De ce nu muncesc românii mai eficient

Productivitatea muncii şi-a temperat în trimestrul III rata anuală de creştere în majoritatea sectoarelor economice, reflectând pierderea de ritm înregistrată de cererea agregată în acest interval, se arată în ultimul Raport asupra inflaţiei realizat de Banca Naţională a României. La nivelul industriei, contribuţii negative importante au venit din partea industriei alimentare (inclusiv pe fondul pierderilor constante de cotă de piaţă în faţa importurilor), a materialelor de construcţii şi a construcţiilor metalice (în contextul unei cereri modeste), precum şi a industriei chimice şi de prelucrare a hidrocarburilor (evoluţii ocazionate de întreruperea permanentă sau temporară a unor capacităţi de producţie). Într-o perspectivă mai largă, câştigurile de productivitate în industrie întârzie să apară, ritmul anual de creştere fiind aproape nul în primele 11 luni ale anului 2016, scrie documentul.

Din punctul de vedere al factorilor cu acţiune persistentă, evoluţia este explicată de absenţa progreselor în ceea ce priveşte rigidităţile structurale pe piaţa muncii (insuficienţa personalului calificat, inadecvarea sistemului educaţional, mobilitatea restrânsă), de acumulările modeste de capital, dar şi de preocuparea aproape inexistentă pentru inovare. Referitor la acest capitol, cea mai recentă analiză în domeniu realizată de Comisia Europeană continuă să plaseze România pe ultimul loc în cadrul UE din punct de vedere al indicatorului agregat de performanţă a inovării.

Mai mult, decalajul faţă de celelalte state europene s-a accentuat în ultimii ani: de la 50 la sută din media UE în 2008 la sub 35 la sută în 2015

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.