De ce l-a înfuriat pe Traian Băsescu declaraţia Elenei Udrea în faţa Comisiei juridice

Cine l-a văzut pe Traian Băsescu ieşind din curtea PMP a observat că era extrem de încruntat şi, în ciuda obişnuinţei, n-a mai făcut absolut nici o declaraţie, urcîndu-se direct în maşina cu care venise! Un asemenea lucru n-a mai fost făcut niciodată, ştiindu-se că, mai ales acum, fostul preşedinte este în goană după imagine.

Din întîmplare, cîteva lucruri s-au întîmplat într-o succesiune care ne permite să interpretăm legătura dintre ele:

– mai întîi s-a anunţat avizul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea

– televiziunile au difuzat pe surse din interiorul comisiei că Elena Udrea a recunoscut primirea valizelor cu bani, însă a precizat că ele erau pentru PDL, nu pentru ea

– a urmat informaţia că pentru propunerea reţinerii au fost doar 11 voturi din 22, ceea nu înseamnă jumătate plus unu din cei prezenţi, astfel că solicitarea DNA a fost respinsă

– s-a anunţat apoi oficial că nici solicitarea DNA ca Elena Udrea să fie arestată nu a întrunit voturile necasre

– la puţin timp, Traian Băsescu a ieşit din sediul PMP încruntat şi cu capul plecat şi, deşi toate microfoanele erau pregătite, nu a făcut nici o declaraţie, urcîndu-se direct în maşina care a plecat în trombă din curtea partidului.

Două lucruri sînt de analizat în legătură cu aceste planuri paralele: atitudinea surprinzătoare a Elenei Udrea şi reacţia neaşteptată a lui Traian Băsescu, întrucît mi se pare că între ele există o strînsă legătură.

Prima chestiune o vizează pe Elena Udrea, care, după ce a trecut prin arestul Poliţiei Capitalei şi chiar prin penitenciatul de la Tîrgşor, nu mai pare dispusă să depindă de relaţiile şi influenţa lui Traian Băsescu pentru a şti dacă mîine mai este liberă sau va fi arestată! Psihologic, Elena Udrea a consumat la prima arestare doza de teamă, de frică şi chiar de spaimă în faţa spectrului ce i se arăta, acum e mult mai simplu să-şi păstreze luciditatea şi astfel să-şi dea seama că totul depinde doar de ea şi de votul colegilor săi din Parlament.

În mod sigur, în această perioadă, Traian Băsescu a asigurat-o că tot calvarul s-a încheiat şi că mult timp de aici înainte nu i se mai poate întîmpla ceva rău, numai că, odată cu noua solicitare a DNA, de reţinere şi arestare într-un alt dosar, toate asigurările lui Băsescu s-au risipit şi Elena Udrea s-a văzut din nou în situaţia de a fi luată iarăşi de acasă cu duba.

În acel moment, Elena Udrea a luat decizia de a nu mai tăcea şi, în faţa Comisiei juridice, a spus răspicat: „Da, recunosc că valizele de bani din 2009 au ajuns la mine, însă ele erau pentru PDL şi acolo au ajuns în final”! Certamente, la sediul PMP, Traian Băsescu a văzut aceste informaţii care au transpirat din sala de şedinţă şi s-a îngrozit, ştiind că în anul 2009 erau doar ALEGERI PREZIDENŢIALE, iar el era candidatul susţinut de PDL! Cu alte cuvinte, banii de care vorbeşte DNA şi sînt confirmaţi acum de Elena Udrea erau pentru campania sa electorală! Mai clar, Traian Băsescu era destinatarul lor!

Băsescu a înţeles imediat că Elena Udrea nu mai poate fi controlată nici măcar de el, că lucrurile încep să se complice şi că tocmai acum, cînd se pregătea să reintre pe un cal alb în viaţa politică, este trîntit la pămînt de o săgeată venită de unde se aştepta mai puţin!

Seninătatea cu care a ieşit Elena Udrea din sala unde se lua decizia Comisiei juridice arată că ea nu mai este dispusă să tacă, în aşteptarea nu ştiu căror „intervenţii”, ci este dispusă să spună multe lucruri pe care le ştie, mai ales dacă are probe care să arate că banii de care este ea acuzată că i-ar fi luat au ajuns la partid pentru diferite campanii electorale. Se pare că în Comisie Elena Udrea a pronunţat chiar numele lui Vasile Blaga, pe care DNA l-a cam ocolit pînă acum din anchetă, precizînd chiar că, dacă ea va fi arestată, atunci să fie arestaţi şi toţi ceilalţi care au fost implicaţi!

Sigur că, auzind aceste declaraţii ale Elenei Udrea, Traian Băsescu, care a reuşit de cele mai multe ori să mascheze în faţa gazetarilor adevăratele sale trăiri, n-a mai putut să-şi controleze reacţia la ieşirea din sediul PMP, demonstrînd, în acest fel, că lovitura primită a fost una năucitoare, care-l pune în situaţia de anu mai şti ce să facă:

dacă o sună pe Udrea şi-i cere socoteală, iar convorbirea va fi înregistrată de Binom, riscă să fie acuzat de influenţarea martorului şi să confirme că el era beneficiarul banilor

dacă nu o sună, nervos fiind, arătînd că e supărat pe ea, cine ştie ce-i mai trece prin cap Elenei Udrea şi, chiar în plenul Parlamentului, se trezeşte cu vreo dezvăluire care-l face praf!

Concluzia noastră este una foarte simplă: Elena Udrea priveşte senină în faţa spectrului unei noi arestări, dar nu mai este dispusă să ia asupra sa şi vinovăţiile celorlalţi. Este aici şi un soi de ameninţare, însă este dreptul ei de a a se apăra spunînd adevărul pînă la capăt. În sinea ei, desigur, speră ca aceste ameninţări, voalate sau directe, să-i determine pe cei din PDL să nu voteze pentru arestarea sa, dar nimeni nu are dreptul s-o acuze pentru această strategie, căci nimeni nu se duce în locul ei în celulă!Singura ei problemă este dacă nu cumva tocmai pentru a i se închide gura, Parlamentul va vota în final pentru arestarea Elenei Udrea, ştiindu-se că de acolo vocea ei va fi auzită mai greu. Are însă posibilitatea ca în faţa judecătorilor să spună ce vrea şi atunci mulţi care i-au fost alături vor avea motive de îngrijorare!

Ce va face Traian Băsescu, n-am absolut nici o idee şi cred că, în acest moment, nici dumnealui nu prea are. Oricum, chestia cu „stai cuminte, fata mea, că nu se întîmplă nimic!” nu mai ţine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.