De ce țipă Arafat după ambulanțe

Săptămâna trecută, Florian Bodog, ministrul Sănătății, denunța actualul contract, încheiat în 2016, cu Ministerul de Interne, pentru achiziționarea de autospeciale pentru serviciile de ambulanță și SMURD și își exprima intenția de a încheia un nou protocol. El susține că licitația a fost anulată de ANAF. Motivul invocat este noua Lege a achizițiilor publice. Societatea care este abonată la furnizarea de ambulanțe aparține unui om de afaceri din Cluj.

„IGSU a pornit o achiziție la începutul anului și ea a fost anulată ca urmare a unor contestații. ANAF a spus că, având în vedere faptul că s-a modificat legislația achizițiilor publice, protocolul nu mai este valabil, motiv pentru care am demarat un alt protocol între noi și Ministerul de Interne. Am transmis acest protocol doamnei ministru. Urmează să-l semnăm și vom demara procedura de achiziție, de data asta, pe baze absolut legale“, detalia Florian Bodog la un post de televiziune.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șef al DSU, și-a exprimat însă agresiv nemulțumirea față de semnarea unui nou protocol. Însă timpul este cel care vorbește atât pentru pacient, cât și pentru achiziția autospecialelor. De când Raed Arafat este la butoane, fie în Ministerul Sănătății, fie în Ministerul Afacerilor Interne, o singură firmă reușea să ia fața tuturor competitorilor. Ulterior, pentru a nu bate la ochi, când deja presa începuse să dezlege firele afacerii, firmele s-au înmulțit, dar au același numitor comun. Este vorba despre Dan Vasile Gorgan, în vârstă de 50 de ani, care, conform unor surse, este fost coleg de facultate cu Raed Arafat. Companiile Deltamed şi X Lab Solutions sunt specializate în domeniul medicinei de urgenţă. Mai exact, compania fondată în 1997 distribuie echipamente pentru medicina de urgenţă, cum ar fi ambulanţe, echipamente pentru imobilizare şi transport, pentru resuscitare, monitorizare etc. Firma lui Gorgan a câştigat de pe urma licitaţiilor organizate de diverse consilii judeţene peste două milioane de euro pentru furnizarea unor servicii similare SMURD. Conform informaţiilor de pe site-ul companiei, societatea a livrat în 2008 un număr de 816 ambulanţe şi echipamente pentru Ministerul Sănătăţii, iar în 2009 a livrat primul punct de comandă mobil pentru SMURD. În 2008, SC Deltamed a făcut afaceri de 26,05 milioane euro şi un profit de 1,8 milioane euro la un număr de 15 angajaţi. În 2009, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 8,6 milioane euro. Cealaltă companie a lui Gorgan, X Lab Solutions, având ca profil comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, a avut în 2009 o cifră de afaceri de 2,6 milioane euro, faţă de 2008, când aceasta a fost de 13,5 milioane euro.

Diseminarea informației

Când presa s-a prins de combinațiile la umbra SMURD, au apărut alte firme la licitație. Este vorba despre firmele Porsche România, Deltamed SRL Cluj și Dlouhy Gmbh, o firmă din Austria cu o experiență considerabilă, peste 135 de ani în producția de ambulanțe. În fapt, cele trei companii sunt legate una de alta. În primul rând, proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, este asociat cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy. Societatea lor din România se numește Dlouhy SRL şi are ca principal obiect de activitate fabricarea autovehiculelor de transport rutier. Din punct de vedere financiar, în 2008, de exemplu, a avut o cifră de afaceri de 18,3 milioane lei, în 2010 a scăzut considerabil, la 2 milioane lei. Anul trecut a avut 55 de angajați și o cifră de afaceri de 3.686.893 lei, creanțe de 1.742.097 lei, datorii de 2.163.281 lei și profit de 21.616 de lei. Deltamed se pare că a mers binișor anul trecut, în condițiile în care a avut doar 40 de angajați şi o cifră de afaceri de 36.657.703 lei, creanțe de 2.167.176 lei, contul de Casă și Bănci avea 13.214.333 lei, datoriile erau de 26.546.999 de lei, iar profitul a fost de 1.057.622 lei. Deltamed furnizează și produse și echipamente medicale pentru spitale. De la începutul acestui an până în prezent a câștigat contracte în valoare de peste 3 milioane lei.

Giulia Anghel, Eduard Pascu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.