×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:38
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
O întrebare care naşte alte întrebări
De ce nu se dau publicităţii cele 30 de secunde care au declanşat iadul de la Colectiv?

În primele zile, numărul victimelor de la Colectiv era 27 şi o ţară întreagă le plîngea. Acum a ajuns la 60 şi contorul morţii parcă nu mai impresionează pe nimeni după instalarea noului Guvern. Dincolo de florile şi lumînările depuse la locul tragediei, aflarea Adevărului ar trebui să fie cel mai curat omagiu pentru cei dispăruţi, iar acest lucru bate pasul pe loc.

Ştim de la anchetatori că au reuşit să recupereze imaginile de pe camerele de supraveghere, în care s-ar vedea ce s-a întîmplat cu adevărat în acele 30 de secunde care au declanşat iadul de la Clubul Colectiv. Interesul public faţă de tragedie este imens, iar numărul uriaş de victime, morţi, răniţi, dar şi traumele familiilor acestora legitimează şi mai mult comunicarea datelor la zi din anchetă, aşa cum se face în toate ţările civilizate ale lumii într-un astfel de caz.

La toate aceste lucruri se adaugă informaţiile apărute în spaţiul public imediat după tragedie, care induc ideea că la Clubul Colectiv a fost şi altceva decît un accident. Personal, îmi este greu să cred că a fost altceva, dar, aşa cum prevede orice manual de criminalistică, la debutul oricărei anchete nu trebuie exclusă nici o variantă şi doar verificarea fiecăreia poate să ducă la abandonarea unor piste fanteziste de cercetare! Însă, din start, nici una nu trebuie să fie refuzată.

Florin Chilian: „La Colectiv a fost crimă cu premeditare”

Între toate persoanele care au aruncat în spaţiul public semne de întrebare în legătură cu informaţiile oficiale există cineva care are o doză foarte mare de credibilitate: binecunoscutul artist FLORIN CHILIAN. Iată ce a postat Florin Chilian pe site-ul său:

Mai am un motiv pentru care trebuie să mă îndoiesc de variantele oficiale şi asta se poate verifica extrem de repede. Am preluat de pe pagina D.nului Andrei Manţog, cu acordul acestuia următoarea conversaţie uluitoare întîmplată pe data de 29 octombrie 2015, cu o zi înaintea tragediei din clubul Colectiv, conversaţie avută de dînsul cu un funcționar din Guvern, a cărui identitate nu a fost dezvăluită:

M-a rugat numai să precizez că dansul nu crede că aşa ceva poate fi adevărat. Nici eu nu pot. Ce om normal şi întreg la cap poate crede aşa cevadar D.nul Procuror General al României Tiberiu Niţu, dvs puteţi afla imediat dacă este adevărat sau nu. Numele amicului din guvern îl puteţi afla instantaneu şi cred că sînteţi dator să o faceţi.

Dar mă mai întreb d.nule Procuror General al României Tiberiu Niţu ce interes aţi avea să daţi un ordin de aflare a adevărului. Eu unul nu cred că aveţi mai ales pentru că vă cred prins în haţişul de crime şi minciuni ai ultimilor 25 de ani. În definitiv domnule Procuror General al României Tiberiu Niţu dumneavoastră aţi tras în terorişti în noaptea de 21 decembrie 1989. Doar că domnule Procuror General al României Tiberiu Niţu, în noaptea de 21 nu erau încă terorişti. Eram noi copiii şi tinerii unei lumi nefireşti în care aţi tras dumneavoastră. Teroriştii au apărut mai tîrziu, după 22 în orice caz.

La Colectiv a fost crimă cu premeditare. Focul nu a pornit de la artificii. A fost pus de o mînă criminală. Aşa cred eu”.

Şi aici, pe site-ul său, dar şi într-o emisiune TV, Florin Chilian a precizat că are mari rezerve faţă de această variantă, însă faptul că procurorii nu au verificat informaţia ziaristului Andrei Manţog, deşi era foarte simplu să afle cine şi dacă este în realitate acel funcţionar de la Guvern, l-a făcut să se întrebe dacă nu cumva conversaţia gazetarului este adevărată!

Florin Chilian nu este oricine în spaţiul public, el fiind celebrul autor al pieselor „Zece” şi „Chiar dacă”. Nu are, deci, nevoie de a inventa ceva pentru a dobîndi vreo notorietate, căci are suficientă prin meseria sa. El pune răspicat aceste întrebări tocmai pentru că nu poate fi bănuit de intenţii ascunse: i-a cunoscut bine pe cei de la „Goodbye to Gravity”, ştie ce înseamnă artificiile folosite în spectacole şi nu vrea să înghită pe nemestecate varianta oficială dacă nu se dă un răspuns la semnele lui de întrebare. Aşa ar trebui să facem toţi! Mai ales că în acele „reconstituiri” făcute pe la TV nimeni nu a demonstrat că artificiile pot provoca de la distanţă aprinderea buretelui, toţi „investigatorii” lipind pur şi simplu artificiile de burete sau aşezîndu-le la o distanţă foarte mică de acesta. Doar imaginile din Clubul Colectiv, cu acele 30 de secunde ar putea cu adevărat să ne lămurească!

Florin Chilian ştie că ar putea fi acuzat că este adeptul teoriei conspiraţiei, dar iată cum îşi motivează neîncrederea în ceea ce ni spune din partea anchetatorilor:

Focul nu a pornit de la artificii. A fost pus de o mînă criminală. Aşa cred eu şi dacă există o şansă, una singură la un milion ca aceste lucruri să fie adevărate atunci avem obligaţia de a nu lăsa lucrurile aşa! Nici un om normal la cap nu ar vrea sa fie adevărat dar dacă este?!!!! E de datoria noastră să aflăm adevărul pentru ca o aşa nenorocire să nu se mai întîmple şi sînt acolo două nume, unul în clar şi altul care se poate afla imediat.

Nu mă interesează cei care se tem de veşnicele teorii ale conspiraţiei. Am trăit deja destule şi prea s-au adeverit multe dintre ele, începînd cu revoluţia, cu mineriadele la care un şef din poliţie sau SRI ordona subalternilor să dea foc la autobuzele de intervenţie ele MAI şi, dacă vreţi, la forurile din pasta de dinţi. Toate, dar toate s-au adeverit.

Nu poţi să nu ramîi stană de piatră cu sufletul înghetat cînd te gandeşti la ce s-a întamplat la concertul trupei „Goodbye to Gravity” din clubul Colectiv. Nu vreau şi nu pot să vorbesc despre cei care au plecat. Încă nu pot…

Este mesajul disperat al unui artist foarte cunoscut, care şi-a văzut colegii cum se sting unul după altul, alături de alte zeci de tineri care veniseră să-i vadă. În fotografia de sub titlu îi vedeţi, cu cîteva clipe înaintea declanţării iadului de la Colectiv pe CLAUDIU PETRE (eroul decorat post-mortem de preşedintele Iohannis) care reuşise să iasă din club, dar care s-a întors să-i salveze pe cei rămaşi înăuntru, punînd mai presus viaţa celorlalţi decît pe a sa, pe TEODORA MAFTEI, jurnalista care trecuse anterior de mai multe ori pe lîngă moarte şi reuşise s-o învingă, şi pe ALEXANDRU PASCU, basistul trupei „Goodbye to Gravity”. Ei şi mulţi alţii din imagine au murit înainte de a afla ce s-a întîmplat cu ei!

Din cîte am înţeles, ancheta este aproape finalizată şi nimeni nu spune dacă au fost analizate toate ipotezele, dacă a fost audiat ziaristul Andrei Manţog, acel „funcţionar de la guvern” care i-a spus înainte de un plan diabolic, mama tînărului care i-a telefonat lui Florian Chilian pentru a-i spune ce i-a relatat fiul său, scăpat ca prin minune din tragedie etc! Toate aceste nedumeriri nasc semne de întrebare şi anchetatorii ar trebui să fie primii interesaţi de liniştirea opiniei publice.

Atunci cînd un poliţist a fost ucis de turcul care l-a luat pe capota maşinii, anchetatorii au difuzat imediat imaginile acelea înfiorătoare, fără să invoce secretul anchetei. De ce nu sînt date publicităţii şi în acest caz cele 30 de secunde care au generat tragedia de la Colectiv? Nu vrem să vedem cum ard oamenii, nu vrem să asistăm ca la spectacol văzînd disperarea lor, ci doar acele momente cînd artificiile au aprins buretele şi focul s-a întins pe tavan! Să fim toţi convinşi că a fost un accident şi nu altceva!

Altfel, temerile lui Florian Chilian vor prinde şi mai mult contur, iar ancheta va intra şi mai mult sub spectrul neîncrederii, iar sentinţa definitivă, oricare ar fi ea, nu va face decît să nască şi mai multe întrebări.

Ion SpânuPublicat Miercuri, 25 noiembrie 2015
56523
 | 44
 | 72
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
josiohanis
+2
Asta a fost pretul pt inlaturarea lui Ponta . Adica am dat o plama la un rahat . Am inlocuit ceva cu NIMIC cu niste nulitati. Pacat ca suntem un popor de idioti pe care-i manipuleaza fiecare cum vrea. Rusine noua
Publicat Luni, 30 noiembrie 2015
+Răspunde
POPA MEMETE
+3
@IQ100, cand iti arogi asa un nic am alta pretentie dacat daca te-ai chema PARPALA. problema ca tine e ca ti-at ridicat prea mult stacheta, mai exact spus batzul si incepi sa-ti frangi gatul aproape cu fiece postare
Publicat Vineri, 27 noiembrie 2015
+Răspunde
popa memete
+2
@iq-cum facusi frate cand iti masurasi aichiurile de ajunsesi la 100? ca pristanda steagurile?
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
IQ100 @ popa memete
+1
nu, ca SSI voturile pt basecu 2004, 2009 si pt Iosasmi-s 2014.Ce, tu esti Popa Memete???E un nick, iar 100 e aspirational.Ideea era ca 1 (100% ) ar fi o medie ideala, am vrut sa spun ca vreau sa ma consider un om obisnuit, nici prea prea nici foarte foarte .Intre timp, media scazand, 100 pare ceva destept, dupa cum vad ca e perceput.Cel putin de catre tine.
Publicat Vineri, 27 noiembrie 2015
+Răspunde
APEL CATRE LICHELE
-4
RETRAG APELATIVUL DE LICHEA pentru cel putin un ins care a scris cate ceva CONTRA MEA pe acest forum. mult mai bine i se potriveste-hahaleră, pramatie, pușlama, secătură. La alegere sau pe saturate.
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Pentru @ APEL CATRE LICHELE
+2
a închide nefericitul incident , retrageți-vă și dvs. în locul de unde ați ieșit în lume . Si ați scăpat definitiv de lichele .
Publicat Vineri, 27 noiembrie 2015
+Răspunde
Ment
-3
Ionele, esti absolut penibil... daca acest Chilian ar fi coompus zece piese de aceeasi notorietate nu schimba cu nimic situatia.. Nu a anchetei! A penibilitatii!
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Andrew
-2
O intrebare care naste o alta intrebare: unde esti tu Elodia? :)) Bai frate, cu doar 2 ani in urma, imi amintesc ca faceati misto de troaca tv a lui ghita, dar se pare ca voi erati doar gelosi :)) rade ciob de oala sparta :)) Dintr-un site respectabil, cotidianul brusc s-a transformat in OTV2. Fara cuvinte! Jenant !!!
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
E un fenomen natural @ Andrew
+1
Rămasă fără idol ( DD în direct ) și fără tribuna de unde își exhiba prostia ( OTV ) , turma de agramați , de semidocți , de proști intoleranți , fani ai celor 2 entități menționate , a migrat cu arme și bagaje pe Cotidianul . În loc sa-și vadă de treabă și să-și respecte standardul calitativ destul de ridicat pe care îl avea , Cotidianul s-a pliat , s-a mulat instantaneu pe profilul noilor musafiri , devenind fără discuție un OTV 2 , după cum lesne se poate observa . Și ca să nu vină cu mâna goală , turma a venit la pachet cu Spânu , a cărui prestație dă acum " linia editorială " delirantă a site-ului . Ceea ce intrigă însă cel mai mult e faptul că până și Nistorescu s-a raliat noii " linii " promovate de Spânu , acum nemaiștiind care articole sunt ale unuia și care ale altuia , toate fiind trase la Xerox și conținând aceleași obsesii , scenarii bolnave , critici paranoice , etc . În concluzie , banii nu au miros iar rating-ul scuză toate mijloacele . Cocalarism și manelism peste tot . Ce calitate , ce echilibru , ce deontologie , ce obiectivitate , ce seriozitate ... Lozincile " ba pe-a mă-tii " , " să moară dușmanii " , " am lovele și valoare " ridicate la rang de politică editorială . Bravo Cotidianul , bravo Nistorescu .
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Ezechiel
+3
Ma gandesc tot timpul de la tragedie....DAR DE CE ? De ce sunt astia alde Soros-CIA-Mosad-Basescu atat de disperati sa ia puterea ! CE AU DE GAND ? CEVA DE RAU pentru ca altfel nu se explica mijloacele uriase folosite pentru a ne manipula !!
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
... @ Ezechiel
+2
Tu te scarpini pe burtă și ai senzația că asta înseamnă că gândești ? Nu prea e așa . Dar dă-i înainte , un adevărat postac nu are dileme , ci numai certitudini .
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
IQ100 @ Ezechiel
0
cred ca e simplu (raul nostru e binele lor) si complicat in acelasi timp...pt ca noi nu putem gandi ca ei...complicatia incepe daca vrei sa vezi de ce unii gandim intr-un fel (win win binele meu e si binele tau, filosofiile budiste ) , altii, taman pe dos ( win loose raul tau e binele meu, juhadismul )...asta s-a sintetizat in doctrina religioasa cu Dumnezeu si satana, in doctrina conspirationista, in pamanteni si reptilieni...ideea e ca mioriticii, pacifistii, vor pieri cu aceasta doctrina si raul va invinge...la scara Universala insa, raul va distruge planeta cu astfel de concepte, deci un Bine mai mare va iesi deasupra, facand sa dispara eroarea civilizatiei umane.
Publicat Vineri, 27 noiembrie 2015
+Răspunde
Ezechiel
+5
Ma gandesc tot timpul de la tragedie....DAR DE CE ? De ce sunt astia alde Soros-CIA-Mosad-Basescu atat de disperati sa ia puterea ! CE AU DE GAND ? CEVA DE RAU pentru ca altfel nu se explica mijloacele uriase folosite pentru a ne manipula !!
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
APEL CATRE LICHELE
-6
@oana ,am numarat zeci de lichele numai azi si DECAT la un articol. In toate popoarele gasesti oameni de nimic,dar problema e ca daca acolo e vorba de cativa,la romani LICHELELE formeaza majoritatea..asa ca luati-va labele de pe oana,likelelor
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Raspuns @ APEL CATRE LICHELE
+4
Tu ce esti, apelantule? Din minoritatea de ne-lichele? Dupa ce scrii, esti din minoritatea de obraznicaturi impertinente si fff. proaste. Specia cea mai scarboasa. PS: Cotidianul, daca editati acest raspuns, stergeti si postarea careia ii este adresat, care este integral ofensatoare.
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
MITZA TRICICLISTA
-4
de KIKI
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
... @ MITZA TRICICLISTA
+3
Sau ca să întrebe proștii .
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 31 minute