De ce România nu are ministru de Externe?

Câlţii din propoziţiile fără cap ale ministrului de Externe seamănă perfect cu politica românească din aceste zile. Frazele sale încâlcite, rostite într-o emisiune de televiziune la ore de maximă audienţă, ne-au arătat fără putinţă de îndoială cum vorbeşte şi cum gândeşte Lazăr Comănescu. Am transcris pentru cititorii noştri o mare parte a ”capodoperei de vorbire şi gândire” a ministrului Lazăr Comănescu pentru a atrage atenţia asupra calităţii diplomaţiei româneşti. Dar şi pentru a căuta o explicaţie a situaţiei existente.

La prima privire, Lazăr Comănescu arată ca un om de gardă veche. Este ca un portret ideal de activist PCR, în spatele căruia se pot ascunde şi un expert, şi un cinic, şi un om de servicii secrete. Tăcut, încruntat, cu o privire de piatră, el era omul model pentru MAE. Nu trădează şi nu arată niciodată ce gândeşte. A fost cadru didactic la ASE, a fost diplomat şi ambasador la Comisia Europeană, ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, consilier la Cotroceni şi din nou ministru de Externe în bezmeticul acesta de guvern Cioloş. Pentru prima dată de când tace şi trece prin scena publică, am mişcat şi eu lupa deasupra biografiei şi operei diplomatului de oţel, incapabil să vorbească într-o emisiune de televiziune.

Pe Wikipedia scrie că ”Lazăr Comănescu este autor şi coautor de cursuri şi manuale universitare, dintre care menţionăm următoarele:

  • Economia Mondială (1985, 1990, 1995)

  • Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale (1989)

  • Dicţionar de relaţii economice internaţionale (1993)

De asemenea, a publicate mai multe articole de specialitate în următoarele reviste: Tribuna Economică, Revista Română de Studii Internaţionale, Revista Română de Drept Comunitar, European Voice (Brussels), Bruxelles Capitale Diplomatique (Bruxelles), NATO Economic Colloquium (1995-1999-2001), Revista Europei Centrale şi Orientale (1999)”.

Am introdus titlurile respectivelor lucrări pe Google. Şi dumneavoastră puteţi face acelaşi lucru. Ele sunt menţionate numai în articolele care pomenesc despre desemnarea lui Lazăr Comănescu la Externe. Peste tot se face trimitere la mai multe cărţi şi cursuri, dar de ficare dată se precizează doar cele trei ca fiind ”printre care”. Şi o singură dată, semn că ştirea a trecut graniţa României, cele trei cursuri universitare şi cărţi (în fapt un Dicţionar de relaţii economice internaţionale) sunt menţionate cu precizarea ”among wich”. Adică aceeaşi formulare din Wikipedia. Google nu ne arată că lucrările sale ar fi fost citate vreodată de cineva. Cercetarea mea nu a dat peste nici o trimitere la vreuna dintre contribuţiile economice ale lui Lazăr Comănescu, poate şi pentru că ele zac pe drept sau pe nedrept prin cine ştie ce rafturi de prin ASE.

Cheia biografiei lui Lazăr Comănescu se află în perioada sa de început, descrisă pe scurt tot pe Wikipedia:
”După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). Odată cu obţinerea doctoratului, va lucra ca lector universitar la Catedra de relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1982-1990). După Revoluţia din decembrie 1989, Lazăr Comănescu revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe îndeplinind funcţiile de consilier şi din 1993 ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcţiei Uniunea Europeană (1994-1995), Director general, consilier al ministrului afacerilor externe, director de cabinet (1995)”.

Traian Băsescu a sintetizaat cel mai bine esenţa personajului cu ocazia numirii acestuia ca ministru de Externe în 2008:

Desemnarea dumneavoastră este rezultatul unui consens, rapid obţinut, la nivelul instituţiilor care au atribuţiuni în a decide. Vreau să ştiţi de la mine aici şi public ceea ce este de altfel arhicunoscut, dar mi se pare necesar a fi repetat. Priorităţile de politică externă ale României sunt neschimbate din 2005 până acum, iar în partea de mandat pe care o aveţi de îndeplinit în următoarele 10-12 luni avem de valorificat, în favoarea securităţii României, concluziile summit-ului NATO de la Bucureşti .

Presupun că este lesne de înţeles pe cine şi ce reprezintă Lazăr Comănescu în politica externă a României. Într-un fel, biografia şi opera sa ne ajută să înţelegem de ce România în aceşti ani nu are nici un soi de politică externă proprie, de ce în toţi aceşti ani, la Bucureşti nu au existat semne că potenţialul conflictual major din Est ar fi luat în serios iar politicile externe şi de securitate în relaţiile cu vecinii au rămas să fie identificate după consumarea evenimentelor viitoare” (am citat din colaboratorul nostru Aurel I. Rogojan).

Manifestările bâlbâite ale diplomaţiei româneşti au explicaţii în CV-urile celor care le încropesc. Inexplicabil este altceva! Lazăr Comănescu este un om al trecutului cu performanţe sărace în economie şi socotit profesionist în diplomaţie. De ce l-a selectat Traian Băsescu? Pentru că Lazăr Comănescu lucra bine ”la nivelul instituţiilor care au atribuţii în a decide”.Ca şi Traian Băsescu, fără îndoială!

Inexplicabil mai este ceva? De ce Klaus Iohannis l-a luat pe acest om al trecutului comunist şi al tranziţiei confuze din România pe post de consilier la Cotroceni? Pentru că vorbeşte germana şi pentru că a fost ambasador la Berlin? Sau că întreaga structură informativă pe care se bazează MAE îl serveşte şi pe Klaus Iohannis? De ce a ales Klaus Iohannis un om care reprezintă vechea politică externă de tip comunist? Doar pentru că vorbeşte la fel de greoi ca şi el? Sau pentru că are aceeaşi privire rece? O fi având şi acelaşi trecut prin Epoca de Aur!

Cu ce preţ l-a promovat Klaus Iohannis pe Lazăr Comănescu la Externe? Cu preţul reacţiilor contradictorii în legătură cu cifrele migranţilor? Sau pentru a ne face de băcănie cu iniţiativa privitoare la Marea Neagră, în care premierul bulgar ne-a trimis la plimbare? Şi cu toate celelalte care ne arată pe zi ce trece că nu ştim să ne construim o politică externă inteligentă, cu iniţiative şi demersuri de luat în seamă!

O privire mai atentă asupra situaţiilor de acest gen, asupra legăturilor lui Lazăr Comănescu cu vechiul sistem, ne trimite la gândul că România nu prea are un ministru de Externe.

Transcrierea discursului său la Realitatea TV, publicată alături în Cotidianul, o probează din plin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.