De ce ține BNR o parte din rezerva de aur la Londra

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naționale a României (respectiv 60%) este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra, în fiecare an din perioada 2010-2016.

La finele lunii mai 2016, această rezervă de aur era de 103,7 tone, ceea ce înseamnă că în jur de 60 de tone se află depozitate în străinătate. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat în jurul a 16 miliarde de lei, adică 3,62 miliarde de euro.

Într-un text publicat pe blogul opiniibnr.ro, Victor Andrei, director la Direcția operațiuni de piață din BNR, explică de ce Banca Centrală preferă să își țină aurul departe, pentru a răspunde economistului și bancherului Lucian Isar, care a spus că statul român pierde zeci de milioane de euro pentru că a parcat aurul la Londra.

Expunerea lui Andrei este construită pe mai multe puncte, după cum urmează:

• În principal, menținerea la Londra a unei părți a rezervei de aur în custodie la Banca Angliei, similar practicii majorităţii băncilor centrale europene ce deţin rezervă de aur, are ca scop garantarea faptului că există o rezervă de aur disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză.

În subsidiar, această deținere permite valorificarea oportunităţilor oferite de evoluţia favorabilă a ratelor dobânzilor pentru depozitele de aur, prin mobilizarea imediată a cantităţilor necesare efectuării plasamentelor în conformitate cu uzanţele de pe piaţa metalelor preţioase.

• Rezerva de aur a României este deținută atât în Tezaurul BNR, cât și la Londra la Banca Angliei.

• Londra reprezintă cel mai important centru financiar pentru tranzacţionarea şi decontarea operaţiunilor cu aur din lume. Banca Angliei a participat încă de la înfiinţare (1694) la crearea şi dezvoltarea infrastructurii pieţei aurului la Londra.

• Administrarea de către Banca Națională a României a rezervei de aur se realizează în baza Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

• Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990, ulterior, fiind utilizat în contextul administrării active a rezervei de aur.

• Deşi tipologia instrumentelor derivate este binecunoscută şi angajaţilor BNR, s-a utilizat ca instrument în cadrul activităţii de administrare a rezervei de aur doar depozitul la termen.

Aceste plasamente au fost efectuate cu contrapartide eligibile, specializate în astfel de operaţiuni şi se încadrau în parametrii de risc aprobați la acel moment de către conducerea BNR pentru administrarea rezervelor internaționale. În activitatea de administrare a rezervei de aur nu s-au utilizat instrumente derivate (ce titluri de o șchioapă ar fi fost în cazul unor pierderi semnificative rezultate în urma folosirii unor instrumente derivate!).

• Veniturile obținute pe perioada administrării active a rezervei de aur exced cu mult costurile de custodie cumulate după adoptarea deciziei de stopare a acestor plasamente în anul 2006, în baza unei analize randament/cost efectuată în contextul investițional de la acea dată.

• Ultimul transfer de aur în străinătate a fost efectuat în anul 2002 conform aprobării Consiliului de administrație al BNR și nu în anul 2010 așa cum s-a prezentat în cuprinsul articolelor.

• În contextul discuțiilor referitoare la programele de repatriere anunțate de unele bănci centrale, argumentele oferite de acestea au avut la bază diversificarea riscului prin ţintirea unei distribuţii echilibrate a rezervelor de aur între locațiile din străinătate și cele din țară, în condiţiile în care concentrarea în anumite locaţii din afara ţării era de peste 80 la sută din totalul rezervelor de aur (Germania). BNR și-a atins obiectivul de distribuție echilibrată a rezervei de aur între deţinerile din ţară şi cele din străinătate.

• Referitor la nivelele ratelor de dobândă menționate în cuprinsul articolelor, precizăm că acestea sunt nivele maxime de conjunctură într-un an (respectiv 9,9 la sută în anul 1999 și 2,7 la sută în 2008) ce nu pot fi generalizate ca randamente posibil de obţinut de-a lungul întregului an (media ratelor dobânzilor pentru depozitele de aur cu termen la o lună, oferite pe parcursul anului 1999 a fost de 1,72 la sută, în timp ce în anul 2008 a fost de 0,50 la sută).

În prezent, ratele de dobândă la depozitele de aur pe termen scurt se situează în teritoriu negativ, ca şi ratele de dobândă pe termen scurt pentru unele valute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.