De ce şterge statul datoriile Rompetrol

Înţelegerea dintre Guvernul Ponta şi KazMunaiGaz în privinţa datoriilor pe care Rompetrol Rafinare (fostă Petromidia) le are la stat aminteşte de modul în care societatea a fost privatizată. Şi atunci, ca şi acum, mesajul transmis este acela că dacă statul nu şterge din datoriile acumulate, societatea se închide şi mii de oameni îşi pierd locurile de muncă.

Actualul guvern a stabilit condiţiile în care încheie pe cale amiabilă litigiul cu Rompetrol Group, deţinut de kazahii de la KazMunaiGaz. În esenţă, înţelegerea se rezumă astfel: în schimbul a 600 de milioane de dolari „împrumutaţi” în 2003, statul a primit în 2010 un pachet de acţiuni de 44,69%. În 2013, vinde mai mult de jumătate din acest pachet pe 175 de milioane de dolari şi câteva promisiuni. Explicaţia guvernanţilor este aceea că preferă să încurajeze investiţiile şi păstrarea locurilor de muncă.

Pe acelaşi considerent, societatea a beneficiat şi în anii trecuţi de ştergerea unor datorii importante către bugetul de stat. Astfel de facilităţi au fost prevăzute chiar în ordonanţa de urgenţă prin care a fost aprobată privatizarea Petromidia, în anul 2000. Interesant este că ordonanţa respectivă a fost respinsă de Senat, iar la Camera Deputaţilor a fost „uitată” vreo trei mandate. Deputaţii au aprobat abia în 2012 documentul respectiv, după 12 ani, când oricum nu se mai putea schimba nimic. Rămâne de văzut în cât timp va aproba actuala majoritate USL noile măsuri. Pentru că de data aceasta Guvernul Ponta nu a mai recurs la ordonanţă de urgenţă. Dacă Parlamentul va respinge una dintre condiţiile prevăzute în memorandumul semnat de reprezentanţii Guvernului şi cei ai KazMunaiGaz, înţelegerea cade şi ne reîntoarcem de unde am plecat, adică la instanţă, explica zilele trecute ministrul Economiei.

Ce datorii a şters statul în cazul Petromidia

Privatizarea Petromidia s-a făcut în anul 2000, când The Rompetrol Group NV a cumpărat un pachet de de acţiuni de 69,99%, cu 50,52 milioane de dolari. Una dintre condiţii a fost aceea ca noul proprietar să primească facilităţi la plata datoriilor istorice pe care le avea societatea de la Năvodari.

Din documentele Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului reiese că „situaţia economico-financiară a SC «Petromidia» SA este dificilă, având miliarde de lei datorii”, dar şi că noul proprietar “a fost singurul ofertant care s-a angajat să aducă un capital de lucru de circa 600 de milioane de dolari şi să realizeze investiţii de aproximativ 225 de milioane de dolari pe o perioadă de 5 ani”.

Prin contractul respectiv, cumpărătorul se obliga să plătească eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, obligaţiile restante la bugetul de stat.

Trei ani mai târziu, Petromidia avea datorii la stat de peste 2 miliarde lei (circa 603 milioane de dolari). Guvernul Năstase aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care întreaga sumă este transformată în obligaţiuni, cu scandenţa la 7 ani. În plus, societăţii îi sunt şterse şi alte datorii, reprezentând penalizăţi de întârziere – 100 milioane de lei.

Până la data scadenţei, 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni de 71 milioane dolari. În acelaşi an, contrar înţelegerii din urmă cu şapte ani, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate. Statul primeşte astfel un pachet de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în contul datoriilor.

Anul acesta, la un deceniu după ordonanţa dată de Guvernul Năstase, tot un guvern cu un premier social-democrat acordă alte scutiri la plata datoriilor.

Memorandumul încheiat în 2013 prevede că statul român renunţă la procesul prin care avea de recuperat datorii de peste 530 de milioane de dolari de la Rompetrol Rafinare. În schimb, kazahii cumpără un pachet de 26,6% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare, cu 175 de milioane de dolari. În plus, ei se angajează să investească 150 de milioane de dolari într-un fond de investiţii kazah-român, în care statul român va deţine 20%. „Durata investiţională va fi de până la 7 ani, timp în care se estimează investiţii de aproximativ un miliard de dolari, în funcţie de condiţiile pieţei”, se precizează în documentul semnat de cele două părţi.

Guvernul a prezentat această înţelegere ca fiind un câştig pentru statul român. Principalul argument este acela că societatea este printre cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din ţara noastră. „Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în 2012 Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) a virat peste 4,6 miliarde de lei către bugetul de stat”, explică Guvernul, adăugând că, în lipsa acestui acord, există „un potenţial risc de insolvenţă a societăţii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.