De ce pleacă firmele străine din România

Companii străine vin să producă în România, altele pleacă. S-au perindat multe, au încercat forța de muncă locală ieftină, costurile de întreținere mici, protecția socială aproape de zero. După ce și-au deschis fabrici aici, firmele care pleacă spun că legislația nu le protejează.

Cel mai mare producător străin de textile se restrânge

Firma de textile Alison Hayes a hotărât închiderea fabricii de la Urziceni, județul Ialomița. Motivele se regăsesc în creșterea costurilor de producție, cauzate de creșterea salariului minim, și în deprecierea lirei străine ca urmare a Brexitului. Cel mai mare producător de țesături din România, conform cifrei de afaceri din 2015, care avea numai clienți din Anglia, deţinea două fabrici, un birou de design și 1.400 de salariați.
„Nu suntem împotriva creşterii salariului minim din România, ba chiar credem că este prea mic, dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorarea acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în România. Doar producţia o închidem, deci vom renunţa la 350 de angajaţi. Rămân restul de 200-220 de oameni“, declara Nicolas Georghiades, acționar și director operaţional la Alison Hayes. Salariul lucrătorilor, cusătorese și croitorese, era de 1.300-1.400 de lei net/lună. O parte din comenzi vor fi preluate de cealaltă fabrică, situată la Buzău, restul mergând la subcontractori.

Reorganizări pe piața energiei și a gazelor

Compania germană E.ON își reduce treptat activitatea pe piața românească. După ce a cumpărat în 2005 acțiuni la fostele societăți Electrica Moldova și Distrigaz Nord, care aveau la acea vreme peste 12.000 de angajați, E.ON a reușit să ocupe un loc important în domeniul energiei și gazelor. Între timp însă acestea au fost reorganizate, ceea ce a determinat compania să își restructureze activitatea, în ultimii doi ani renunțând la peste 1.000 de angajați. E.ON obținea în 2016 venituri de peste 1 miliard de euro din activitățile din România și aproximativ 5.500 de angajați.

O mare companie de ambalaje alimentare își închide fabrica

Fabrica de etichete și ambalaje alimentare din București a producătorului austriac Constantia Flexibles se va închide până în iulie 2017 și vor fi concediați 90 de angajați. Suprafața acesteia este de 41 mp și înregistra în 2015 o cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro, pierderi de 2,2 milioane de euro și datorii de 11,2 milioane de euro. Comenzile vor fi onorate cu produsele realizate în alte țări: Germania, Polonia, Turcia. „Vom efectua această închidere într-un mod corect şi responsabil din punct de vedere social. În acelaşi timp, ne vom asigura că nu vor fi disfuncţionalităţi în aprovizionarea clienţilor noştri“, spunea la începutul anului Ştefan Grote, vicepreşedinte executiv al diviziei alimentare pe Europa a companiei.
Constantia Flexibles este al patrulea producător mondial de ambalaje și etichete, cu vânzări anuale de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Firma austriacă deține 12 unități de producție în opt țări pentru lactate, carne și patiserie. Printre clienții firmei austriece sunt companii mari, precum Danone ori Coca Cola.

Mai ieftin importul decât producția

Firma franceză de materiale de construcții Saint Gobain – Isover și-a oprit anul trecut producția de vată minerală din fibră de sticlă de la fabrica din Ploiești. Conducerea companiei anunța că pentru a acoperi necesarul de vată din fibră de sticlă a ales varianta importului, motivându-și decizia mai ales prin necesitatea unor investiții de milioane de euro. 42 de angajați au fost concediați. Saint Gobain mai produce în România alte opt tipuri de materiale pentru construcții, are 1.100 de angajați și 12 unități de producție din mai multe orașe.

Dezinteresul politicienilor a sistat producerea tramvaiului Imperior Eco

Bucureștiul a ratat producerea de tramvaie moderne

În 2011, RATB încheia o înțelegere cu Astra Vagoane Călători Arad pentru fabricarea la București a unor tramvaie sub licență Siemens. Un an mai târziu, Uzina de Reparații Centrale – URAC producea primul tramvai modern: Imperio Eco. Cu toate astea, deși au promis, nici edilul-șef al Capitalei de la acea vreme, Sorin Oprescu, nici premierul de atunci, Victor Ponta, nu au fost prezenți la eveniment, iar alte tramvaie n-au mai ieșit de pe poarta fabricii.

Medicamentele n-au avut potențial de creștere

Compania britanică GlaxoSmithKlein și-a închis în 2015 fabrica Europharm din Brașov. „Capacitatea de producţie a fabricii din Braşov este insuficient utilizată şi nu există potenţial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume să fie fabricate aici, din cauza unor limitări tehnologice şi a echipamentelor“, se preciza într-un comunicat al societății. La fabrica din Brașov, deschisă în 1994, lucrau 236 de persoane și erau produse medicamente cunoscute, de la Coldrex și Panadol până la Retrovir – HIV ori Seroxat – depresie.

Circa 130.000 de companii au intrat în insolvență în ultimii 9 ani. Doar 3-5% din ele au reușit să se redreseze. 22 de companii private, din 50 cele mai mari în 2009, sunt astăzi în insolvență, în faliment ori radiate. Au fost închise afaceri de 13 miliarde lei și 16.000 de angajați și-au pierdut locul de muncă.
Leonardo, Astral Impex, Romstrade au intrat în insolvență în perioada 2009-2010.

Compania de distribuție de medicamente Polisano a intrat mai întâi în insolvență și apoi în faliment.
Grupul Ambient s-a declarat în insolvență, apoi în reorganizare, cu toate eforturile conducerii de a-l redresa.

KDF Energy, Teamnet International, Arelco Power, Transenergo Com, Romcab Târgu Mureș s-au declarat în insolvență la începutul anului 2017 și au început procedurile de reorganizare. Vânzările celor cinci companii depășeau 3,5 miliarde de lei.

5,40 euro/oră este câștigul mediu al unui român, cu 10% mai mult decât în anul 2016, potrivit unui studiu al Destatis, Oficiul Federal German pentru Statistici. România are astfel cel mai mare ritm de creștere a costurilor forței de muncă din UE și se află pe locul 27 din 28 de state. Danemarca are cele mai ridicate costuri – 43,4 euro/oră, Belgia – 41,20 euro/oră, Germania și Olanda – 33,40 euro/oră, Franța – 36,3 euro/oră, Italia – 27 euro/oră, Anglia – 26,1 euro/oră, Grecia – 13,90 euro/oră, Malta – 12,5 euro/oră, Croația – 8,7 euro/oră, Ungaria 8,4 euro/oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.