De ce îi cer congresmenii lui Obama să nu livreze arme rebelilor sirieni

Peste 20 de congresmeni americani îi cer președintelui Obama să nu aprobe livrarea de lansatoare portabile sol-aer rebelilor sirieni. Cei 27 de membri ai Congresului SUA sunt condusi de doi reprezentanți (democratul John Conyers și republicanul Ted Yoho). Ei i-au trimis președintelui o scriosoare prin care îi ”solicită să-și mențină politica și să refuze livrarea lansatoarelor sol-aer combatanților sirieni”, inclusiv celor antrenați de Pentagon și CIA în cadrul unor programe extrem de costisitoare.

Lansatoarele sunt destinate în special luptei împotriva elicopterelor. Unul dintre lansatoare este FIM-92 Stinger, fabricat de Raytheon, folosit împotriva elicopterelor sovietice în Afganistan, în anii 1980. ”Putem avea perspective diferite asupra răspunsului SUA la violenta ingrozitoare din Siria, însă suntem de acord că lansatoarele ar duce la și mai multa violență, nu doar în Siria, ci și în intreaga lume”, scrie Conyers.

Este citat un articol publicat în luna aprilie de The Wall Street Journal în care se arată că CIA și partenerii săi din regiune au pregătit planuri pentru înarmarea rebelilor moderați din Siria cu arme mai puternice decât lansatoarele sovietive Grad.

”Principala îngrijorare a CIA ține de lansatoarele portabile antiaeriene. CIA crede că rebelii au obținut un număr redus de lansatoare prin metode ilicite. Temându-se că aceste arme ar putea intra în mâna teroriștilor pentru a fi folosite împotriva aeronavelor civile, CIA dorește să prevină traficarea lor în zona de război, spun oficiali din spionajul american. Partenerii din coaliție au propus diverse metode pentru reducerea riscului. Au sugerat să se intervina la bateriile lansatoarelor pentru a ține mai puțin decât este prevăzut sau să se instaleze senzori geografici care să nu permită utilizarea în afara unor anumite zone din Siria. Washingtonul nu a acceptat însă aceste idei”, scria The Wall Street Journal.

Conyers arată în scrisoarea către Obama că în ultima vreme jihadiștii din Siria au capturat armament oferit de SUA rebelilor.

”La finalul lui 2014, comandamentul miliției Harakat Hazm, susținută de CIA – o miliție ce primește arme americane, inclusiv rachete antitanc TOW – a fost ocupat de Frontul al-Nusra, principala forță afiliata la al-Qaida din Siria. Harakat Hazm a lăsat în urma armament care a fost preluat de al-Nusra. În septembrie 2015, rebelii sirieni antrenați de SUA au predat armamentul lor Frontului al-Nusra, iar luna trecută al-Nusra a atacat o facțiune a rebelilor susținută de Occident, a ocupat baza acesteia și a pus mâna pe arme oferite de SUA, inclusiv rachete antitanc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.