De ce l-au reţinut procurorii pe primarul Brașovului

Update: Ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat, astrfel că primarul Braşovului, George Scripcaru, a plecat marţi seară acasă. Scripcaru nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din sediul Curţii de Apel Braşov.

Marţi, George Scripcaru a fost prezentat Curţii de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Marți seară, Curtea de Apel Brașov a decis însă cercetarea acestuia sub control judiciar. DNA a contestat decizia instanței chiar în timpul ședinței de marți seară.

Dosarul urmează să ajungă la Instanța Supremă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus – conform unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a structurii centrale a acestei direcţii, la orele 21.08 – „efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29.06.2015 ora 18:40 până la data de 30.06.2015, ora 18:40, a suspectului SCRIPCARU GEORGE, primar al municipiului Brașov, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni),
– luare de mită.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:
În perioada 2010-2012, suspectul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte persoane, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu o societate comercială, urmărind obținerea pentru această firmă și persoanele care o administrau de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri din patrimoniul societăților deținute de Municipiul Brașov).
De asemenea, ca urmare a înțelegerii prealabile cu administratorul unei alte societăți comerciale, a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrări (deși societatea nu avea experiență în domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrări neefectuate.
O parte din banii obținuți în mod injust au fost utilizați, din dispoziția sa, pentru achiziționarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, suspectul Scripcaru George a dat dispoziții să se post-constituie înscrisuri și ulterior a solicitat Consiliului de Administrație al SC Tetkron SRL ”să găsească vinovați” pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajați, deși cunoștea situația reală a acestor operațiuni financiare. Ulterior, funcționarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Suspectului Scripcaru George i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 30 iunie 2015, la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.