De ce voi vota cu Iohannis

1. Traian Băsescu a ajuns preşedinte în 2009 cu ajutorul „voturilor diasporei” (vezi cazul ambasadei din Paris).
2. La acea vreme, pesediştii au strigat că voturile diasporei au fost falsificate în favoarea lui Băsescu.
3. La alegerile din 2014, ambasadele lui Ponta – nu ale României, se pare, ci ale lui Ponta – nu lasă diaspora să voteze.

Din două, una:
a) ori voturile din 2009 au trebuit falsificate în favoarea lui Băsescu pentru că diaspora nu e băsistă, şi atunci nu înţeleg de ce Ponta nu a găsit de cuviinţă să lase oamenii să voteze.
b) ori diaspora e băsistă, şi atunci Băsescu a câştigat pe bună dreptate alegerile din 2009.

Oricum ai da-o, nu poţi fi şi cu slănina în pod, şi cu buzele unse. Cu alte cuvinte, tactica la urne a lui Ponta e puerilă din punct de vedere logic, meschină din punct de vedere moral şi ilicită din punct de vedere legal. Trădează un om mic. Prea mic pentru o funcţie atât de mare.

Nu pot vota în fruntea ţării un om incapabil de minime analize de cost-beneficiu. De aceea, deşi în primul tur nu am votat, în turul al doilea voi vota cu Iohannis. Nu pentru că e răul mai mic. Ci pentru că nu mă reprezintă şi nici nu pretinde că mă reprezintă. Îi voi da o şansă tocmai pentru că nu mă poate compromite. M-am săturat de oameni politici – precum Băsescu sau Ponta – care pretind că sunt patrioţi, creştin-ortodocşi, oameni din popor şi aşa mai departe şi doar mânjesc toate valorile pe care le invocă şi pe care pretind că le întruchipează.

M-am săturat de cozile de topor precum Ponta, de oamenii care ne şi vând multinaţionalelor şi ne şi compromit dând apă la moară mediilor internaţionale de presă şi de afaceri să tot invoce „xenofobia”, „bigotismul” şi „corupţia” românilor. În loc să mă vândă Ponta, un dealer politic de mâna a şaptea la colţ de ghetou, vreau să lucrez direct cu „naşul”. Vreau să văd ce face Iohannis. Vreau să devină vizibile structurile politice şi economice care controlează România EUropeană.

E un pariu al lui Pascal politic: dacă Iohannis va continua mârlănia şi fărădelegile epocii Băsescu-Ponta (coabitanţii de extracţie fesenistă), nu pierdem nimic. Campania lui Iohannis a mizat subtil, discret, pe ideea „neamţului” ponderat care face ordine. Cu alte cuvinte, dacă administraţia Iohannis va fi coruptă, măcar nu va mai fi scoasă Mioriţa ţap ispăşitor. Nu se va mai putea apela la stereotipuri. Nu se vor mai putea invoca „lenea, fatalismul, neseriozitatea” şi toate celelalte metehne ale românilor. Va fi corupţie „nemţească”, EUropeană. Va fi corupţia „maxweberianismului” în numele căruia suntem criticaţi de ani de zile (ca şi spaniolii, italienii, grecii ş.a.m.d.). Iar dacă va asana cumva grajdurile lui Augias, cu atât mai bine ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mircea Platon 30 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.