De ce căscăm (video)

S-ar putea să te apuce căscatul chiar în timp ce citeşti această ştire. Este contagios, ştim. Dar cercetătorii caută acum să afle ce se întâmplă în creierul nostru atunci când căscăm. O echipă de la Universitatea din Notthingam a descoperit că totul se petrece într-o parte a creierului responsabilă de funcţia motorie, informează BBC. Cortexul joacă, de asemenea, un rol important în anumite afecţiuni, cum este sindromul Tourette. Astfel că oamenii de ştiinţă spun că dacă înţelegem de ce căscatul este contagios, am putea elucida mistere şi ale unor astfel de afecţiuni.

Căscatul contagios este o formă obişnuită de fenomenul-ecou (imitare automată a cuvintelor sau acţiunilor cuiva). Acest fenomen este întâlnit şi în sindromul Tourette, dar şi în alte afecţiuni, precum epilepsia şi autismul. Pentru a testa ce se întâmplă în creier în timpul acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au monitorizat 36 de voluntari care au urmărit alte persoane în timp ce căscau.

„Excitabilitate“

În studiul publicat în revista Current Biology, unora dintre voluntari li s-a spus că este bine să caşte, în timp ce altora li s-a spus să încerce să se abţină. Dorinţa de a căsca a fost în funcţie de felul în care funcţiona cortexul motor principal al fiecărei persoane, în funcţie de „excitabilitatea sa“. Și, folosind o stimulare magnetică transcraniană externă, era de asemenea posibil să crească „excitabilitatea“ în cortexul motor şi în consecinţă, predispoziţia oamenilor de a avea un căscat contagios.

Georgina Jackson, profesor de neuropsihologie cognitivă care a lucrat la studiu, spune că descoperirea ar putea fi folositoare în mai multe feluri: „În sindromul Tourette, dacă putem reduce excitabilitatea, putem reduce ticurile, şi la asta lucrăm momentan“.

Profesorul Stephen Jackson, care a lucrat şi el la cercetare, a adăugat: „Dacă putem înţelege cum modificările din cortex devin tulburări neuronale, le-am putea inversa traseul. Căutăm un tratament, nemedicamentos, personalizat care ar putea fi eficient în reglarea dezechilibrelor din reţelele neuronale“.

Medicul Andrew Gallup, psiholog la Universitatea de stat din New York, care a condus o cercetare despre legătura dintre empatie şi căscat, spune că stimularea magnetică transcraniană externă este o „nouă abordare“ a studiului despre căscatul contagios. El a adăugat: „Știm relativ puţine despre căscat. Multe studii propun legături între căscatul contagios şi empatie, dar cercetarea care susţine această legătură este neclară şi inconsistentă. Noua descoperire furnizează dovezi despre faptul că nu ar exista nicio leegătură între căscat şi procesul empatic“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.