De ce și-a anihilat PSD propriii lideri

Războiul dintre fostul lider al PSD Victor Ponta și actualul șef din Kiseleff a ajuns la o nouă etapă. Ponta se face că a lăsat-o mai moale cu tirul de acuzații și bășcălii la adresa lui Liviu Dragnea, după ce fostul său prieten Sebastian Ghiță a fost capturat de autoritățile sârbe.

La fel și Dragnea, pare că preferă să nu se mai obosească să-l ia în seamă și să-i mai dea și replici fostului premier. Însă o mare parte dintre foștii lideri ai PSD, aflați în libertate sau chiar după gratii, fac de ceva vreme cu rândul să-i acuze pe Victor Ponta și Sebastian Ghiță de combinații cu serviciile secrete și DNA. O parte dintre aceștia depun diligențe pentru a beneficia de bunăvoința lui Liviu Dragnea, în timp ce alții nu mai au nimic de pierdut, nici din punct de vedere politic și nici personal, având în vedere că sunt încarcerați. Cei mai vehemenți contestatari ai lui Victor Ponta sunt, mai nou, fostul baron de la Constanța Nicușor Constantinescu, aflat în închisoare, dar și fostul primar al sectorului 5 al Capitalei Marian Vanghelie. Ambii susțin că Ponta și Ghiță i-au vândut pe foștii baroni PSD pentru a-și întări propriile poziții pe scena politică.
„Eu cred că va veni o vreme când toţi cei care au arestat oameni vor răspunde. Dumnezeu este singurul care îl mai poate salva (n.r. Victor Ponta). Nici măcar el nu se poate salva. Nu îl lasă Dragnea să vorbească? Păi Ponta a lăsat pe cineva din partid să vorbească? Nu a fost el primul care a început cu gunoaiele astea. Eu nu ştiu dacă nu îl lasă Dragnea. Şi dacă nu îl lasă, oricum îl felicit pe Dragnea“, acuza, voalat, Marian Vanghelie. Fostul primar de la sectorul 5 nu s-a putut abține și, la un anumit răstimp, și-a nuanțat spusele. Acesta spune, cu subiect și predicat, că Victor Ponta „a nenorocit partidul în toate sensurile“. „El a stat cu cineva să discute la masă? El a băgat Biroul Executiv Naţional în seamă? Ne spunea că aşa trebuie. (…) Eu nu cred că Dragnea l-a marginalizat, cred că l-a lăsat să se marginalizeze singur“, a caracterizat Vanghelie felul în care fostul șef al PSD acționa. Însă în cercurile în care se învârte „fostul primar care este“, Vanghelie le-ar fi explicat apropiaților săi că Victor Ponta și Sebastian Ghiță au „canibalizat“ tot ceea ce însemna lider în partid, astfel încât să își îndeplinească visele de a ajunge șef al statului, respectiv premier. Baronii din PSD erau deferiți justiției chiar cu acceptul lui Ponta. Conform acelorași surse, această rețetă politică a fost aprofundată de fostul premier de la mentorul său, unul dintre antecesorii săi la Palatul Victoria, Adrian Năstase.

Pe Sebi îl doare capul de la curentul DNA, iar pe Almanahe, mintea

„Lupul“, paznic la oile baronilor pesediști

Fostul primar al sectorului 5 Marian Vanghelie, exclus din PSD pe când la șefia partidului se afla Victor Ponta, susține că fostul premier și fostul deputat Sebastian Ghiță dădeau informații la SRI din interiorul partidului în campania electorală din 2009. „Oamenii care au transmis mesaje lui Maior și lui Coldea au fost domnul Ponta cu domnul Ghiță. Domnul Ponta, care era reprezentantul lui Geoană, el a negociat emisiunea. Domnul Ponta i-a spus lui Oprea, care a făcut demersuri către domnul Maior, domnul Ghiță s-a dus la Coldea. Ponta cu Ghiță au stabilit să dea informații la SRI și Traian Băsescu pe ceea ce făceam noi. La vremea respectivă ne raportam într-o formă sau alta. Ponta și Ghiță dădeau informații la SRI în campania electorală“, a dezvăluit Vanghelie modul în care se opera în partid. Fostul edil susține chiar că Victor Ponta i-ar fi decis soarta lui Adrian Năstase.

„Știți de ce s-a ocupat să se ducă domnul Năstase? Ponta nu putea să aibă autoritate în fața lui Năstase pentru că era complicat și oricând putea să strângă Adrian Năstase niște oameni lângă el“, a declarat Vanghelie pentru un post de televiziune. Mai mult, fostul primar l-a acuzat și pe Gabriel Oprea că i-a pecetluit soarta lui Năstase. Considerațiile lui Marian Vanghelie spuse cu jumătate de gură public sunt confirmate și de Nicușor Constantinescu. Fostul baron de la Constanța nu s-a lăsat deloc mai prejos ca Vanghelie. Deși le e greu să admită cu voce tare că s-au păcălit atunci când, cu ceva ani în urmă, s-au plâns public şi au făcut presiuni la premierul Victor Ponta pentru că se considerau hăituiţi de justiţie şi în special de DNA, timpul le-a infirmat speranțele.

Capete social-democrate, tăiate ca la comandă

În ultimii ani, mai mulţi şefi de Consilii Județene, unii percepuţi de opinia publică drept baroni locali, fără ştiinţa cărora nu mişca nimic în județele pe care le conduceau, au ajuns în faţa justiţiei cu acuzaţii de corupţie, abuz în serviciu şi falsuri. Cei mai mulţi dintre aceştia erau din PSD. Fostul baron de Prahova Mircea Cosma se bate cu justiția de ceva vreme, dorind să scape de acuzațiile pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Nici fiul său, Vlad Cosma, fost deputat, n-a scăpat de probleme, fiind cercetat pentru trafic de influenţă. „Binomul“ pesedist de la malul mării, respectiv Nicușor Constantinescu-Radu Mazăre, a fost și el destructurat de către procurorii anticorupţie. Și județul Argeș a scăpat definitiv de fostul său „cap“ Constantin Nicolescu. Aceeași poveste cu procurori și acuzații s-a repetat și la Dolj, cu fostul președinte de Consiliu Județean Ion Prioteasa. Nici Bunea Stancu de la Brăila nu a putut să se sustragă brațului lung al legii. Acesta a fost acuzat că şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală a lui Mircea Geoană. Nici „eternul“ șef al CJ Vrancea, Marian Oprişan, n-a scăpat de acuzații. Baronul de Vrancea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri şi fals. Tot în timpul mandatului lui Victor Ponta a ajuns în tribunale și preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. La fel și fostul preşedinte al CJ Olt Paul Stănescu. În februarie 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie din Bucureşti îl aresta preventiv pentru 30 de zile pe Silvian Ciupercă, preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa la acea vreme. Și fostul senator PSD de Buzău Victor Mocanu era trimis de DNA în judecată, în decembrie 2013, pentru fapte de corupție făcute în perioada în care fusese președinte al CJ Buzău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.