De ce este energia electrică aşa de scumpă

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de curent din România, susţine că factura la energia electrică este mare din cauza politicii statului român de a subvenţiona energiile regenerabile.

„În acest moment, puterea instalată în capacităţi de producere a energiilor regenerabile este de 5.000 MW, în condiţiile în care consumul de energie ajunge la 7.000 MW. Cu toate acestea, au mai fost semnate până în decembrie 2015 contracte de
racord la reţea pentru proiecte de energie regenerabilă care totalizează peste 10.600 de MW (surse eoliene – 7.521 de MW, fotovoltaice – 2.500 de MW şi hidrocentralele mici – 621 de MW). Atâta timp cât există producătorii convenţionali
de energie care pot funcţiona indiferent de condiţiile atmosferice, securitatea energetică pe termen mediu şi lung a României nu poate fi în pericol şi nu poate ajunge în colaps… Funcţionarea intermitentă a energiilor regenerabile implică obligativitatea producătorilor pe bază de cărbune de a asigura echilibrul, fapt ce aduce majorări substanţiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri care duc şi la creşterea gradului de poluare în comparaţie cu situaţia unei funcţionări liniare. CE Oltenia a înregistrat variaţii de sarcină de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt, ceea ce determină creşterea costurilor cu circa 20% din cauza
reducerii randamentelor, simultan cu creşterea emisiilor de CO2 şi a uzurii agregatelor. O pornire de bloc înseamnă costuri de 300 mii lei pentru producătorii clasici, în afara cheltuielilor cu certificatele de CO2, uzura agregatelor, etc. Acestea nu reprezintă pierderi masive pentru producătorii clasici?”, susţin oficialii Complexului Energetic Oltenia.

Conform acestora, România nu îşi permite să stea doar în energia regenerabilă iar dispariţia producătorilor de energie convenţională ar duce inevitabil la creşterea facturilor. „Îşi permite România falimentul tuturor producătorilor de energie convenţională? Poate România să-şi menţină siguranţa Sistemului Energetic Naţional doar cu energie regenerabilă? Rezultatul final va fi creșterea prețului energiei electrice, care a scăzut semnificativ și datorită aportului energiei regenerabile.
Preţul final al energiei electrice nu a scăzut, acest fapt regăsindu-se în fiecare factură plătită de consumatorii finali. În ciuda faptului că preţul unitar al certificatelor verzi a fost în scădere, datorită creşterii cotelor de certificate verzi alocate energiilor regenerabile, conform prevederilor legislative, suma plătită de consumatorii finali pentru susţinerea acestor energii este în creştere –
acesta fiind motivul pentru care facturile de energie electrică sunt în continuă majorare, chiar dacă preţurile de vânzare a energiei electrice pe bursă au scăzut de la an la an. Soluţia ar fi o schemă separată de sprijin ca poziţie separată pe factura consumatorului final. Chiar dacă au beneficiat în permanenţă de scheme de sprijin, soluţia propusă de regenerabile este o altă schemă de sprijin, în
condiţiile în care România plăteşte deja energiilor regenerabile una dintre cele mai mari subvenţii din lume. CE Oltenia funcţionează fără subvenţii, dar cu costuri semnificative pentru achiziţia certificatelor de CO2. Încurajând continuu subvenţiile la energia regenerabilă, piaţa producătorilor clasici se restrânge dramatic. Având în vedere actualele condiţii din piaţa de energie, dezavantajoase, în realitate, pentru producătorii clasici, CE Oltenia susţine, încă o dată, necesitatea elaborării unor mecanisme de piaţă echitabile pentru toţi participanţii”, susţin oficialii CEO.

Complexul Energetic Oltenia este proprietarul celor mai mari termocentrale din ţară, Turceni, Rovinari şi Craiova, şi asigură aproape un sfert din producţia de curent a ţării, fiind pe locul doi în acest sens, după Hidroelectrica.
Producătorii de energie alternativă primesc bonusuri pentru fiecare MWh introdus în sistemul energetic naţional, prin sistemul certificatelor verzi. Aceste bonusuri sunt suportate de toţi consumatorii de energie din ţară, inclusiv populaţia.

Un raport recent al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, arăta că țara noastră stă încă foarte prost la capitolul intensitate energetică, indicator care este în continuare de două ori mai mare decât media UE. Intensitatea energetică reprezintă cantitatea de energie utilizată pentru a produce o unitate de produs intern brut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.