De ce USL nu declanşează alegeri anticipate, dacă are majoritate?

În ultimii trei ani şi jumătate, armata portocalie a lui Băsescu şi PDL, coruptă de putere, a ocupat România, a infestat politic tot, inclusiv în teritoriu, şi-a pus oamenii în funcţii publice până şi în ultima instituţie de deratizare – şi azi ţipă, că actualul Guvern Ponta vrea să-i schimbe şi USL vrea să… ocupe România (ba chiar USL vrea cică să… desfiinţeze instituţiile democratice, numind pe alţii decât din clientela PDL în funcţii; mai nou aud că PDL vrea să apere statul de drept în stradă, fiindcă i se iau funcţiile!). Adevărul e că USL a făcut o mare greşeală preluând guvernarea „din mers”, promiţând să nu se atingă de profitorii portocalii, mari şmecheri cocoţaţi la vârful piramidei. Acum Guvernul USL s-a trezit că e blocat de opoziţia oamenilor lui Băsescu-PDL. Şi n-are cum s-o scoată la capăt, membrii PDL sau simpatizanţii PDL şi ai lui Băsescu se ţin cu ghearele de funcţiile publice. Ceea ce era previzibil, noi am insistat să declanşeze USL alegerile parlamentare anticipate, să aibă legitimitate, şi abia apoi să guverneze. S-a ajuns într-un punct mort, parazitul PDL vrea să crească pe umerii USL, a devenit agresiv şi incorect, va prosti electoratul, în următoarea perioadă, profitând că are sub control societatea civilă, Curtea Constituţională, Procuratura Generală (cu membrii DNA şi ANI, cu CSM – cu magistraţi în general aprobaţi exclusiv de Băsescu-PDL, trebuie conştientizat). Sau Avocatul Poporului. Aud că Ponta şi Guvernul lui fac paşi înapoi, nu vor să înfrunte „protestele civice” (tip ICR)… Lasă că nu se vede nici o schimbare la departamentul de ştiri al TVR (preluată de USL), care e departe de a fi cât de cât imparţială. Mai rău, Guvernul Ponta face o greşeală care ar putea să-l coste la alegerile parlamentare – a promis că dă de gol dimensiunea corupţiei fostei puteri şi afacerile monstruoase ale foştilor miniştri din guvernele Boc şi Ungureanu, şi n-a rămas decât la nivel de ameninţare. Unde e marea dezvăluire despre mafiotul PDL Adriean Videanu? Dar despre ilegalităţile Elenei Udrea? E o prostie fără margini să creadă că românii vor trece cu vederea reaua-credinţă a fostei guvernări, care i-a adus în sapă de lemn – dacă ea nu va fi pedepsită pe termen scurt, USL va avea probleme cu imaginea, va fi făcută complice cu coruptul PDL. Se ştie, de la Revoluţie încoace, guvernările care au urmat (deşi s-au plâns de moştenirea cea grea) au spălat guvernările care au fost înaintea lor, încrengătura de interese supra-partinice evitând cercetările DNA şi condamnările. Urmează o muşamalizare a infracţiunilor guvernanţilor PDL şi a trimişilor lor în fruntea tuturor instituţiilor? Atunci, USL să se aştepte la ce e mai rău. Nu e greu de înţeles că toţi cei ce au fost la putere s-au acoperit de hârtii, „furând legal”. Nu am auzit de nici o tragere la răspundere penală nici măcar după ce Curtea de Conturi a atras atenţia asupra devalizării unei instituţii sau a unui minister.

Eu aşa am înţeles, acest Guvern USL a fost instalat pe şase luni, să organizeze alegerile locale şi parlamentare (ideal ar fi fost să le organizeze şi pe cele prezidenţiale, după demisia de onoare a lui Băsescu). Nu i s-a cerut să urmărească un program de dezvoltare a României (şi cu toate acestea, i se reproşează că n-are nici un program de guvernare respectat; deşi USL a promis să dea banii luaţi de Băsescu-PDL înapoi din salarii şi pensii şi se ţine de cuvânt; în mod eronat, ciudat, e reluat în presă „Angajamentul pentru România” al USL, prezentat pe 30 noiembrie 2011 la Cluj; acela e valabil după ce câştigă USL alegerile parlamentare; atunci USL nu ştia că vine prematur la guvernare, din mai 2012). Se pare că n-am înţeles bine, Băsescu şi PDL, intraţi în opoziţie, speriaţi de succesul USL la alegerile locale, au trecut la contraatac ticălos politic, vor să ţină România într-o criză, să-l dea jos pe Victor Ponta şi să alunge Guvernul USL. Personal, în locul lui Ponta aş demisiona imediat şi aş provoca alegeri anticipate parlamentare, aş forţa căderea a două guverne, având majoritate asigurată în cele două Camere şi gata. Ce rost are tot acest război dintre „palate”? De ce azi trebuie USL să se roage de Parlament să găsească o soluţie să fie lăsat în pace Guvernul Ponta să lucreze, să se ocupe şi de economie, nu numai de politică? Cu Băsescu-PDL în opoziţie nu se poate convieţui. Imediat după alegerile parlamentare anticipate, USL va trece automat la divorţ, la suspendarea preşedintelui ţării, Băsescu (care nu mai dă semne că e în toate minţile; altfel, nu se explică de ce nu-l lasă să guverneze pe cel pe care el l-a pus să guverneze tranzitoriu, pe Ponta). Şi punem odată punct, România va intra în normalitate… Fiindcă e exasperant: toată Europa se plânge că e în criză economică şi financiară, şi Băsescu şi PDL îşi permit să provoace noi crize politice în România, nu-i interesează că economia şi finanţele la noi sunt la pământ sau că muritorul de rând are un nivel de trai ruşinos, lăsat fără viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.