De ce o olimpiadă internaţională pentru fete?

De cum a apărut, acum cinci ani, iniţiativa unor matematicieni implicaţi în olimpiadele internaţionale de matematică, de a organiza un concurs similar doar pentru domnişoare liceene, iubitoare de matematică şi dornice de un viitor legat de acest domeniu, am întâlnit adesea, în discuţii personale, întrebările:

De ce un concurs doar pentru fete?

Nu înseamna asta că apriori fetele sunt considerate mai puţin apte de a face matematică de vârf?

Nu este o formă de sexism?

Răspunsul meu, ca şi cel al celor implicaţi, profesori şi mai ales tinere eleve participante sau dornice să participe în viitor, este următorul:

Nu există niciun studiu statistic care să dovedească că băieţii au o constituţie mentală mai bună pentru dezvoltarea gândirii matematice, ci poate dimpotrivă. Medalia Fields, Nobelul matematicii, obţinut în 2014 pentru prima dată de o femeie, iranianca Maryam Mirzakhani dovedeşte asta fără pic de tăgadă. Iar la noi, de la Vera Miller Lebedev la începutul secolului trecut, la Cabiria Andreian Cazacu şi în ultimii ani la Ana Caraiani (profesor la Priceton), avem dovada potenţialului extraordinar de judecată matematică excepţională a celor care depăşesc ca număr populaţia globului.

În plus, la olimpiadele de matematică româneşti, fetele excelează adesea în faţa băieţilor. Citiţi numele premianţilor pe ssmr.ro.

Atunci de ce o olimpiadă pentru fete? Simplu. Pentru că fetele trebuie încurajate să se îndrepte în mai mare măsură spre domeniile matematică, informatică sau fizică, unde potenţialul lor este cel puţin egal cu al băieţilor şi unde sunt în prezent mai puţin reprezentate.

Iar în cazul României, pot afirma cu exemple, că în ultimii ani, Olimpiada Europeană pentru Fete (EGMO) a creat o emulaţie printre tinerele domnişoare, dornice să îşi îndrepte cariera viitoare spre domenii cu necesar de competenţe matematice. Societatea românească are mare nevoie la toate nivelurile şcolii de cadre didactice matematicieni de valoare, şi de sex feminin, al căror număr este în prezent într-o extrem de periculoasă scădere.

Radu Gologan

Preşedinte, Societatea de Ştiinţe matematice din România

P.S. The website www.viitoriolimpici.ro, a partnership between the Romanian Mathematical Society and Intuitext, contains training sessions, problems and a mathematical competition (online and on paper) for beginners in the mathematical olympiads.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.