De ce voi vota cu Donald Trump pe 8 noiembrie

Au mai rămas 2 zile până când americanii îşi vor alege noul preşedinte. Toată lumea face calcule, mass-media aruncă pe piaţă tot felul de sondaje în care nu mai crede nimeni, analiştii politici se ceartă pe sticlă, cei doi candidaţi finalişti încearcă să-şi vândă marfa la ultimele mitinguri electorale, sperând să convingă un electorat aflat în derivă şi, mai ales, electorii, cei care vor decide, în final, cine va ocupa Biroul Oval de la Casa Albă pentru următorii patru ani. “Numărul magic” este 270 şi primul care va atinge această cifră va fi declarat învingător, indiferent de votul popular, conform unei reguli cel puţin ciudate.

Pentru candidata democrată Hillary Clinton, victoria în alegerile din 8 noiembrie este crucială, fosta Primă Doamnă a Americii având de înfruntat acuzaţii grave de corupţie în dosarul Fundaţiei Clinton (sute de milioane de dolari sifonaţi în campania electorală printr-o inginerie financiară care ridică multe semne de întrebare), folosirea ilegală a unor informaţii clasificate în scop personal (vezi dosarul e-mailurilor din timpul mandatului de secretar de stat, redeschis de FBI cu câteva zile înaintea alegerilor) sau prestaţia sa în crizele din Egipt, Libia şi Siria, în vremea când conducea Departamentul de Stat al SUA, şi responsabilitatea deciziilor luate în acea perioadă, care au condus la moartea ambasadorului american în Libia, John Christopher Stevens, şi a 4 agenţi lăsaţi descoperiţi în faţa gloanţelor. O eventuală victorie a candidatei democrate ar putea amâna toate aceste dosare grele şi ar scăpa-o, temporar, de rigorile legilor americane. Iată şi de ce: preşedintele SUA va fi şi premier, poziţie din care va putea numi ministrul Justiţiei, procurorul general al SUA, al nouălea judecător la Curtea Constituţională (post vacant, deşi administraţia democrată Obama a încercat să şi-l adjudece, fără succes, în ultimele luni de mandat). Dacă adăugăm şi faptul că există posibilitatea ca democraţii să controleze şi Congresul SUA în urma alegerilor din 8 noiembrie, avem tabloul aproape complet al unui scenariu greu de imaginat într-o democraţie în care alternanţa la putere a făcut legea – cel puţin în ultimii 24 de ani. Îşi pot permite americanii să pună atâta putere în mâinile unui singur om? Eu cred că nu.

De partea cealaltă, candidatul republican Donald Trump nu face parte din Sistem şi vine cu o platformă ultra-naţionalistă, încercând să convingă electoratul că ţara se află în mare pericol de a-şi pierde rolul de lider mondial. Economia americană scârţâie din încheieturi, politica externă e un dezastru, securitatea naţională se află în pericol, preţul asigurărilor de sănătate a scăpat de sub control prin programul ObamaCare, cam acesta ar fi mesajul transmis de miliardarul newyorkez celor care vor vota pe 8 noiembrie. Un mesaj întors pe toate feţele de analiştii politici şi interpretat de propaganda bine finanţată a taberei opuse drept un pericol pentru democraţia americană. Donald Trump are păcatele lui, dar cred că a candidat pentru că vrea să schimbe ceva în politica de la Washington, chiar dacă excentricitatea şi discursul pe alocuri populist nu plac multora. Rămâne de văzut dacă va reuşi, dar pronosticul meu îl dă ca favorit pe Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton. De altfel, respectând regulile eticii profesionale şi transparenţei în jurnalism, publicaţia pe care o conduc, “New York Magazin”, a anunţat oficial susţinerea pentru Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, ţinând cont (şi) de faptul că peste 80 la sută dintre românii cetăţeni americani votează cu Partidul Republican. În plus, nu am uitat că democrata Hillary Clinton a intervenit brutal, în 2012, când era secretar de stat, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, trimiţându-l la Bucureşti pe emisarul Philip Gordon, omul care a ordonat CCR acea “erată” care a aruncat la gunoi votul românilor. A fost încă o palmă dată democraţiei româneşti de către o “democrată”!

Aşadar, pe 8 noiembrie, americanii au de ales “răul cel mai mic”, mergând, parcă, pe urmele românilor la alegerile din ultimii 24 de ani. Vor opta pentru un preşedinte cu puteri depline şi pentru “partidul unic” din vremea comuniştilor (în cazul victoriei lui Hillary Clinton) sau îi vor oferi lui Donald Trump patru ani în care să arate ce poate? Eu aleg a doua variantă şi cred că şi americanii vor face alegerea corectă, fiindcă varianta Clinton e prea riscantă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.