De ce Facebook nu va avea niciodată un buton „Dislike”

Fostul director tehnic al Facebook, Bret Taylor, explică de ce reţeaua de socializare nu va avea vreodată un buton “Dislike”.

“Alegerea cuvântului “like” a făcut deja obiectul unor mari dezbateri. Cât priveşte butonul “dislike”, principalul motiv pentru care am decis să nu-l instalăm este conotaţia sa negativă care, pe o reţea de socializare, poate avea consecinţe nefericite”, spune Taylor într-un interviu pentru TechRadar.

“La început am creat butonul “like” pentru că ştiam că, cel mai adesea, internauţii doreau să aprobe informaţiile postate pe reţea fără a avea nimic de spus în plus pe subiectul respectiv. Multe dintre comentarii nu spuneau decât “cool” sau “wow”. Butonul “like” le-a permis practic să spună acelaşi lucru printr-un singur click.”

“Un buton “dislike” nu funcţionează la fel. El aduce o tentă negativă. Am sentimentul că, dacă ar exista acest buton, lucrurile s-ar termina rău. Dacă un mesaj postat pe Facebook va displace e mai bine să scrieţi un comentariu, pentru că există cel mai probabil cuvinte potrivite pentru a exprima ceea ce simţiţi.”

Nu în ultimul rând, mai există o raţiune pentru renunţarea la un buton “dislike”. Accesând paginile de Facebook, utilizatorii nu fac decât să indice preferinţele lor şi acestea sunt utilizate pentru a adapta mesajele publicitare la interesele fiecăruia. Este limpede că în cazul unei asemenea publicităţi individualizate şi bine ţintite un buton “dislike” nu ar fi la fel de util precum un buton “like”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.