De ce Traian Băsescu nu va convoca un referendum Roşia Montană

  • Traian Băsescu una a spus pe 2 septembrie, alta spunea pe 16 iunie;
  • Care era în realitate planul forte al preşedintelui şi cum a fost anihilat de USL.

Comedia politicianului neutru

Traian Băsescu a venit luni cu o propunere şoc: a anunţat că este posibil să convoace, în paralel cu alegerile europarlamentare un referendum privind exploatarea de la Roşia Montana. Prin aruncarea acestei idei, teme, pe piaţă, Traian Băsescu a încercat, aşa cum ne-a obişnuit o şmecherie de zile mari. În primul rând – ţinând cont de acutizarea şi creşterea numerică a vocilor anti-exploatare – Traian Băsescu încearcă în acest moment să pozeze în neutru în această afacere. Acum, ţinând cont de context, Traian Băsescu vrea să pară neutru şi să sugereze că doar guvernul (sau USL – tot aia este) este singurul partisan al începerii exploatării. De altfel, prin modul haotic, pompieristi în care a acţionat guvernul, Traian Băsescu chiar a fost ajutat în crearea acestei impresii. Traian Băsescu are acum nevoie să joace rolul neutrului pentru că are nevoie să câştige procente pentru oastea sa de strânsură, numită Partidul Mişcarea Populară. Acesta este motivul pentru care Traian Băsescu a jucat luni comedia cu posibilitatea organizării referendumului.

Ce spunea Traian Băsescu pe 16 iunie

Numai că preşedintele a uitat că dacă românii cam au memoria ceva mai scurtă, documentele, imaginile filmate, transcripturile rămân. Şi iată aici un fragment din transcriptul emisiunii „După 20 de ani” de la ProTV din 16 iunie a.c.

Moderator: Exploatarea gazelor de şist şi a zăcământului de la Roşia Montană vi se par cruciale? Ar putea fi introduse într-un astfel de referendum?

Traian Băsescu: Da. Dar aici riscăm să venim în zona cu taxele. Ştiţi că, dacă ai organiza un referendum pentru taxe, imediat poporul ar spune: nicio taxă. Ei, cam aici suntem şi cu gazele de şist şi cu Roşia Montană. Este o chestiune de asumare a guvernului. Iar eu vă pot spune, fără nicio reţinere, că susţin proiectul legat de gazele de şist.

Moderator: Dar, dacă aţi întreba populaţia, care credeţi că ar fi răspunsul?

Traian Băsescu: Mi-e greu să vă spun care ar fi răspunsul. Depinde cum întrebăm populaţia. Dacă o vom întreba Vreţi să se exploateze gazele de şist?”, s-ar putea să primim un răspuns. Dacă punem întrebarea Vreţi să devenim independenţi energetic?”, s-ar putea să avem alt răspuns. Deci, aici, întrebarea poate manipula poporul. Pe când la Constituţie, nu poate.

Lucrurile sunt clare. Este aproape imposibil ca o persoană – chiar dacă este vorba de Traian Băsescu – să facă o piruetă de 180 de grade în doar 2 luni şi jumătate. Şi când spunem că acest lucru, adică că este aproape imposibil chiar şi pentru Traian Băsescu, cunoscut cum se răsuceşte în funcţie de propriile interese, să îşi revizuiască poziţia, avem argumentul implicării sale până peste cap în toată această problemă.

De ce nu va convoca Traian Băsescu vreun referendum

Cu siguranţă, Traian Băsescu NU va convoca – cel puţin până decembrie 2014 – vreun referendum pe tema Roşiei Montane. Nu o va face pentru că ştie că şansele ca un astfel de referendum să fie validat sunt 99,99% nule. Ori, în cazul în care referendumul nu este validat, chiar şi în situaţia în care voturile pro exploatare ar fi mai multe decât cele anti exploatare, atunci proiectul Roşia Montana este definitiv îngropat. Pentru că deşi referendumul este unul pur consultativ, nici guvernul USL şi nici majoritatea USL din Parlament nu va mai încerca să forţeze aprobarea proiectului pentru că ar risca să piardă sufragii importante. Care s-ar transfera spre zona politică portocalie, care acum tace, de asemenea, „neutru”.

Un referendum cum este cel „propus” teatral de Traian Băsescu nu are cum să fie validat, datele „istorice” fiind mai mult decât elocvente.

  • 19.05.2007: Referendum pentru demiterea preşedintelui – 44,45% prezenţă la urne
  • 25.11.2007: Referendum pentru uninominal – 26,51% prezenţă la urne
  • 25.11.2007: Alegeri europarlamentare – 29,46% prezenţă la urne
  • 07.06.2009: Alegeri europarlamentare – 27,67% prezenţă la urne
  • 29.07.2012: Referendum pentru demiterea preşedintelui – 46,24% prezenţă la urne
  • 09.12.2012: Referendum local (35 de localităţi din judeţul Alba) pentru repornirea activităţii de minerit – 43,20% prezenţă la urne

 După cum se poate observa, românii nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare, iar la referendumul pentru uninominal organizat în paralel cu primele europarlamentare, cei care au votat la referendum au fost şi mai puţini. Iar dacă nici în zona Apusenilor nu s-a atins pragul de participare în ciuda unei propagande hiper-agresive a celor de la RMGC, lucrurile sunt şi mai clare. Aceste date sunt cunoscute şi de Traian Băsescu şi din această cauză el nu va convoca vreun referendum.

USL i-a stricat planurile lui Băsescu

Am demonstrat că Traian Băsescu nu va organiza un referendum „Roşia Montana” în paralel cu europarlamentarele din 2014. Şi nici înaintea sau imediat după ele. În schimb Traian Băsescu are în intenţie să organizeze un referendum în paralel cu turul II al alegerilor prezidenţiale pentru că atunci se înregistrează vârful de prezenţă la urne. Şi Traian Băsescu ar urma, folosindu-se de referendum,  să încerce să maximizeze şansele candidatului susţinut de el.

Numai că reacţia premierului Ponta şi a USL a reprezentat o surpriză chiar pentru Traian Băsescu. Da, Traian Băsescu nu se aştepta ca USL să fie de acord cu referendumul. Prin răspunsul dat luni de Ponta şi USL – „este binevenită ideea organizării unui referendum” –  lui Traian Băsescu i s-a luat o armă de atac împotriva USL. Cu un USL favorabil ideii de referendum, suporterul candidatului favorit (poate Elena Udrea, poate altcineva), Traian Băsescu, nu îi va mai putea acuza în campania de anul viitor pe cei din USL, pe candidatul USL, fie că se opun consultării populare, fie că se opun începerii exploatării – această a doua variantă ar fi urmat să fie utilizată de Traian Băsescu numai în cazul în care sondajele interne ar fi arătat că numărul celor pro Roşia Montană sunt mai mulţi.

Replica dată de USL nu doar că l-a „dezarmat” pe Traian Băsescu, dar îl ajută şi pe Victor Ponta şi pe toţi cei din USL să joace şi ei rolul de „neutri”. Ne este greu să credem că „duplex”-ul Ponta: premierul face proiectul exploatării, deputatul Ponta votează contra. Dacă Ponta a încercat prin acest artificiu să pozeze ca fiind neutru, nu a reuşit. L-a salvat însă, involuntar, Traian Băsescu aruncând pe piaţă tema referendumului. Oricum, prin propunerea înfiinţării unei comisii speciale (politicieni + societate civilă + specialişti) care să dezbată problema Roşia Montana, şi Crin Antonescu a lăsat un spaţiu de manevră, atât pentru el, cât şi pentru întreg USL. Prin reacţiile de luni, liderii USL nu doar că au parat un viitor atac al lui Traian Băsescu, dar şi-au rezolvat şi propria lor situaţie, destul de ingrată. Acum, este foarte greu să mai afirme cineva categoric – cel puţin până la proba contrarie – că aceştia acţionează partizan în favoarea companiei care vrea să exploateze la Roşia Montană. Că joacă însă la două capete, de asta liderii USL pot fi acuzaţi, dar în principal contează ce vor decide în final. În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu este greu de ştiut dacă va mai miza sau nu pe un referendum în turul II de scrutin. Este însă posibil să găsească o altă temă, una care să dezavantajeze USL şi pe candidatul alianţei, adică pe Crin Antonescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.