De ce statul român își ignoră cetățenii?

În loc să o trimită să continue investigațiile, medicii i-au spus că se alintă după ce a dat de băieți, au trimis-o acasă, dar după trei săptămâni, o tânără de 18 ani, care suferea de o afecțiune reală și gravă, a murit.

Sandu Ciobanu, tatăl tinerei: „Îi puteau face un tomograf sau o trimiteau în altă parte, că noi nu puteam, nu avem. Dar un tomograf la cap nu putea să facă la un copil, nu ți-e milă?! Nici un câine nu îl lași să moară. Îl dai mai încolo. Dar lași un copil să moară?!“.

Nicoleta Ciobanu, mama tinerei: „Am făcut plângere că nu i-a dat tratamentul cum trebuia. Pentru că vor păți și alți copii la fel. Nu se poate. Eu am crescut-o dintr-o bucățică și medicii își bat joc. Trebuiau să îmi spună să merg mai departe, că e foarte bolnavă, și ei i-au spus că te alinți“.

Întreaga familie este revoltată. Este cel mai grav caz în care nepăsarea și proasta pregătire profesională ucid un om, întâlnit în ultima vreme. Poliţia a dechis dosar penal pentru ucidere din culpă. Din partea Ministerului Sănătății nu a auzit nimeni nicio reacție, ca și cum cazul nici n-ar fi existat. Și totuși, statul român, prin reprezentanții săi, este cel care are la dispoziție diferite mijloace prin care poate opri moartea unor oameni nevinovați din cauze stupide, care ajung în situația de a se adresa diferitelor sisteme, atunci când au nevoie de ajutor.

I-am invitat pe cititorii noștri să răspundă la următoarele întrebări:

1. Ce credeți că trebuie să facă Ministerul Sănătății pentru a nu mai exista astfel de cazuri?

2. Care credeți că trebuie să fie pedeapsa pe care trebuie să o primească medicii care au tratat boala tinerei cu atât de multă superficialitate?

3. De ce situația socială și morală s-a degradat atât de mult, încât statul român nu mai pune preț pe viața cetățenilor săi?

Cătălin

Calitatea umană a scăzut considerabil, pentru că modul în care este organizată societatea favorizează comportamentul bestial, orientat exclusiv pe componenta financiară. Este foarte prost reglementat procesul de diagnosticare, pentru că suntem o ţară săracă. Trebuie impuse protocoale adaptate vremurilor până în ultima văgăună, iar cine nu le respectă să meargă la puşcărie pentru crimă, în cazul în care astfel de situaţii aberante se întâmplă! Viaţa trebuie să aibă prioritate! Cum să dai 2% din buget pe armament şi mai puţin la sănătate, când mor oameni cu zile în ţară din cauza lipsurilor? Cum să te îmbogățești ca politician din bani publici, când asta te transformă în criminal, pentru că ceea ce furi are drept consecință situaţia descrisă în articol? Cum să-ţi vinzi resursele ca prostu’ şi pământul, ca să ajungi chiriaş al nevoii? Cum să laşi corporaţiile să te mintă şi să te fure, când folosesc munca cetăţenilor români? Suntem o ţară eşuată. Sunt prea multe găuri pe care în mod democratic nu le putem acoperi, pentru că nivelul de conştiinţă este la un nivel primitiv. Trebuie schimbat acest nenorocit de sistem care ne-a sărăcit ca naţiune şi să începem să construim pentru noi! Calitatea umană a scăzut îngrijorător!

Marina Vasile

Să vă dau un exemplu de o altă situaţie similară. În perioada în care în România nu se găsea vaccin antitetanos, un copil de 17 ani a călcat într-un cui ruginit şi, ca urmare, a ajuns la un spital din ţară. Nici nu i-au spus că ar trebui să i se facă antitetanos, dar că nu au. A întrebat copilul, pentru că ştia de acasă că trebuie făcut un vaccin. Atunci doamna doctor i-a spus că nu are, că poate nici nu e necesar, că i l-o fi făcut vreodată cineva şi o fi în perioada de protecţie. I s-a mai spus că dacă vrea vaccin, poate să încerce la spitalul judeţean, însă nici acolo nu e sigur că o să i se facă vaccin, pentru că nu e muşcată de câine, iar toate dozele rămase sunt păstrate pentru mușcaţii de câini. Până la judeţean era drum lung, aşa că, împreună cu profesorul care o însoţea, au întrebat ce se întâmplă dacă face boala. Doamna doctor s-a uitat senină în ochii ei albaştri şi a răspuns că, dacă e infectată şi nu se vaccinează în 5 ore, după aceea nu mai există tratament şi moare. Nu ştiu dacă îşi imaginează cineva ce fel de propoziţie e aceasta spusă unui copil de 17 ani. Împreună cu aceleaşi asigurări că poate nu face boala şi poate o fi deja vaccinată… Profesorul a pus copilul în maşină şi a gonit până la judeţean, cu plan că, dacă e şi e, să treacă în Bulgaria pentru vaccin înainte de a se fi împlinit cele 5 ore. La fel, şi familia aştepta să preia copilul şi să-l treacă graniţa pentru vaccin, deşi de la locul faptei până la graniţă erau mai multe sute de km. Copilul era hotărât să facă cumva să fie muşcat de un maidanez în capitală de judeţ. Şi toate acestea se petreceau noaptea. În România, unde toţi medicii au depus jurăminte, unde toţi copii sunt protejaţi, unde… unde… unde… Nici azi copilul de atunci n-a uitat şi nici nu va uita seninătatea şi indiferenţa cu care doamna doctor i-a spus că o să moară… Mare diferenţă între doamna doctor despre care scriu eu şi cei care au vorbit cu copilul de 18 ani despre care se scrie în articol, nu e.

Gheorghe Morar

Numărul cazurilor de cancer la copii s-a triplat într-un an. Statistici îngrijorătoare vin de la Constanţa. Numărul copiilor diagnosticaţi cu diferite forme de cancer aproape s-a triplat într-un singur an: de la 11 cazuri în 2015 s-a ajuns la 30 în 2016. La un centru specializat din cadrul Spitalului Judeţean sunt în evidenţele medicilor 118. Mici pacienţi cu această maladie în diferite stadii. Printre ei, o fetiţă de 9 ani, care a fost diagnosticată cu o formă de anemie ce poate apărea ca o consecinţă directă a cancerului, spun medicii. Totul a debutat cu simptome specifice unei răceli sau gripe. Boala i-a fost descoperită în urmă cu doi ani, iar de atunci stă numai prin spitale pentru analize şi tratament. „Tuse, răceală, febră, în 2010 i-am băgat sânge. (…) Am fost cu ea la Timişoara, la «Marie Curie» şi ni s-au dat anemia asta aplastică şi un sindrom Noonan“, explică bunica fetiţei. Pentru ca diagnosticul să-i fie confirmat este nevoie de o deplasare la o clinică specializată din Germania. Asta presupune însă mulţi bani – 5.000 de euro ar costa drumul, consultaţia şi analizele. Singurul medic specialist în oncologie pediatrică din judeţ îi are în evidenţă pe toţi aceşti copii bolnavi. Acum avem 118 copii cu cancer aici în evidenţă. Practic, cinci ani este urmărirea în cancer, dar ei continuă să vină până la 18 ani“, ne-a explicat Adriana Apostol, medic oncolog.

Lili

Tocmai am văzut ştirea prin care se cer „lămuriri şi clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – NU vor mai primi bursa lunară de 670 lei“. România 100 atrage astfel atenţia că, „în acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse“. Practic, explică Platforma România 100 în comunicat, coaliţia majoritară PSD – ALDE a ABROGAT în Parlament (prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din OU nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciștii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afară normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei“. „Dacă este o eroare, aceasta trebuie corectată de urgenţă. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară, dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare, ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România“, declara V. Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. În sistemul sanitar românesc lucrau în 2016 peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor MS. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenţi doresc să părăsească ţara. Fără comentarii, BRAVO, Olguţa!!!

Realistul

Nimic nou sub sore, vorba Ecleziastului. Iară pe meleagurile mioritice aşa a fost mereu: nu ai bani de doftor, mori. Iobagul a fost util boierului atât timp cât era sănătos şi slugărnicea pe gratis, în prezent, românul este doar un sclav ieftin, viaţa lui nu preţuieşte nimic în ochii noii ciocoimi.
Eduard

Să facă plângere pentru omor din culpă. Cum adică se alintă? Ce fel de doctor e ăla, mă? A făcut facultatea la doi ş-un sfert?

Ion Munteanu, inginer, Bucureşti

1. a) Trebuie să-i dea afară din sistem pe cei direct responsabili de caz şi să le interzică să mai profeseze vreodată medicina, pentru că nu sunt potriviţi din punct de vedere etic. b) Toate universităţile trebuie să introducă un curs obligatoriu de etică, finalizat cu examen. În special pentru medici şi ingineri, dar e bun pentru toţi. (În multe ţări avansate nu poţi să profesezi ca inginer dacă nu ai absolvit cursul de etică.) 2. Vezi (1). 2. Nu, statul nu mai pune preţ, ci indivizii. Statul va pune preţ când vor fi daţi afară din profesie toţi cei care nu pun preţ pe viaţa semenilor lor. Sunt convins că după primele cazuri rezolvate cu fermitate, ceilalţi vor lua aminte.

Ghiţă

Lăsând la o parte o serie de consideraţii, vreau să vă spun că tumorile la creier sunt greu de depistat şi mai ales că nu te aștepți ca o persoană atât de tânără să fie afectată de aşa ceva. Eu am cunoscut două cazuri – unul, un tânăr de 30-32 ani mort în timp ce se uita la televizor. A doua persoană, sex feminin, 50+, dusă la timp la spital de sora care observase că ruda sa devenise mult mai zăpăcită decât de obicei. În cazul tânărului, soţia observase ceva, dar a găsit alte explicaţii. Ce vreau să spun: poate medicii trebuiau să-i facă o tomografie. Însă cu siguranţă familia trebuia să se neliniştească înainte. Pentru că, din câte ştiu, tumoarea cerebrală provoacă unele schimbări de personalitate, de comportament, pe care numai cei apropiați le pot observa. Şi care, comunicate medicilor, pot să îi facă să se gândească la ceva mai grav decât o durere de cap provocată de aer condiţionat.

Matei

„De ce statul român îşi ignoră cetăţenii?“ este o întrebare legitimă, perfect justificată de plecarea peste hotare a jumătate din forţa de muncă totală a ţării (reprezentând în acelaşi timp majoritatea forţei de muncă calificate). O întrebare căreia de mult i-ar fi trebuit dat un răspuns pe măsura gravităţii situaţiei. Cât despre cei ce „mor cu zile“, răspunsul este evident: aceştia (tineri, pensionari etc.) nu sunt consideraţi oameni. Sunt doar un fel de umplutură statistică căreia nu merită să i se acorde niciun fel de explicaţie în afara celei de „aşa a vrut Dumnezeu!“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.