De ce au doborât rebelii avionul malaezian și ce înseamnă aceasta pentru insurgența prorusă

Doborârea avionului malaezian în estul Ucrainei va însemna începutul sfârșitului pentru insurgența pro-rusă, deoarece, având în vedere internaționalizarea conflictului prin moartea mai multor cetățeni occidentali, Vestul va susține chiar și cu arme letale operațiunea guvernului de la Kiev.

Totodată, Moscova va fi nevoită să își ia mâna de pe rebelii proruși, care nu vor mai putea folosi Rusia drept sanctuar și vor fi repede puși cu spatele la zid. Este opinia profesorului Mark Galeotti, de la New York University (exprimată pe blogul său), specializat în chestiuni de securitate și crimă organizată privind Rusia.

Cele cinci argumente ale lui Galeotti
  1. Rebelii, în special liderul Strelkov, au pretins că au doborât un avion An-26 al guvernului ucrainean în zona în care s-a prăbușit zborul MH17. Postările pe rețelele de socializare ce făceau referire la acest fapt au fost șterse, dar în această epocă nimic nu dispare cu adevărat.
  2. Rebelii mai doborâseră și alte avioane ucrainene și, într-adevar, era foarte important pentru ei să nu permită forțelor Kievului să intre în spațiul lor aerian, având în vedere că forța aeriană este unul dintre marile avantaje ale Kievului. Dacă s-au gândit că MH17 este un avion ucrainean, aceasta era pentru ei o oportunitate.
  3. MH17 zbura la o înălțime prea mare pentru un lansator de rachete sol-aer portabil sau montat pe vehicule uşoare, de tipul celor pe care rebelii le-au mai folosit, însă recent ei au recunoscut – iar aceste afirmații au fost și ele retrase apoi – că ar avea un sistem Buk M1, un sistem tactic care are o rază de acțiune suficient de mare pentru a lovi un avion de linie și un focos suficient de puternic pentru a face asta dintr-o singură lovitură.
  4. Buk este o rachetă ghidată prin radar, deci ar fi putut fi lansată fără a avea avionul în raza vizuală. Dar rebelii nu aveau o rețea radar extinsă și nici operatorii pricepuţi pentru a le spune dacă este vorba despre un avion de pasageri sau despre un avion de transport al armatei.
  5. Modul în care se prezintă epava avionului, cadavrele sugerează un impact la altitudine și o prăbușire rapidă, nu o defecțiune a motoarelor. Din nou, aceasta demonstrează că a fost vorba despre un atac cu rachetă. În zonă nu se aflau avioane de vânătoare ruse sau ucrainene. Deci, din nou, ne întoarcem la rachetele sol-aer.

Mark Galeotti continuă:

„Da, exclud cele mai bizare teorii ale conspirației, cum că MH17 a fost doborât de forțele ucrainene pentru a-i demoniza pe rebeli sau pentru a susține că avionul a fost doborât de un sistem S-300 de Rusia. În opinia mea a fost o greșeală grosolană și criminală, mai degrabă decât o atrocitate premeditată. Nu este un mod de a scuza un atac, pentru că viețile omeneşti sunt vieți omenești, fie că e vorba de militari ucraineni sau de civili de alte naționalități. Dar aceasta ajută la a înțelege ce se întâmplă”, spune profesorul de la New York University.

„Cred că atunci când se va scrie istoria conflictului, acesta va fi ziua în care insurgenții au pierdut sau cel puțin au început să piardă. Având în vedere prezența unor cetățeni americani şi a altor occidentali în zborul MH17, Kremlinul va trebui să renunțe la a-i înarma și proteja pe rebeli, mai cu seamă că există ipoteza că Moscova a fost cea care le-a furnizat sistemul sol-aer. Există o singură informație din Rusia cum că rebelii au capturat un astfel de sistem de la forțele ucrainene, dar poate fi mai degrabă o dezinformare, pentru că rebelii și nici alte surse nu au confirmat aceasta. Pe lângă asta, în timp ce este ușor de găsit echipe pentru artilerie, Buk necesită echipe bine antrenate”, adaugă el.

„Între timp, determinarea Kievului de a-i înfrânge pe rebeli nu numai că se va intensifica, ci va avea și binecuvântarea Vestului. Este de așteptat ca Vestul să trimită nu numai alimente şi veste antiglonț în Ucraina, ci și arme, consilieri militari și chiar forțe speciale”, crede Mark Galeotti.

„Fără sprijinul Moscovei, insurgența nu mai poate dura mult. Asta nu înseamnă că se va stinge imediat, mai cu seamă că rebelii știu că nu mai pot folosi Rusia ca sanctuar. Luptătorii puși cu spatele la zid sunt întotdeauna periculoși”, mai spune profesorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.