×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 07:40
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Aproape de dezastru
De la Ankara pentru Paris: Săptămâna decisivă a Europei

Uniunea Europeană este cel mai temut adversar al alegerilor din Franţa de săptămâna aceasta, avertizează Alina Mungiu-Pippidi.

Uniunea Europeană nu a fost nicicând mai aproape de un dezastru ca în această săptămână şi chiar dacă va evita o catastrofă în timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa de duminica aceasta, UE se va afişa în continuare diminuată şi o schimbare va trebui să se petreacă.

Mergem ca pe coji de ouă, iar atunci când prim-ministrul Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat presei în duminica Paştelui că Ungaria nu este „o insulă“ precum Regatul Unit şi că nu va părăsi Uniunea Europeană, acestea sunt privite acum ca veşti bune.

De fapt, instituţiile Uniunii Europene i-au oferit în mod tacit lui Orban Carta Albă, pentru a supune la tăcere opoziţia, şi nu au făcut nimic ca să îl oprească atunci când a închis Universitatea Central Europeană din Budapesta, în schimbul unei declaraţii decente.

Uniunea Europeană a ajuns în punctul în care se teme mai mult de dezacordul Ungariei (precum ancheta poştală actuală a lui Orban a politicilor Uniunii, numită „Să oprim Bruxelles“). Acest lucru este, la o scară mai mică, aceeaşi poveste ca în Turcia, unde preşedintele Recep Tayyip Erdogan aproape a câştigat referendumul de dumincă, sporind puterile biroului său.

Orban şi Edogan au multe lucruri în comun, de la sinteza naţionalismului şi populismului, pentru o ideologie totală, cu folosirea cu îndemânare a chiriilor de stat pentru a obţine controlul asupra economiei şi a societăţii, într-o manieră fără precedent.

Erdogan a pus bazele referendumului său, dar şi pentru unul viitor, asupra pedepsei cu moartea, pentru mulţi ani, dezmembrând în linişte orice control independent asupra executivului său din alte instituţii de stat.
Dacă e să ne uităm în trecut la rapoartele progresive ale Uniunii Europene asupra Turciei, nu vom găsi nici măcar o reflexie a ceea ce se întâmplă de mulţi ani - implementarea unui proiect politic subversiv, unul de captare a statutului şi înlocuirea deliberată a elitei burgheze, seculare, urbane, cu una provincială, islamistă, care anihilează statul de drept în acest proces. Tot UE a observat că a existat riscul unei lovituri de stat, până când lovitura eşuată de anul trecut a arătat în cele din urmă că armata, sau ceea ce a rămas din ea, pur şi simplu apăra statu-quo-ul constituţional.

La o privire mai atentă, probabil opoziţia democratică seculară din Turcia ar fi putut fi condusă spre succes pe o cale mai apropiată de UE cu ani în urmă, dar acum este prea târziu. Democraţia turcă se dispersează şi, împreună cu ea, mitul puterii transformatoare a UE asupra ţărilor candidate. Franţa se află într-o situaţie în care lucrurile rele pot fi încă evitate. Dar abia dacă mai există cineva cu anticiparea şi curajul de a acţiona.

Sondajele de opinie nici măcar nu îndrăznesc să proiecteze o a doua rundă între cei doi candidaţi principali anti-UE din extrema dreaptă şi din extrema stângă, Marine Le Pen şi Jean-Luc Melenchon, deşi acest lucru devine din ce în ce mai mult o posibilitate teoretică în fiecare zi. Împreună ei au adus deja voturi anti-UE în proporţie de 43%. Nu trebuie uitat faptul că UE a fost în pericol în ultimii 25 de ani în Franţa, după ce un referendum asupra Tratatului de la Maastricht din 1992 când a fost obţinut doar 51%, iar unul privind o Constituţie Europeană în 2005 ce a fost învins în mod serios cu 55% împotrivă.

UE este de asemenea un candidat la aceste alegeri franceze, şi cel mai periclitat, se pare. Chiar dacă Uniunea Europeană va pierde mulţi susţinători în Franţa - dezastrul real - Mélenchon într-o a doua rundă de vot cu Le Pen, din cauza nulităţii absolute a candidatului Partidului Socialist Benoît Hamon - ar putea fi evitat dacă personajul central-dreapta François Fillon ar urma să demisioneze şi opţiunea centrală, Emmanuel Macron, ar fi adoptată acum, nu după un al doilea turneu riscant.

Precum în cazul lui Hillary Clinton, acordarea statutului de mântuitor pentru un candidat marcat de toată corupţia unei instituţii politice este într-adevăr înfrângerea mâniei poporului. Există încă oameni care nu înţeleg că populiştii câştigă jucând pe un sentiment anti-elitist care este autentic şi nu neîntemeiat?

Nu ştim intensitatea acestui sentiment al anti-elitismului mai mult decât am făcut-o în momentul în care Donald Trump a bătut-o pe Clinton, pentru că sondajele nu analizează acest lucru.

Nu vom ghici niciodată doar citind ultimul Eurobarometru pe tema „Viitorul Europei“ pe care Europa ar putea să-l atingă în această săptămână, deoarece orice lucru dezagreabil (cum ar fi corupţia elitelor) a fost eliminat din întrebările privind preocupările europenilor.

Un studiu realizat de centrul de cercetare Pew, după Brexit, a constatat totuşi că numai 38% dintre francezi sprijină încă proiectul UE, cu peste 60% împotrivă. Sperăm că unii alegători nu au înţeles încă faptul că Uniunea Europeană face parte din tot ceea ce vor face şi vor vota ceea ce ei cred că sunt alte subiecte.

Politicienii de dreapta care l-au susţinut până acum pe Fillon fac greşelile vieţii lor. Ar trebui să treacă imediat la Macron. Dacă ar avea doar analişti decenţi şi cercetări bune, ei ar vedea în sondajele din ultimele săptămâni riscul teribil la care expun Europa.

Chiar dacă reuşesc să învingă şansele şi omul lor intră în a doua rundă cu Le Pen, ar putea Franţa şi Europa să fie salvate de unul care are costurile lui plătite de altul, locuieşte într-un castel pe care nu şi-l poate permite şi face afaceri cu Vladimir Putin?

Iar atunci când este expus că a intrat în graniţa publică-privată prin plasarea familiei pe salariul public (care este ilegal în alte ţări din UE), el nu arată nici o remuşcare, ci doar o rană menită să fie expusă?

Elitele politice vechi franceze, pentru care astfel de practici erau departe de a fi necunoscute, par să-şi fi pierdut instinctul de supravieţuire, dacă într-un mediu european nou, înconjurat de prădători, s-au pus pe sine şi întreaga UE în pericol, aşa cum fac săptămâna aceasta.

Traducerea analizei publicate de euractiv.com. Alina Mungiu-Pippidi este profesor de studii democratice la Şcoala de Guvernare Hertie din Berlin.

Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
3038
 | 4
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+6
NU CITESC CE SCRIE IN ARTICOLUL SEMNAT DE ACEASTA EDITATA DE SOROSISTA PIPIDII !!!!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Pippidi sorosista
+15
Noua Ordine Mondiala e in pericol, iar propaganda sa lucreaza la turatie maxima. Sa nu care cumva sa-si recucereasca Franta suveranitatea.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Mihai Pacepa
-17
Cine se autoamageste ca UE se mai poate desfiinta ca si cum n-a existat da dovada de imaturitate. UE nu numai ca va exista dar se va intarii printr-o mai mare integrare; vor fii creiate organe federale europene care vor prelua functiile statelor nationale ca paza granitelor externe el Uniunii, armata comuna. buget comun etc. Acctualul Parlament European va elabora legi obligatorii pentru toate tarile uniunii. Dupa modelul USA va fii creiata functia de Presedinte la alegerea caruia vor participa toti cetatenii. UE are si in prezent o atractie foarte mare in randul tarilor europene care nu sunt inca memebre ale UE. Oare de ce o finanteaza Putin pe Le Pen? Putin are ca cu scop slabirea UE de frica atractiei ce o exercita in Rusia mai ales in randul tineretului internetului atat in ce priveste atat masurile demcratice, libera circulatie intre tari cat mai ales de cresterea puterii de cumparare si a buneistari a populatiei; el se teme de un ,,Maidan“ in Piata rosie. Sarbii au predat legati fedeles pe ,,eroii" lor nationali Milosevici si Karagici Tribunalului International de Haga pentru crime de razboi numai in schimbul dreptului de a icepe procedurile de aderare la EU. Ucraineni , moldovenii, macedonenii viseaza si ei sa devina odata membrii ai EU.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
cib @ Mihai Pacepa
+15
Prietene, esti cel putin naiv. UE nu mai atrage decat pe islamisti, UE nu e altceva decat al IV-lea Reich iar Euro este noua Reichsmark. Cand vezi cine conduce Europa (vorbesc de Germania nu de Bruxelles) te ia cu ameteala. Intre noi fie vorba si la Bruxelles sunt niste capete patrate, mama-mama. Istoria ne invata ca imperiile cad toate, mai devreme sau mai tarziu . Asa se va intampla si cu noul URSS-UE. Crezi ca englezii au sters-o de prosti? Ce beneficii am avut noi din toata povestea asta, in afara de libera circulatie? Mai stii vreunul?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
cib
+19
Daca chiar ar conta votul, Le Pen ar castiga. Dar cum votul nu conteaza (mai ales in Oiropa), establishmentul il va pune presedinte pe Macron. Chiar crede cineva ca marile corporatii dorm in front? Daca pica Franta, Reich-ul se crapa si se duce dracu' toata sandramaua asta numita pompos UE!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
X-man
+11
Soros ce zice , ce zice !
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Robert
-1
Francezii vor vota continuitatea, sondajele anti UE sunt una dar votul pentru presedintele lor e altceva. In Lille unde merg frecvent, oamenii spun ca i urasc pe migranti, pe politicieni, pe bancheri, etc dar niciunul nu crede ca exista alternativa la UE. Dezamagitor articol, supozitii si statistici, nicio referire la votul olandezilor care i au trimis pe nationalist socialisti la groapa de gunoi.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Observator
+12
"Politicienii de dreapta care l-au susţinut până acum pe Fillon fac greşelile vieţii lor. Ar trebui să treacă imediat la Macron." Inteleg ca sunteti mai desteapta decat politicienii care-l sustin pe Fillon si pretindeti sa va asculte. Nu va imaginati ca poate ei stiu mai multe decat dvs. si ca au motivele lor sa-l sustina? Sau declaram ca toti sunt corupti. Sau toti sunt prosti si numai dvs. intelegeti despre ce este vorba?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Candidatul elitelor
+21
Cred ca de-acum s-a lamurit toata lumea cine e candidatul elitelor, impotriva caruia oamenii de rand trebuie sa lupte. De la Obama la... Pipidi... s-au intetit interventiile disperate ale establishmentului in favoarea lui Macron.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Hristos a inviat!
+4
Nationalismul este o miscare pregatita din timp pt "reinvierea morala" a popoarelor...dar pt scurt timp. "Antihrist o să fie cel mai bun om, cel mai milostiv, contra închinării la idoli, contra curviei, a dezmăţului, până când va amăgi toată lumea. După aceea îşi va arăta răutatea lui. Eh, să ne lăsăm în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. "
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Moftangiu
+19
Un articol in care se vede clar cum "strutul baga capul in nisisp". Se pune totul pe seama unui "sentiment anti-elitist care este autentic şi nu neîntemeiat". Curentul anti UE nu este recent, este in crestere si are niste cauze obiective. Daca nu se doreste sa se caute si sa se elimine cauzele lucrurile vor evolua in aceeasi directie. Sentimentul anti-elitist este si in Romania, pentru ca "elita" a ajuns sa se imbogateasca prin metode lipsite de etica, prin abuz de putere. Adevaratii analisti stiu care sunt cauzele, respectiv distributia inechitabila masurata prin coeficientul/indicele lui Gini. Tarile cu coeficient mic au populatia cea mai fericita, si unde acel coeficient este mare au populatie cu multe frustrari, o societate pe cale sa explodeze.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Braconierii de dinozauri
Publicat acum 23 ore şi 37 minute
Halep: Sunt a treia oară aproape de locul 1
Publicat acum 22 ore şi 7 minute
Guvernul trimite Corpul de Control la Tarom
Publicat acum 18 ore şi 23 minute
Halep,  la o victorie de locul 1 WTA
Publicat acum 23 ore şi 40 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 11 ore şi 33 minute