De ce este important micul dejun

Tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, activ sau sedentar, nu ar trebui să sărim peste micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, așa cum o prezintă toți medicii nutriționiști, pentru că ne pregătește pentru efortul fizic și intelectual de peste zi. Din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des să sărim peste ea. Această greșeală ne dezechilibrează metabolismul, ne îngrașă, ne privează de energie și ne afectează performanțele intelectuale.

Glucoza este combustibilul esențial pentru organism, iar micul-dejun poate fi principala sursă. Glucoza provine din glucidele pe care le putem lua din cereale, fructe și din legume proaspete sau uscate. Deseori blamate, grăsimile saturate (responsabile în cantități mari de producerea colesterolului „rău“) sunt indicate la micul-dejun dar numai consumate cu moderație. Untul, de exemplu, este o sursă naturală de grăsimi saturate, indicată la micul-dejun. La fel şi lactatele, ouăle, carnea de pui.

Dacă luăm o masă consistentă în prima parte a zilei, nu vom mai fi tentaţi să mâncăm excesiv la celelalte mese şi vom preveni astfel îngrăşarea. Fibre putem lua din cereale integrale şi din legume şi fructe crude. Fasolea uscată, smochinele, curmalele, migdalele sunt, de asemenea, bogate în fibre. (A.T.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.