De ce şi-a demis Trump, în 10 zile, directorul de comunicare

Luni dimineaţa (sfârşitul amiezii, la Bucureşti), John Kelly, fost ministru al Securităţii Interne, a depus jurământul ca secretar general al Casei Albe („Chief of Staff”), post în care fusese numit vineri de preşedintele Donald Trump, el înlocuindu-l pe Reynce Priebus. Imediat, acest general în retragere, cunoscut ca un militar foarte meticulos, a convocat o reuniune a personalului în subordine, căruia a ţinut să-i comunice că, de acum înainte, el este răspunzătotr de bunul mers al administraţiei prezidenţiale.

Două ore mai târziu, un comunicat laconic al Casei Albe anunţa destituirea lui Anthony Scaramucci, 53 de ani, care, la 21 iulie, fusese numit director de comunicare. În acest fel, în analele Casei Albe s-a mai înregistrat un record, unul dintre multele înregistrate în primele şase luni şi jumătate de preşedinţie a lui Donald Trump.

De fapt, în decurs de două săptămâni, mai multe înalte personalităţi ale noii administraţii au demisionat ori au fost demise: Sean Spicer, purtător de cuvânt prezidenţial, a renunţat la funcţie după ce preşedintele l-a numit director de comunicare pe Anthony Scaramucci; Reynce Priebus, bun prieten cu Spicer, a mai rezistat în post şapte zile, el fiind înlăturat în urma jocurilor de culise care l-au avut în prim-plan pe Scaramucci; la rândul său, acesta din urmă a plătit datorită gurii sale foarte slobode şi faptului că a ignorat legăturile subterane puternice şi încurcatele iţe ale luptei pentru putere din interiorul Casei Albe. Aşa se face că şi-a pierdut funcţia extrem de repede.

Pentru cei avizaţi este limpede că rapida sa înlăturare şi faptul că nu i s-a propus o altă funcţie arată cine este „noul boss” la Casa Albă, după cum notează presa americană. De altfel, însuşi Scaramucci a plecat capul, apreciind că era necesar ca noul secretar general să aibă libertate totală de acţiune, alegându-şi propria echipă cu care va lucra, în acest sens urându-i mult succes.

În context, ziariştii acreditaţi la Casa Albă nu au scăpat ocazia să evidenţieze ironia evidentă şi stridentă a situaţiei, dat fiind că, exact luni dimineaţa, Donald Trump nota următoarele: „Record la Bursă; cele mai bune date statistice economice după ani de zile; şomaj la cel mai scăzut nivel în ultimii 17 ani; salarii în creştere; frontiere securizate; CS (Curtea Supremă-n.n.) – nu este haos la Casa Albă!”. Evident, toate constatările privesc actuala administraţie şi au fost comunicate pe Twitter (unde altundeva?) de preşedinte.

Dintre cele de mai sus reţine atenţia ideea că nu este „haos la Casa Albă”, care revine în mai multe comentarii ce pornesc de la ultimele evenimente. Astfel, telegrama agenţiei France Presse din Washington purta titlul următor: „Haosul continuă: Scaramucci părăseşte Casa Albă”. În fapt, venirea acestuia ca director de comunicare nu a avut darul să dinamizeze comunicarea pusă mult între paranteze de imprevizibilul preşedinte Trump prin stitlul său, Scaramucci tulburând şi mai serios apele în nici zece zile.
Duminică aminteam că, în cel mai vulgar stil, l-a făcut albie de porci pe fostul secretar general al Casei Albe, Reynce Priebus, precipitând plecarea acestuia. I-a atribuit, fără just temei, scurgerile către presă pe diferite teme. Nu l-a menajat nici pe ultraconservatorul Steve Bannon, consilierul prezidenţial pentru problemele de strategie, pe care l-a acuzat că-şi promovează propriile interese pe „spinarea preşedintelui”. Lipsa lui de control a continuat, mergând până acolo încât a vorbit în numele Casei Albe, ceea ce – pe drept sau nu – orgoliosul şef al acesteia nu putea accepta.

În fine, a dat afară un responsabil al relaţiilor Casei Albe cu Congresul, Marc Short, anunţând acest lucru pe site-ul Politico, şi nu pe implicat. Numele său a fost evocat pentru mai multe funcţii guvernamentale, iar mai nou pentru postul de ambasador la OCDE.

Printre cei ce savurează revanşa lor rapidă se află amintitul Priebus, iar ziariştii notează că Scaramucci a ocupat un post vacant, predecesorul său, Michael Dubke, l-a deţinut trei luni, din februarie până la sfârşitul lunii mai, care a fost criticat de Trump pentru felul în care a gestionat criza mediatică declanşată de destituirea de către preşedinte a lui James B.Comey, directorul FBI. Purtătorul de cuvânt Sean Spicer a asigurat interimatul până la numirea efemerului Scaramucci.

Probabil că acest scaun este unul blestemat, nimeni nerezistând prea mult în el. Din această perspectivă recordul îl deţine Jason Miller, numit în această funcţie la finele lunii decembrie 2016, dar care a demisionat după doar două zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.