De la „DNA să vină să îi ia!” la „Cineva să vină să ne dea!”

PSD a mărit salariile, dar a mărit şi decalajele între câştiguri. De exemplu, un preşedinte de consiliu judeţean este abia pe locul 78 ca venituri salariale în instituţia pe care o conduce. În ceea ce priveşte salariul unui primar, acesta este cu mult mai mic decât lefurile pe care le câştigă directorii din cadrul primăriei.

În această perioadă, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii fac bugetele şi le dă cu minus. Nu ajung banii de salarii până la sfârşitul anului, chiar dacă taie sume consistente de la investiţii. Salarii mai mari înseamnă mai puţin bani pentru şcoli, drumuri şi reţele de apă şi canalizare, şi bani insuficienţi pentru a ţine în viaţă căminele de bătrâni, centrele pentru persoanele cu handicap şi casele de tip familial pentru copiii fără familii. Măririle salariale decise de Guvernul PSD au luat şi din banii care ar fi trebuit alocaţi modernizării şi dotării spitalelor.

Guvernul PSD a decis majorarea salariilor în învăţământul universitar, iar instituţiile de învăţământ superior sunt obligate acum să ia din banii de la cercetare ori să mărească taxele pentru studenţi.

Mai puţine investiţii făcute de Guvern, consiliile judeţene şi primării înseamnă societăţi comerciale mai sărace, mai puţine locuri de muncă şi mai puţini bani încasaţi la buget, deci va fi greu spre imposibil de operat o rectificare bugetară pozitivă la vară sau la toamnă, pentru a completa fondul de salarii insuficient în prezent.
Au crescut salariile, dar au început să crească şi preţurile la servicii şi la produsele alimentare şi nealimentare, adică viaţa de zi cu zi este mai scumpă.

Ordonanţa 13, declaraţii la Cotroceni, la sediul PSD şi la Guvern, dispute în Parlament, dezbateri încinse la televiziuni, nervi pe reţelele de socializare, proteste, cereri de demisii, pancarte cu #rezist şi celebra scandare „DNA să vină să îi ia!“. Aşa s-au dus primele două luni din acest an. Nu va trece mult şi pancarte cu #rezist vor fi lipite pe geamurile instituţiilor publice din toată ţara, iar în loc de „DNA să vină să îi ia!“ se va scanda „Cineva să vină să ne dea!“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.