De ce se opune PSD desfiinţării juridice a USL

PSD invocă datoriile acumulate de USL ca impediment al desfiinţării. Poziţie neclară la unii lideri PNL. Un specialist neutru infirmă poziţiile ambelor tabere. Care este planul secret al PSD.

PSD a evitat discutarea datoriilor USL cu PNL

Un nou scandal monstru a izbucnit pe scena politică. PSD nu este de acord cu desfiinţarea la Tribunalul Bucureşti a USL. Social-democraţii justifică astfel poziţia lor: USL a acumulat datorii şi alianţa nu poate fi desfiinţată decât după achitarea datoriilor. Dar, în acelaşi timp, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a refuzat luni să se întâlnească cu omologul său liberal pentru analizarea datoriei USL. „Bilanţul contabil aferent pentru anul 2013 al USL conţine datorii neachitate către diverşi furnizori, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel central. Bilanţul este publicat în urma înregistrării la termen conform legislaţiei în vigoare, pe site-ul ANAF, şi este supus controlului de către AEP. Prin urmare, semnarea unui acord de încetare a Protocolului USL şi de desfiinţare a USL nu poate fi operată până când această alianţă politică nu îşi achită integral datoriile înregistrate catre furnizori”, a declarat Dolineaschi, citat de Agerpres.

De partea cealaltă, secretarul general al PNL, Marian Petrache, spune că a fost informat că PSD nu se prezintă pentru a tranşa problema: „Tocmai ăsta era rostul întâlnirii, să lămurim toate câte sunt între noi şi PSD şi între noi şi PC. Eu cred că ar trebui să ajungem în instanţă după ce ne înţelegem pentru că de fapt USL nu mai funcţionează. Sau poate o ţinem aşa până în 2016, când ne-am propus toţi ca USl să nu mai funcţioneze, o ţinem aşa doi ani”.

Un specialist neutru contrazice ambele părţi

Avocatul Gheorghe Piperea, specialist în litigii de ordin economic, a făcut o serie de precizări legate de acest subiect pentru cotidianul.ro. „Situaţia este foarte simplă. Datoriile acumulate nu reprezintă un impediment pentru introducerea în justiţie a unei acţiuni de desfiinţare a alianţei. Problemele de ordin financiar se rezolovă ulterior, urmând ca fiecare parte să achite datoriile pe care le are. Mai mult, Legea partidelor politice este clară şi permite denunţarea unilaterală a unei alianţe. Legea nu prevede nimic pentru situaţii în care o alianţă are datorii. Şi principiul constituţional al liberei asocieri permite denunţarea unilaterală”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

După cum se vede, un specialist neutru infirmă poziţiile ambelor tabere. PSD, în sensul că datoriile nu reprezintă un impediment pentru desfiinţarea USL, şi PNL, în sensul că nu este nevoie de o înţelegere prealabilă între părţi şi după aceea să se apeleze la instanţă.

De altfel, purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Alina Gorghiu, a avut o poziţie relativ similară avocatului Gheorghe Piperea. „Nu se poate refuza divorţul dintre doi soţi pe motiv că există un credit comun. După ce se pronunţă divorţul, fiecare îşi plăteşte partea sa din datorie. Aşa este şi situaţia USL”, a declarat Alina Gorghiu pentru cotidianul.ro.

Planul secret al PSD

Se impune o întrebare: de ce nu vrea PSD ca USL să se desfiinţeze? Răspunsul este simplu. Există un plan secret al liderilor social-democraţi. Concret, se intenţionează utilizarea numelui alianţei pentru viitoarele alegeri electorale din 2016. Şi în acest USL (de tip nou) componenta liberală s-ar realiza prin cooptarea grupării Tăriceanu. Pentru alegerile prezidenţiale nu se poate utiliza această formulă pentru că, în acest caz, C.P. Tăriceanu (sau Ponta) ar trebui să renunţe la candidatură. Va exista, pentru 2016, totuşi, o problemă. PSD şi alianţii săi vor invoca faptul că PNL din 2016 nu mai este PNL din 2011, când a fost înfiinţată alianţa. PSD nu a luat însă în calcul că PNL nu a fuzionat cu PDL şi că, în 2016, PNL şi PDL se vor afla tot în regim juridic de alianţă, ceea ce nu schimbă datele problemei în cazul PNL, el fiind din punctul de vedere al structurii acelaşi ca şi în 2011. Totuşi, mediatic, cei din PSD vor demara acţiuni propagandistic-manipulatoare care să demonstreze contrariul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.