De ce au uns-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Ministerul Justiţiei?

Încă o dată, Sistemul dovedeşte că are grijă de oamenii săi loiali. Cazul Oanei Schmidt-Hăineală este cel mai bun exemplu, ea fiind promovată la Ministerul Justiţiei, unde, potrivit presei, va încasa un salariu de 18.000 lei! După cum veţi vedea, detaşarea aceasta este cu cîntec, fiind făcută în ultima şedinţă a vechiului CSM, la cererea noului ministru al Justiţiei, dar dispoziţia urma să fie dată de noul CSM!

Punerea în ordine a evenimentelor lămureşte pe deplin situaţia fostei membre CSM Oana Schmidt-Hăineală şi statutul său de protejată a „Sistemului”. Iată faptele, aşa cum s-au derulat:

– Mandatul Oanei Schmidt-Hăineală la CSM urma să se încheie în ziua de 6 ianuarie 2017, cînd intra în funcţiune noul CSM, din care aceasta nu mai face parte, urmînd să se întoarcă acasă, la Bacău, aşa cum anunţa încă din 20 mai 2016.

– În ultima şedinţă, cea din 29 decembrie 2016, guvernul Cioloş a avut pe ordinea de zi, la punctul 6: „Hotărîrea privind numirea unui membru al Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor”. În această funcţie a fost numită Oana Schmidt-Hăineală. Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial în ziua de 3 ianuarie 2017.

– În ziua de 6 ianuarie 2017, guvernul Grindeanu abrogă Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 şi anunţă oficial: „Guvernul a abrogat, astăzi, Hotărârea Guvernului nr.1019/2016 privind numirea doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală ca membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, pentru evitarea incidenței, începând cu data de 7 ianuarie 2017, a unei stări de incompatibilitate cu calitatea de magistrat. Demersul este întemeiat pe cererea expresă a doamnei Oana–Andrea Schmidt-Hăineală formulată la data de 5 ianuarie 2017și adresată Ministerului Justiției”.

– Însă, cu o zi înainte de abrogarea HG prin care era numită la ONPCSB, Secţia procurori a Vechiului CSM, în ultima sa şedinţă, cea din 5 ianuarie 2017, emite Hotărîrea nr. 4/5.01.2017, prin care aceeaşi Oana Schmidt-Hăineală este detaşată la Cabinetul Ministrului Justiţiei – atenţie! – la solicitarea din aceeaşi zi a noului ministru Florin Iordache! Iată documentul:

În rezumat, iată ce aflăm din această înşiruire a evenimentelor şi din documentul de mai sus:

– în ultima şedinţă a Guvernului Cioloş, cea din 29.12.2016, Oana Schimdt-Hăineală este numită în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

– în prima şedinţă a guvernului Grindeanu, cea din 6.01.2017, HG a lui Cioloş este abrogată şi Oana Schmidt-Hăineală ar trebui să se întoarcă la Bacău

în 5 ianuarie 2017, Florin Iordache o cere de la CSM pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la cabinetul său, deşi era încă vigoare HG a lui Cioloş, care avea să fie abrogată chiar a doua zi!

– în 5 ianuarie 2017, Oana Schmidt-Hăineală îşi dă acordul

– în 5 ianuarie 2017, Curtea de Apel Bacău avizează favorabil detaşarea Oanei Schmidt-Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei

– în 5 ianuarie 2017, în ultima şedinţă a vechiului CSM, secţia procurori, se emite Hotărîrea 4/2017, prin care Oana Schmidt-Hăineală este detaşată pentru 3 ani la Cabinetul Ministrului Justiţiei, Florin Iordache!

– Hotărîrea vechiului CSM, însă, trebuie pusă în aplicare de noul CSM, căci a intrat în vigoare abia pe 7 ianuarie 2017, cînd deja funcţiona un alt CSM!

După cum vedem, Oana Schmidt-Hăineală, care, de nenumărate ori, a fost acuzată că face jocurile regimului Băsescu, are şi acum un statut special în rîndul magistraţilor, deşi au trecut mai bine de doi ani de cînd la Cotroceni este un alt locatar, schimbîndu-se de curînd şi configuraţia parlamentară!

Primul şoc este oferit de ministrul Justiţiei Florin Iordache (PSD), cel care a solicitat-o oficial pe Oana Schmidt-Hăineală să lucreze la Cabinetul său! Ce pasiune are Florin Iordache faţă de Oana Schmidt-Hăineală este foarte greu de înţeles, presa fiind plină de tot felul de acuzaţii la adresa acesteia în perioada cînd a fost chiar preşedintele CSM! Ştia, de asemenea, chiar din CV-ul acesteia depus la CSM, că este absolventă a unui master la Academia SRI între 2008 şi 2010.

Al doilea şoc îl reprezintă mişcarea de forţe din ziua de 5 ianuarie 2017, cînd sînt emise şi aprobate 4 documente: cererea lui Florin Iordache, acordul Oanei Schmidt-Hăineală, avizul Curţii de Apel Bacău şi Hotărîrea CSM! Toate pentru ca Oana Schmidt-Hăineală să nu mai ajungă la Bacău, ci să rămînă în Bucureşti, chiar la Cabinetul Ministrului!

Al treilea şoc vizează ciudata cerere a lui Florin Iordache de a o cere pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert la Cabinetul său, în același timp în care chiar Guvernul din care face parte a abrogat HG a lui Cioloș prin care i se asigurase acea funcţie de la ONPCSB!

Concluzia este clară: Oana Schmidt-Hăineală nu era doar omul fostului regim politic, ci rămîne, în continuare, şi între protejaţii actualei Puteri! Asta înseamnă „cîrdăşie trans-partinică”!

Aceste „şocuri în lanţ” arată că, dintre toţi foştii membri ai CSM, Oana Schmidt-Hăineală are un statut privilegiat şi în ochii actualei Puteri din România. Se nasc astfel mai multe întrebări la care ar trebui să primim un răspuns:

– ce fel de servicii a făcut Oana Schmidt-Hăineală pentru PSD, astfel încît, în ciuda imaginii sale de „om al lui Băsescu”, ea să fie păstrată nu numai în Sistem, ci chiar să devină expert la Ministerul Justiţiei?

– care este tabăra din PSD care doreşte ca Oana Schmidt-Hăineală să rămînă în Sistem, din moment ce prim-ministrul îi anulase numirea la Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor?

– cum se face că, dintre toţi foştii membri ai CSM, PSD s-a gîndit s-o păstreze alături tocmai pe Oana Schmidt-Hăineală, oferindu-i nu numai un post foarte bine plătit la Ministerul Justiţiei, dar şi statutul de expert în materie de Justiţie?

– nu era mai nimerit ca PSD să-i propună funcţia de expert la Ministerul Justiţiei, de pildă, judecătoarei Dana Gârbovan, preşedinta UNJR, care în ultimii ani s-a remarcat ca o voce distinctă în lupta magistraţilor pentru independenţa Justiţiei, pentru apărarea drepturilor omului, scoaterea Justiţiei din „cîmpul tactic” şi eliminarea „acoperiţilor” din rîndul magistraţilor?

– cine este omul din PSD care a propus-o pe Oana Schmidt-Hăineală ca expert în cadrul Ministerului Justiţiei?

– ce intenţii ascunse au generat „grija” PSD faţă de soarta Oanei Schmidt-Hăineală, care, peste noapte, în loc să se întoarcă în Bacău ca judecător, a fost păstrată în Bucureşti, pe un salariu uriaş, tocmai ca expert în Justiţie?

– PSD nu avea în banca de date alegerea Oanei Schmidt-Hăineală ca preşedintă a CSM în 2013 pentru a afla despre scandalul generat chiar în rîndul membrilor CSM, alegerea acesteia fiind considerată „un lucru nefiresc şi nelalocul lui”, cum declara judecătorul Adrian Toni Neacşu la vremea respectivă?

P.S. Chiar să nu fi aflat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de procesul studentului Nicolae Ţigaret, care a stat în puşcărie timp de 13 luni pe un Rechizitoriu confirmat chiar de Oana Schmidt-Hăineală, fiind apoi achitat de toate instanţele?

Nici de faptul că Nicolae Ţigaret a dat statul român în judecată la CEDO, solicitînd daune de 38 milioane de lei, adică peste 8 milioane euro, pentru eroarea „confirmată” de Oana Schmidt-Hăineală?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.