De ce dispar medicamentele ieftine de pe piaţă

În ultimii ani au dispărut de pe piaţă în jur de 2.000 de medicamente la preţuri accesibile, dintre care 700 numai în 2015, din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri complet nefavorabilă a industriei producătoare de medicamente, a declarat Dragoş Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

„APMGR anunță că, din cauza cadrului fiscal și a politicii de prețuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii întregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015. Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator”, a afirmat Damian în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta susţine că 500 de salariaţi au fost disponibilizaţi iar această tendinţă va continua dacă autorităţile nu schimbă legislaţia.

„Producătorii locali vor fi forțați să își închidă facilitățile de producție din România, să își reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale.

Toată industria producătoare de medicamente generice trece, de peste patru ani, printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard de lei în perioada 2012 — 2015″, a declarat oficialul APMGR. Damian a spus că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe şi 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.

„Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preţ accesibil, acele medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator”, a mai afirmat Damian. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Parlamentului să aprobe de urgenţă introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, în contextul în care proiectul de lege care prevede formula de calcul diferenţiat a taxei clawback pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor şi al plenului Camerei Deputaţilor pentru a fi adoptat. “În acest moment, depinde doar de parlamentari și de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale și să se asigure că pacienții își găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii.

Trebuie să subliniem că introducerea calculului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe. (…) Am discutat deja atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat că nu există nicio obiecție împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv și de Consiliul Concurenței. Avem încredere că și decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului”, a spus Damian.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia – a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.