De ce riscăm să pierdem banii europeni pentru autostrăzi

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, s-a declarat îngrijorată de ritmul foarte lent de realizare a proiectelor de infrastructură pentru transporturi din cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020, dar şi de numărul mare de proiecte ce riscă să nu fie finalizate din cauza unor mari întârzieri.

Deşi Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport pentru perioada 2007-2013, autorităţile naţionale nu au reuşit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru acestea, aşa încât există riscul ca România să nu poată folosi banii europeni alocaţi şi va fi nevoită să suporte din bugetul naţional cheltuielile necesare pentru finalizarea proiectelor.

În privinţa utilizării Fondurilor structurale şi de investiţii europene în domeniul transporturilor în actuala perioadă de programare (2014-2020), Creţu a semnalat nu numai întârzierile semnificative în pregătirea financiară şi tehnică a unei rezerve de proiecte, ci şi lipsa unor proiecte mature şi cheltuielile insuficiente care ar putea duce la dezangajarea fondurilor extrem de necesare pentru reţeaua de transport a României. Comisarul european a vorbit şi despre Master Planul General de Transport.

Aceste nemulţumiri au fost inserate în scrisoarea adresată ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, motivul principal invocat fiind legat de nevoia valorificării la maximum a Fondurilor structurale şi de investiţii europene pentru proiectele de transport.

Pentru Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, România are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro atât prin Fondul european de dezvoltare regională, cât şi prin Fondul de coeziune. Mai mult de jumătate din finanţarea totală (inclusiv cofinanţarea naţională) pentru POIM — 6,8 miliarde de euro — este prevăzută pentru infrastructura de transport, 37% pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lavinia Ionescu 21 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.