×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 04:57
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
De ce căscăm (video)

S-ar putea să te apuce căscatul chiar în timp ce citeşti această ştire. Este contagios, ştim. Dar cercetătorii caută acum să afle ce se întâmplă în creierul nostru atunci când căscăm. O echipă de la Universitatea din Notthingam a descoperit că totul se petrece într-o parte a creierului responsabilă de funcţia motorie, informează BBC. Cortexul joacă, de asemenea, un rol important în anumite afecţiuni, cum este sindromul Tourette. Astfel că oamenii de ştiinţă spun că dacă înţelegem de ce căscatul este contagios, am putea elucida mistere şi ale unor astfel de afecţiuni.

Căscatul contagios este o formă obişnuită de fenomenul-ecou (imitare automată a cuvintelor sau acţiunilor cuiva). Acest fenomen este întâlnit şi în sindromul Tourette, dar şi în alte afecţiuni, precum epilepsia şi autismul. Pentru a testa ce se întâmplă în creier în timpul acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au monitorizat 36 de voluntari care au urmărit alte persoane în timp ce căscau.

„Excitabilitate“

În studiul publicat în revista Current Biology, unora dintre voluntari li s-a spus că este bine să caşte, în timp ce altora li s-a spus să încerce să se abţină. Dorinţa de a căsca a fost în funcţie de felul în care funcţiona cortexul motor principal al fiecărei persoane, în funcţie de „excitabilitatea sa“. Și, folosind o stimulare magnetică transcraniană externă, era de asemenea posibil să crească „excitabilitatea“ în cortexul motor şi în consecinţă, predispoziţia oamenilor de a avea un căscat contagios.

Georgina Jackson, profesor de neuropsihologie cognitivă care a lucrat la studiu, spune că descoperirea ar putea fi folositoare în mai multe feluri: „În sindromul Tourette, dacă putem reduce excitabilitatea, putem reduce ticurile, şi la asta lucrăm momentan“.

Profesorul Stephen Jackson, care a lucrat şi el la cercetare, a adăugat: „Dacă putem înţelege cum modificările din cortex devin tulburări neuronale, le-am putea inversa traseul. Căutăm un tratament, nemedicamentos, personalizat care ar putea fi eficient în reglarea dezechilibrelor din reţelele neuronale“.

Medicul Andrew Gallup, psiholog la Universitatea de stat din New York, care a condus o cercetare despre legătura dintre empatie şi căscat, spune că stimularea magnetică transcraniană externă este o „nouă abordare“ a studiului despre căscatul contagios. El a adăugat: „Știm relativ puţine despre căscat. Multe studii propun legături între căscatul contagios şi empatie, dar cercetarea care susţine această legătură este neclară şi inconsistentă. Noua descoperire furnizează dovezi despre faptul că nu ar exista nicio leegătură între căscat şi procesul empatic“.

Andreea TudoricăPublicat Duminică, 03 septembrie 2017
1135
 | 1
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bubulina
+5
Imi aduc aminte de filmul " Ton Degetel ", in care aparea Somnorila, un personaj care canta si casca. Am vazut filmul de trei ori: prima data pentru film si de doua ori pentru reactia publicului. Imaginati-va peste o suta de spectatori care acscau de li se rupeau falcile!
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
PD
-1
De ce nu lasa oamenii asa cum i-a facut natura!? Bani cheltuiti aiurea ... In timp ce milioane de copii mor efectiv de foame, acesti "distinsi" cercetatori toaca sume enorme, asa de amorul artei...
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
Gura-casca
+5
Domne, nu stiu exact care-i treaba, dar mie nu mi se intimpla decit la birou ! M-as si culca, dar nu pot din cauza sforaielilor colegilor ! ...
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tudose trage din nou de urechi Enel
Publicat acum 13 ore şi 48 minute
Lovitură pentru fumători
Publicat acum 15 ore şi 49 minute
 NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI pentru Florian Coldea
Publicat acum 21 ore şi 41 minute
Tun cu indemnizația de artist
Publicat acum 20 ore şi 57 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 14 minute