De ce doarme DNA?

Cineva m-a trimis la cauciucarii din Vitan, singurul loc din Bucureşti în care găseşti toate mărcile la un preţ mult mai bun decât la reprezentanţe. Aşa am dat peste o construcţie cum nu prea se mai lucrează în sectorul public. O enormă şi costisitoare sală de sport, un fel de complex sportiv sau de sală polivalentă, construită undeva la periferie, în curtea unei şcoli. Oamenii din cartier şi muncitorii de la vulcanizare râdeau de aberaţia din faţa lor, inclusiv de coşurile de lemn şi de băncile scumpe puse deja într-un loc prin care nimeni nu se mai plimbă. Iar coşurile de gunoi făcute din stinghii de lemn tare mai degrabă foloseau la paralizarea călătorului.

În apropierea unui loc năpădit de gunoaie şi cu blocuri părăsite, primăria grijulie condusă de Liviu Negoiţă amplasa mobilier stradal de câteva sute de euro bucata. Investiţia extrem de ciudată din curtea Grupului Şcolar „Elie Radu” a fost încredinţată firmei AB Construct. AB Construct este un fel de firmă căpuşă creată să câştige toate licitaţiile din sectorul 3. Prietenii la cataramă ai primarului Negoiţă, lemn Tănase la construcţii, dar ultra-descurcăreţi la afacerile cu primăria amintitului sector 3, au prosperat mai ceva decât Adriean Videanu. Şi nimeni nu-i deranjează, în ciuda terenurilor, a vilelor şi a profiturilor fabuloase.

Afacerile câtorva firme de construcţii perplexează viaţa economică, inclusiv publică din România. Este vorba de celebrele Tehnologica Radion, AB Construct, Delta ACM, principale profitoare în sectorul 3. La fel sunt şi firmele Regent Security Prahova şi Vesta Investment. Nu mai vorbesc de firmele lui Gabriel Silagyi, MBS Grup, şi acestea specializate în săli de sport şi patinoare! Sau de atâtea alte firme abonate la contracte cu statul. De ce nu cade nimeni de la DNA pe contractele umflate ale acestora? De ce nu se găseşte nici un procuror care să afle de modul în care se truchează licitaţiile publice? Este suficient să te interesezi de o licitaţie şi căţeii legaţi de PDL (pentru că este partidul aflat la putere) îţi spun ce trebuie să faci şi cât trebuie să plăteşti.

În regimul care a promis o cruntă campanie împotriva corupţiei, contractele nu se mai câştigă cu o atenţie sau cu 2-3%, cel mult 5%. Nici măcar cu 10% ca în mandatul precedent! S-a ajuns la 20% şi cu o plată în avans! Şi felul în care se majorează are reţeta lui. Şi tehnica de a câştiga. Promiţi că termini o lucrare în 7 zile. Nu contează dacă durează 6 luni şi tu o termini în 3 ani. Câştigi licitaţia, încasezi avansul şi Dumnezeu cu mila! Restul e neant, noroc sau negociere!

Sigur căderea în sondaje a preşedintelui Traian Băsescu şi a Partidului Democrat Liberal vine şi de la tolerarea acestor practici. Şi de la incapacitatea de a oferi soluţii pentru situaţia actuală. Dar bâlbele, oricât ar fi de comice sau de enervante, nu cântăresc atât de mult ca aceste afaceri grosolane făcute în ochii lumii. Şi lăsate să meargă mai departe!

Să fie vorba de foamea unor politicieni primitivi gen Videanu, Negoiţă, Udrea? Sau ne aflăm în faţa unei maşinării de partid care a produs cel mai mare buget de campanie electorală din istoria postdecembristă a României?

Ar putea fi singura explicaţie pentru care DNA doarme sau se uită la Lună!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.