De Halloween, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă patru spectacole care să alunge toanele şi spiritele rele în acest weekend, cu ocazia sărbătorii Halloween. Publicul este invitat într-o lume a poveştilor în care se arată „jumătatea întunecată” a lumii, pentru a scoate în evidenţă „jumătatea sa luminoasă”. Despre puterea omului de a supravieţui „intemperiilor” tinereţii, „bubelor” singurătăţii, „monştrilor” politici şi prejudecăţilor „sperietoare”, prin puterea iubirii şi a comuniunii, în patru reprezentaţii excepţionale programate în acest weekend: Culorile muzicii, Damen vals, Marat/Sade şi Take, Ianke şi Cadâr.

Eşecul lui Marat Sade

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, sărbătorind zeiţa fructelor şi seminţelor, la celtici era festivalul Samhain, celebrând sfârşitul “jumătăţii luminoase” a anului şi începutul „jumătăţii întunecate”, iar la creştini, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că, dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

Culorile muzicii. Foto Paul Băilă

Culorile muzicii este o poezie urbană despre visele şi victoriile efemere care apar în căutarea dragostei. Un spectacol original cu fragmente muzicale live al studenţilor Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Culorile muzicii îmbină energia tinereţii, umorul, dar şi dezolarea, arătându-ne că viaţa poate părea o petrecere non-stop până când survin consecinţele.

Ne aducem aminte de cei prezenţi, dar şi de cei plecaţi dintre noi, prin spectacolul Damen vals, un one-woman show despre devotamentul până la sacrificiu al unei femei pentru cei mai apropiaţi. Amintirile şi regretele sunt companionii care-i însoţesc viaţa solitară, însă din când în când apare şi imaginea Frumosului Philip, tânărul pe care l-a iubit cândva şi de la care aşteaptă o simplă invitaţie la vals. Reprezentaţia va avea loc vineri, 31 octombrie, la ora 19.00, la Sala Studio, din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Moment din one-woman show-ul Damen vals. Foto Dragoş Dumitru

Despre sfinţi, păcate şi politică aflăm în spectacolul Marat/Sade. Închis în azilul de boli mintale Charenton, Marchizul de Sade pune în scenă o piesă despre ultimele ore din viaţa lui Jean-Paul Marat, unul dintre cei mai radicali scriitori şi politicieni ai Revoluţiei Franceze, alături de pacienţii şi deţinuţii politici închişi în azil. Lumea acestei piese dezvăluie nebunia lumii în care trăim şi se pune întrebarea fundamentală: cine este cu adevărat nebun? Bolnavii sau cei care deţin puterea… şi abuzează de ea? Reprezentaţia va avea loc sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 19.00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu.

Take, Ianke şi Cadâr. Foto Paul Băilă

Spiritul de comuniune ni se arată în spectacolul Take, Ianke şi Cadâr, o comedie în trei acte despre un român, un evreu şi un turc. Negustori de o viaţă, cei trei şi-au împărţit între ei strada, mâncarea, clienţii, mahalaua, însă nu şi credinţa. Printr-un amestec de înţelepciune populară, voie bună, limbaj pitoresc şi poante aforistice, autorul V. I. Popa creează o comedie de moravuri despre o societate care se luptă cu prejudecăţi naţionale şi nu atât etnice, cât de credinţă. Reprezentaţia va avea loc duminică, 2 noiembrie, la ora 19.00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.