×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:14
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
De ce la Varșovia și Budapesta, iar la București nu?!
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Fără mirare, Ungaria și Polonia, dar și Bulgaria, Cehia și Slovacia nu pactizează cu politica UE, adică a Germaniei, în materie de refugiați. Aceste țări nu înțeleg, pe drept cuvânt, de ce ar trebui să fie solidare cu politica Berlinului de repartizare obligatorie a refugiaților, când nu ele au generat problema, când nu ele beneficiază, precum marii corifei vestici, de pe urma conflictelor din zonele de origine ale refugiaților, când oricum nu ele constituie destinația declarată și faptică a acestora și când conaționali de-ai lor hălăduiesc și ei, cu milioanele, ca și refugiații cu pricina, pe aceleași trasee dinspre colonii spre metropole, în cadrul sistemului centru-periferie pe care îl reprezintă mereu mai pronunțat UE.

Că la Berlin se conștientizează că împotrivirea față de colonialismul UE, care este de fapt mereu mai clar politica unui nou imperiu german, a luat o turnură palpabilă și serioasă este poate ilustrat în modul cel mai expresiv de inițiativa Austriei de a căuta să solidarizeze Cehia și Slovacia la lupta împotriva „iliberalismului” ungaro-polon, prin constituirea așa-numitului Triunghi de la Slavkov (Austerlitz), încercare străvezie de spargere a Grupului de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia), mai ales că se vizează și cooptarea Sloveniei și Croației. Lucrurile sunt prea cusute cu ață albă ca să mai aibă nevoie de comentarii!

Absența României din orice formule alternative central-europene (cele legate de Marea Neagră fac parte din altă discuție) arată că la Berlin/Viena ori se mizează pe înregimentarea necondiționată a României, ori aceasta este scoasă din orice calcul. Privind lucrurile din România, tot ceea ce se întâmplă în Polonia, în Ungaria și prin alte țări foste surate comuniste contrastează violent cu atitudinile și acțiunile Bucureștiului, care, pentru a le sumariza, se identifică cu pupatul în fund de zor al Bruxelles-ului, după preceptul simplu, nu au ei pe la Bruxelles atâtea funduri pe câte suntem noi gata să pupăm!

Anatema naționalistă pe care stăpânii de la Bruxelles și vasalii lor de la București o aruncă asupra țărilor estice care își apără economia și identitatea națională împotriva agresiunii colonialiste vestice este o idioțenie fără margini. Apărarea națională nu poate fi confundată cu „naționalismul“, iar dacă tocmai apărarea națională este taxată drept naționalism, atunci nu există nimic mai frumos și mai onorant, decât să fii naționalist, cu atît mai mult cu cât te aperi împotriva celui mai abject colonialism din istorie, pentru că acesta nu-și asumă condiția, coafându-se cu cele mai scârboase ipocrizii și demagogii, precum „europenismul“ sau „corectitudinea politică“. Când Bruxelles-ul vorbește de „Europa cu două viteze“, cade însă tot vălul!

„Țara noastră - spune premierul Orban - nu va fi o colonie… Nu vom fi cetățeni europeni de mâna a doua.“ De ce la Budapesta și Varșovia se aud deslușit asemenea lucruri, iar la București nu?! Este colonialism vestic față de Ungaria și Polonia și mântuire vestică pentru București?! Răspunsul îl avem probabil în istorie: nici ungurii, nici polonezii nu prea au colaborat cu puterile străine împotriva propriului popor; Ungaria, pentru a fi preluată în stăpânire, a trebuit să fie transformată de otomani în pașalâc, adică supusă administrației turcești directe, iar Polonia a fost desființată de trei ori în istorie, pentru a fi luată în stăpânire de vrăjmașii de la Est și de la Vest. Și în timpul comunismului, atât ungurii, cât și polonezii s-au răsculat. Replica față de colonialismul UE nu este o reacție izolată în istoria popoarelor respective. În fond, nici colonialismul UE nu este nou; este aceeași oprimare germană cu altă pălărie. Să fie clar, românii și România nu prea se pot lăuda cu așa ceva în istoria lor.

Realitatea este că implantul occidental de colonialism este mai avansat - devastator și terminator - în România, față de Ungaria și Polonia, unde există un spațiu de manevră mai mare, în timp ce în România nu se mai poate mișca! Comportamentul din relațiile Est-Vest din cadrul UE reproduce exact situația: nucleul vestic se comportă cu România precum cu o colonie, dar și România se comportă ca o colonie în fața stăpânului vestic. Central-europenii au o anume demnitate, aceasta lipsește cu desăvârșire la București!

Ilie ŞerbănescuPublicat Duminică, 10 septembrie 2017
10039
 | 50
 | 48
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
zaltukin
+3
am inlocuit"davai"cu "give me" !!! asa o revolutie...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
zaltukin
+1
am inlocuit"davai"cu "give me" !!! asa o revolutie...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Codrut
+3
Neoliberalismul care e la conducere in spatiul UE (si nu numai) are destule legaturi cu fascismul secolului trecut. Impulsurile fasciste actuale se propaga discret in interiorul UE prin diverse miscari politice si partide aflate sub controlul "internationalei neoliberale" care a devenit, din nefericire, blestemul ideologic al generatiilor actuale. Formula contemporana de fascism neoliberal actioneaza in principal cu metode economice, financiare, fiscale, comerciale, culturale; doar cand realitatea se opune planurilor, intra in actiune si forta serviciilor organizate special, militar… In societatile estului European se poarta de aproape 3 decenii o lupta de guerilla intre putinii aparatori ai natiunii si legiunile de experti progresisti, globalisti, bine infiltrate in toate sectoarele societatii. UE e foarte asemanatoare "competitiei" ChampionsLeague. Oligarhia vest europeana, catolica si protestanta, vrea sa stapaneasca progresist teritoriile estice ale ortodocsilor pacaliti ca participa si ei la marea competitie europeana plina de perspective, promisiuni si premii…
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Al
0
@Varvara: Da, nu stam bine la diseminarea istoriei dar totusi mai bine decat state occidentale complet parazitate de neomarxism si political corectness, dominante in mediul universitar in proportie de 80-90%. La noi inca agentii CIA si Soros mai au mult de lucru si exista voci curajoase - inclusiv la Cotidianul (felicitari!). Apoi desi armata romana a dat dovada de calitatile pe care le amintiti totusi nu trebuie sa idealizam lucrurile - am fost peste unguri si italieni dar mult sub nemti. Ofiterii germani erau socati ca la noi inca se mai aplicau pedepse corporale si ca ofiterii aveau meniul separat de trupa. Coruptia generalilor chiar si pe vremea lui Antonescu a fost in floare (inainte a fost ceva de speriat; la fel inainte de primul razboi) si leadership-ul a fost in general catastrofal - vezi cazurile Tiganca, Odessa (pierderi halucinante si inutile), Sevastopol, Cotul Donului, Iasi 44, cu aberatiile finale ale lui Antonescu de rezistenta pe Focsani sau Hateg.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
varvara @ Al
0
Care a fost cea mai tare armata e lucru pentru vreo comisie internationala de istorie militara, care nu va exista.Pe deasupra nu e de asteptat ca statul care a fost infrant in ambele razboaie mondiale sa fi avut cea mai buna armata.Sunt criterii de punctaj care nici nu ne vin in minte ( de pilda industria de razboi s-a bazat pe sclavie sau nu.) Pe scurt nu situatia militara e singura care conteaza, ci in egala masura daca nu mai mult, atitudinea ulterioara a natiunii respective, aici e punctul nevralgic.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+4
Asta-i ROMANIA anului 2017! Daca nu va place plecati in lume si uitati ca sunteti ROMAN! Daca insa sunteti ROMANI trebuie sa distrugeti SISTEMUL! Cum? Formati cu alti ROMANI - cuiburi de nationalisti, munciti impreuna , investiti impreuna si atrageti si alti ROMANI DEVOTATI! Pt asta trebuie discernamint, consecventa si morala crestina! STAT in STAT! Boicotati , bancile, multinationalele! Asigurati o educatie trainica a copiilor! Nu cheltuiti putinii bani decit in cadrul cuiburilor nationaliste (doctori, profesori, proprietari de magazine etc.) E mult de spus insa aveti si voi imaginatie!TRAIASCA ROMANIA LIBERA!
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Hadrian @ DREAPTACZC
0
Pt. DREAPTACZC Traiti in Romania ?
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
nae girimea
+5
Dle Serbanescu De ce Romania nu, iar Ungaria si Polonia, da ! Sint 3 cauze mari si late: 1. La noi nr cozilor de topor e imens . S-a pornit in ’90 cu “societatea civila “ construita dinafara , “de inspiratie externa “si cu un discurs asumat de “ boierii mintii “ si propagate in toate canalele media care a otravit gindirea si a dat nastere puzderiei de ONG uri, masa de manevra incarnata azi in tefelism. Cum incerci sa faci ceva pt tara , sar ‘telectualii , ONGistii , tefelistii. 2 Stilul individualist al romanului care nu –si pune pielea in bat pt nimeni si pt nici un principiu , rezolvindu-si individual problemele 3. Tineretul idiotizat prin media si sistemul de invatamint , curat mestesug de timpire , croit dupa ‘90 Ar fi putut iesi altceva ? Eu cred ca nu !
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Al
+6
@Aici@Varvara: Total de acord. Si Horty si Antonescu (partidele) au initiat din vreme negocieri secrete pentru o iesire din alianta cu nemtii si Hitler stia dar era prea complicat sa-i schimbe. Dupa 23 august Hitler era pe faza si Horty n-a avut nici o sansa, a fost inlocuit cu Szalasi (tatal armean si mama greco-catolica). La nivel general acest armistitiu esuat este simplu detaliu - important e ca armata maghiara a fost pana la capat alaturi de Wehrmacht, in retragere in Germania. Unii chiar au reusit sa ajunga la anglo-saxoni si sa se predea acolo. Nemtii nu vor uita asta niciodata (vezi si ajutorul masiv dat Croatiei in anii 90 - un alt aliat apropiat). Desi cei mai valorosi aliati pe front am fost noi (o spune cel mai mare general de atunci - Manstein).
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Varvara @ Al
+4
Problema noastra dintotdeauna ( dar nu in situatii limita) este de natura diplomatica si as putea spune culturala. In timp ce alte natiuni au o politica de stat de a se lauda non-stop din te miri ce si deseori inventeaza ceva, modifica esential datele istorice ori omit elemente fundamentale faptice, politice, istorice, creaza ziceri despre altii, noi conversam intre noi. Dupa cum spuneti calitatea superioara a armatei romane bazata pe anduranta, loialitate si spirit de sacrificiu neintalnite la altele a fost recunoscuta de profesionisti de marca din spatiul inamic atat in primul, cat si in al doilea razboi mondial. Dar totul a ramas in zona arhivelor , a cercetarilor. Suntem de o inocenta induiosatoare, asteptam ca pe ceva normal ca situatiile respective sa fie recunoscute de la sine, ori sarim de unii singuri sa ne punem cenusa in cap. Aud ca si manualele de istorie nu mai spun nimic. In rest, unii militari maghiari chiar nu au suportat ca armata romana sa intre iar in tara, iar loialitatea fata de Germania a fost inscrisa in actul de nastere al regatului maghiar, ca marca de aparare a proaspatului sfant imperiu roman de origine germana.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Lupi
+1
JOIANUL PLAVAN OT SIBIU - LACHEUL , TZUCALARUL !!!!. DE AIA !
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Lupi @ Lupi
+2
Ma gasiti pe facebook -Constantin Moldovean Tiraspol , tonomatul de serviciu non-stop al propagandei staliniste de pe malul stang al Nistrului !
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
escu
+14
Corectă analiza, maestre. Dar ce ne facem cu cârcotașii de serviciu de pe plaiurile mioritice? Ia să zică un politician român ceva de genul celor precum spun cei de la Varșovia sau Budapesta, să vedeți cum sar de fund în sus tot felul de maimuțoi politici, unii mai europeni decât alții, și critică Guvernul sau altă instituție că sunt antieuropeni, vânduți rușilor, chinezilor și că ne paște întoarcerea la comunism. Când românași noștri sunt campioni la a critica guvernanții la Înalta Poartă a UE, când europarlamentarii noștri vorbesc limbi diferite și se cotonogesc reciproc pe la Bruxelles, când o Macoveică critică vârtos și toarnă venin parlamentarilor PPE nu ne putem aștepta la un tratament onorabil, egal sau favorabil ROMÂNIEI.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Duru
+6
Uitasi maestre ca lumea confunda sistematic bucurestiul cu budapesta? De aia la Bucuresti nu!
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Duduia Lupe @ Duru
+3
Asa-i, toata lumea stie ca Budapesta este capitala Romaniei. La concerte de exemplu, sefii sau solistii formatiilor rock racnesc: bine te-am gasit Budapest!
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 23 minute