×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:38
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
De ce se duce totul de râpă?

Sentimentul că România se află într-o perioadă nu de creştere, cum ipocrit se afirmă de analiști fără scrupule, ci într-o perioadă de confuzii şi stagnare economică mi-a fost întărit de explozia preţurilor care pulverizează salariile românilor de nivel mediu.

E foarte greu să pui diagnosticul de prosperitate când sute de mii de familii nu-şi pot achita factura de la întreţinere, de la electricitate, darămite să-şi permită luxul ieşirilor la restaurant săptămânale, cum ni se sugerează de anumite reviste de scandal.

Istoricul adevărat recurge la statistică, dar şi la observaţia directă a vieţii de zi cu zi.

Nu opulenţa ostentativ afişată a noilor îmbogăţiţi mă impresionează, ci sărăcia tot mai mare care cuprinde pătura mijlocie pe zi ce trece. Şi atunci întrebarea firească a analistului este: „de ce se duce totul de râpă”?

Prima cauză: economia României nu este una capitalist consolidată, ci una construită pe reîmpărţirea vechii economii socialiste, nu în interes de performanţă, ci în interesul unor grupuri clientelar politice. Să dăm un exemplu util cititorului: să spunem că fabrica X, care nu mai avea eficienţă din vremea socialismului, este privatizată înainte de a fi cumpărată de clienţii politici; le este subevaluată şi vândută rapid la un preţ mult mai mic. Cei care cumpără nu pierd nimic. Fiindcă ei nu investesc nimic în crearea unei noi structuri economice. Şi o revând la un preţ bun care le umflă conturile personale.

Muncitorii sunt „disponibilizaţi” şi fiecare se descurcă cum poate. A reapărut ceva nou în locul fostei fabrici socialiste? Nimic. Nu s-a creat nici o structură economică modernă pe locul unităţii falimentate premeditat. Şi iată cum economia se duce de râpă!

A doua cauză: polarizarea societăţii. Grupurile de oligarhi sunt alcătuite în general din două tipuri de oameni: 1. marii activişti şi securişti din regimul Ceauşescu; 2. copiii lor sau clienţii lor politici. Aceste două categorii sunt cunoscute pentru lipsa lor de cultură şi agresivitatea arătată faţă de subalterni.

La fel ca în America Latină, aceste clanuri nu au interes într-o dezvoltare armonioasă a întregii ţări, ci doar în prezervarea pârghiilor de acţiune politico-economică în sânul „familiilor mafiote”. Dacă ei trăiesc bine, înseamnă că toată ţara trăieşte bine. Dacă la posturile lor TV vedete improvizate îşi exhibă ultimele automobile achiziţionate, înseamnă că toţi românii pot face asta! În realitate, o „excursie” prin România profundă arată o extindere a mizeriei, analfabetismului şi şomajului. Iată de ce în locul unei realităţi mirabile întâlnim o situaţie care ne pune să exclamăm: se pare că totul se duce de râpă!

Adrian MajuruPublicat Vineri, 02 iunie 2017
3108
 | 28
 | 41
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Cata
+4
toata lumea este intr-o degringolada si o depreciere morala accelerate numai ca la noi se simte mai abrupt datorita conditiiilor particulare cu care ne confruntam noi ca natie: educatia din ce in ce mai precara, starea de sanatate psihica in continua degradare, aspiratiile sint la nivelul burtii si telefonului mobil, egoismul si ranchiuna au luat locul emaptiei si altruismului. sintem o societate in descompunere insa asa e si lumea. se inventeaza noi standarde si noi denumiri care sa impuna stari si comportamente sociale cu consecinte intr-o anumita directie. directia este instrainarea fata de sine, adica pierderea sufeltului. asta e faza pe care o traim de vreo 25 de ani ascunsa ochiului sub tot felul de stimuli pavloviani precum democratie, libertate, capitalism, profit, bani, a avea intr-un cuvint si nu a fi. am avut o perioada de deruta de vreo 2-3 ani dar am fost pusi pe linie apoi iar azi am ajuns ziua in care crima si moartea se transmit in direct, se fabrica razboaie si pretexte de tot felul, se consuma resursele intr-un ritm ametitor si ma intreb ce va ramine nu generatiei de maine dar sigur cea de poimaine va fi vai de ea daca va alege sa ramina pe aceasta planeta siluita de homo spaiens, cea mai abjecta specie de pe pamint. degeaba ni s-a pus un suflet si constiinta in carcasa asta de carne! le-am si le distrugem cu o seninatate caracteristica unei specii care se sinucide si ucide fara discernamint locul care-i asigura viata si cele necesare. sincer, as prefera sa fiu un copac care da tot fara sa ceara nimic. dar sigur voi cadea sub drujba acelui neorocit de austriac care nu merita sa traiasca datorita dezastrului pe care l-a creat. noi vrem sa avem si nu sa fim si atunci totul se pierde si se duce de ripa!
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
-2
"Ilex", dar esti dus cu sorcova rau de tot, nene. Ori tu imi dai minusurile, daca da macar spune-mi de ce ca sa nu mai gresesc...?!
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
Charlie
+5
Rezerva de cadre a serviciilor securiste pare inepuizabila. Constant apar pe net noi pseudonime ale unor vechi postaci demascati. Mai nou un anume N.O.S. caruia i-am dat plus pentru atacul la comunism dintr-un comentariu si minus cand a dat de pamant cu capitalismul. Noua linie a postacilor Securitatii este sa propuna alte forme de organizare social-politica si economica a lumii. Stiu ca ridicarea in slavi a ceausismului "progresist" nu mai prinde la romani si atunci isi intorc arsenalul diversionist impotriva lumii capitaliste. Sunt in ton cu sefii lor capitalizati care tin poporul in saracie ca sa-i iasa pe nas capitalismul. Miliardarii bolsevici fac acelasi lucru la nivel global. Se actioneaza pe doua fronturi, economic prin pauperizarea cetatenilor si subversiv prin sustinerea terorismului islamic, care sa faca viata nesigura in tarile superdezvoltate si sub acest aspect. Portugalia ofera un exemplu tipic, aici concentrandu-se postbelic elemente fasciste din intreaga Europa, milionari si miliardari bolsevici care au jucat in tarile unde au fost legendati rolul de capetenii fasciste. Capitalistii adevarati nu dau "tunuri" si nici nu fac contrabanda cu...tunuri si alte jucarii ucigatoare.
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
??????
0
Cum considerați că ar trebui să reacționeze Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței ?
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
ilex
+1
Se duce totul de rapa fiindca dam vina pe asezarea geografica, pe imperialisti, pe Comisia Europeana, pe evrei, pe americani, pe rusi in loc sa vedem paiul din ochiul nostru. Actuala clasa politica romaneasca corupta si cu dosare penale pe care o alegem intr-o veselie de 27 de ani n-a facut decat sa profite de prostia si lipsa de educatie a poporului si a ruinat o tara care si asa nu o ducea prea bine -in perioada comunista alimente nu erau, lumina era 2 ore seara iar iarna tremuram cu totii prin case....
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
maleficent @ ilex
+3
Clasa asta politica nu ne reprezinta cumva?Nu este oare proiectia noastra in oglinda?
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
gigel
+9
nu poti sa cladesti si ca baza sa ai crima, minciuna si furtul...pur si simplu, nu tine...
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
SCURT SI LA OBIECT FELITARI SUNTEM O TARA SUBDEZVOLTATA DIN AMERICA LATINA SI IM PLUS SCLAVA UE !!!!!SEMNEAZA UN CET RO DEMN SI CURAJOS PRO SUA RUSIA SI CHINA CARE SPER CA NE PUNE PE PICIOARE ALTFEL NU SE STIE INFLATIA SI EXILUL DE PESTE 4 MILIOANE DE ROMANI CONTINUA DE ACEEA EU CA CET INCA RO PENSIONAR NU MAI SUPORT AERUL TARII MELE FF FRUMOASE ESTE UN AER FAD DE NERESPIRAT ROMANIA NU INSEMNA MAMAIA SAI CALEA DORONBANTI SI DE ASTA DUPA O OPERATIE VREAU SA MA ALATUR ROMANILOR CARE PLEACA PRIN STATUTUL MEU POT PLECA CAM ORIUNDE DAR NU, VOI PLECA IN CEA MAI SARACA TARA DIN AFRICA SA AJUT O TABARA DE REFUGIATI BENEVOL 3 ANI PANA SCAPAM DE NAVETISTUL MEDITATOR !!!!!ASA SA NE AJUTE DIMNEZEU SI SA NE DEA SANATATE !!!!!PS . CU TOATE MARIRILE DIN SANATATE STIU PE CINEVA DIR DE SPITAL CARE A PLECAT IN FRANTA UNDE SE SIMTE RESPECTAT SI ARE TOTUL LA DISPOZITIE ASA CA NU BANUL REZOLVA TOTUL MAI ALES DACA PIERDE DIN VALOARE ENORM SI MA DOARE EXODUL EXPONENTIAL NEINTRERUPT AL ROMANILOR ORIUNDE IN LUME,NATALITATEA IN COLAPS SAMD !!!!!!!SA DEA DUMNEZEU SA FIM AJUTATI DE SUA RUSIA SI CHINA SA NE REVENIM PUTERNIC PENTRU CA DIN CONSUM AIA NU E CRESTERE ECONOMICA SANATOASA !!!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
+9
Pt.N.O.S. . Va citez '' Ce sa mai spunem de ce ar trebui peste! " , apropos de '' peste '' circula un banc in tovarasie inventat cred eu, de'' baietii cu ochii albastrii '' cu Ceausescu la pescuit , prinde un pestisor dar de aur, care glasuieste ca daca ii da drumul ii va fi recunoscator , Ceausescu il arunca in apa si atuncii mii si mii de pestisori ies asa juma' din apa bat din aripioare frenetic '' CEAUSESCU PCR OCROTESTE PESTELE ... '' ! Domnule sa fim clari, eu nu sunt un nostalgic, dar sa fim un pic obiectivi perioada '65-'89 a scos pe romani din mizerie, i-a dus pe majoritatea de la rogojina la parchet, wc in casa, caldura pe teava, s.a.m.d. , sigur ca dupa anii '80 '' s-a imputit halvaua '', plata datoriilor, lucraturile agenturilor, roza lui Ceausescu si altele, au produs multe necazuri romanilor iar odata cu faramarea comunismului in '89 rusii, '' colegi americani '' , '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii si acum si germanii au adus tara prin cultivarea cozilor de topor autohtone la consumarea de mega hotii si mega banditisme economice care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala ! Legat de astia de azi care sunt la Putere incearca un pic, nu mult, sa mai indulceasca mizeria traiul de sorginte fanariota din tara noastra, dar trebuie INVESTITII CU LOCURI DE MUNCA IN ACORD CU PRETURILE DE AZI, MAI ALES IN INDUSTRIE ( dupa umila mea parere de simplu condicar, lefegiu !) IN ACORD CU PRETURILE DE AZI -1 MILION LOCURI DE MUNCA ... ! Sper ca Dumnezeu sa ne ajute sa nu ne farame dusmanii, nu putini, tara ... ! O zi cu bine ! p.s.- mai era o varianta cu bancul cu Ceausescu la pescuit; prinde o fata de peste si il da unui securist care se duce intr-un tufis si il palmuieste zdravan si ii spune: '' unde sunt cei mari ma ... '' ! Toate cele bune !
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
Crocodilul
+3
Domnule ziarist. Ar fi foarte bine sa se duca totul de ripa dar Mafia politica si securista vor preveni ca totul sa se duca de ripa.
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Pt.N.O.S. . Va citez '' Ce sa mai spunem de ce ar trebui peste! " , apropos de '' peste '' circula un banc in tovarasie inventat cred eu, de'' baietii cu ochii albastrii '' cu Ceausescu la pescuit , prinde un pestisor dar de aur, care glasuieste ca daca ii da drumul ii va fi recunoscator , Ceausescu il arunca in apa si atuncii mii si mii de pestisori ies asa juma' din apa bat din aripioare frenetic '' CEAUSESCU PCR OCROTESTE PESTELE ... '' ! Domnule sa fim clari, eu nu sunt un nostalgic, dar sa fim un pic obiectivi perioada '65-'89 a scos pe romani din mizerie, i-a dus pe majoritatea de la rogojina la parchet, wc in casa, caldura pe teava, s.a.m.d. , sigur ca dupa anii '80 '' s-a imputit halvaua '', plata datoriilor, lucraturile agenturilor, roza lui Ceausescu si altele, au produs multe necazuri romanilor iar odata cu faramarea comunismului in '89 rusii, '' colegi americani '' , '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii si acum si germanii au adus tara prin cultivarea cozilor de topor autohtone la consumarea de mega hotii si mega banditisme economice care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala ! Legat de astia de azi care sunt la Putere incearca un pic, nu mult, sa mai indulceasca mizeria traiul de sorginte fanariota din tara noastra, dar trebuie INVESTITII CU LOCURI DE MUNCA IN ACORD CU PRETURILE DE AZI, MAI ALES IN INDUSTRIE ( dupa umila mea parere de simplu condicar, lefegiu !) IN ACORD CU PRETURILE DE AZI -1 MILION LOCURI DE MUNCA ... ! Sper ca Dumnezeu sa ne ajute sa nu ne farame dusmanii, nu putini, tara ... ! O zi cu bine ! p.s.- mai era o varianta cu bancul cu Ceausescu la pescuit; prinde o fata de peste si il da unui securist care se duce intr-un tufis si il palmuieste zdravan si ii spune: '' unde sunt cei mari ma ... '' ! Toate cele bune !
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 13 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 23 ore şi 48 minute
Dezlănțuirea furtunii în America
Publicat acum 7 ore şi 32 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 13 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 9 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 22 minute