De la jazz la blues, de pop la rock şi fado în diverse ipostaze interpretative

Ana Moura flirtează elegant cu muzica pop în fado

Ana Moura, mult iubita artistă portugheză de muzică Fado, va susţine, în data de 28 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti, un concert dedicat Crăciunului. Pe lângă piesele ultimului său album Desfado cu care a făcut înconjurul lumii, Ana Moura îşi va încânta audienţa cu muzică tradiţională de Crăciun din inima Portugaliei.

“Unul dintre cele mai mari privilegii ale carierei mele este acela de a călători în întreaga lume şi de a mă bucura de ceea ce are mai bun de oferit fiecare popor. Am trăit momente extraordinare în multe locuri, însă nu pot uita turneul pe care l-am susţinut în România anul trecut. Am avut trei concerte în săli de spectacole deosebite, alături de un public remarcabil. Aşadar, întoarcerea mea la Bucureşti este o onoare şi o mare bucurie pentru mine, cu atât mai mult cu cât concertul pe care îl voi susţine la finalul lunii decembrie va fi unul dedicat Crăciunului, o sărbatoare cu o încărcătură emoţională puternică. Vă aştept cu drag!”, declară Ana Moura.

Pe parcursul carierei sale, artista a fost premiată cu două distincţii Amalia Rodriguez: în anul 2008 pentru Cea mai bună interpretă, iar în acest an pentru DesfadoCel mai bun album.

Ana Moura în concertAna Moura si Antonio Zambujo

Ana Moura cu Mick Jagger

Ana Moura cu Mick JaggerS-a născut în oraşul Santarém din părinţi de descendenţă portugheză şi angoleză şi a crescut în Carcavelos, în apropierea Lisabonei. Familia a încurajat-o şi a susţinut-o să urmeze o carieră muzicală. După o perioadă de căutări şi experimentări muzicale, Ana Moura s-a orientat spre stilul muzical fado, stil muzical caracteristic lusitan care a produs mari cântăreţe şi cântăreţi, printre care se numără şi regina fado-ului din anii 1960 şi 1970, foarte cunoscuta Amália Rodrigues.

Cariera Anei Moura în genul muzical fado a fost lansată odată cu descoperirea ei de către Maria da Fé şi prezenţa sa scenică în Casa de fado de Lisboa, Senhor Vinho. Producătorul muzical specializat în fado, Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor două albume ale Anei, Guarda-me a vida na mão şi Aconteceu. În 2005, Aconteceu a fost nominalizat pentru Dutch Edison Award la categoria World International. Tot în 2005 Moura a concertat la Carnegie Hall, New York City în faţa unei audienţe entuziaste şi în condiţiile unui spectacol vândut total cu mult înainte. Ana Moura a cântat, de asemenea, în faţa unei audienţe cu ușile închise la Concertgebouw din Amsterdam.

De remarcat este faptul că în adolescenţă, Moura a cântat muzică pop şi rock cu o trupă locală, dar includea în fiecare spectacol câte o piesă de fado.

Vocea Anei Moura este una mai mult decât rară în Fado, o voce care respectă tradiţia acestui gen muzical, dar care flirtează elegant cu muzica pop, într-o manieră unică. Ceea ce o face atât de deosebită este tonul senzual cu care artista reuşeşte să transforme orice piesă pe care o interpretează în Fado, ajungând cu uşurinţă în sufletul publicului.

Vocea ei gravă şi senzuală i-a adus aprecierea altor artişti de talie internaţională. A cântat alături de Rolling Stones, în 2007, în concertul de pe stadionul José Alvalade XXI din Lisabona, interpretând în duet cu Mick Jagger No Expectations şi colaborând şi la piesa Brown Sugar. În 2009, Prince a mărturisit că este fan Ana Moura şi a colaborat cu ea în vara aceluiaşi an. A fost invitată de Buena Vista Social Club să li se alăture în cadrul ultimului lor turneu, pentru concertele din Portugalia.

Ana Moura este cea mai tânără cântăreaţă portugheză de fado care a fost vreodată nominalizată pentru premiul olandez muzical Edison Award.

Album său Para além da saudade, cu titluri ca Os búzios şi O fado da procura, a primit Discul de platină, fiind vândut în peste 20.000 de exemplare. Rămas mai multe săptămâni în Top 30 din Portugalia, albumul i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună interpretă solo. Cu acest album a devenit cunoscută pe plan internaţional, graţie participării la programele Contacto, Família Superstar şi Sexta à Noite de pe canalele de televiziune SIC şi RTP.

Tânăra portugheză suprinde combinând stiluri muzicale diverse care aduc o prospeţime specială fado-ului.

La cel de al cincelea album al său, Desfado, ea a invitat câţiva cunoscuţi cântăreţi portughezi, printre care Antonio Zambujo, Aldina Duarte sau Pedro Da Silva Martins, dar şi autori ai generaţiei sale din afara universului fado-ului.

Dacă fado-ul a cunoscut orele lui de glorie datorită celebrei Amália Rodrigues, el trăieşte astăzi o renaştere uimitoare, graţie unor cântăreţi simbol, între care Ana Moura se remarcă în mod deosebit.

Fiecare dintre melodiile ei poartă marca fado-ului, indiferent de stilul căruia îi aparţine.

Vă rugăm să aveţi o viaţă frumoasă, difuzat de TVR 2

Condus de dirijorul său, Ionel Tudor, Big Band-ul Radio, ansamblul care din 1949 se dedică muzicii de divertisment de cea mai înaltă calitate, acoperind o gamă largă de genuri (jazz, blues, pop etc.), este invitatul special al programului de sărbători Vă rugăm s-aveţi o viaţă frumoasă!, difuzat de postul public de televiziune TVR 2, pe 26 decembrie, la ora 20.00.

Big Band RadioDirijorul Ionel Tudor

Concepută prin colaborarea între TVR 2, Centrul Cultural Media Radio România şi Orchestrele şi Corurile Radio, emisiunea cu durata de 100 minute îşi propune să aducă în casele românilor, la ceas de sărbătoare, un program deosebit, de divertisment de calitate. Cântecele de Crăciun internaţionale şi hit-urile nepieritoare de soul-rock-country-blues, interpretate de Big Band-ul Radio, vor alterna cu momente de stand-up comedy, susţinute de către Radu Gheorghe şi Mihai Bisericanu, o combinaţie de teatru instrumental, pantomimă şi scenete umoristice.

Printre piesele pe care le veţi asculta în interpretarea Big Band-ului Radio se vor număra Santa Claus is Coming to Town, All I Want for Christmas is You, Feliz Navidad, Let the Good Times Roll, We Wish You Well ş.a.

Emisiunea rugăm s-aveţi o viaţă frumoasă! va avea drept gazde trei prezentatori speciali: Marina Constantiescu (jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi critic de teatru şi film), Florian Lungu (muzicolog, realizator şi prezentator de emisiuni de jazz, la radio şi televiziune, pianist, aranjor şi compozitor) şi Mike Godoroja (solist de jazz, cunoscut realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock şi producător artistic).

Printre invitaţii speciali ai programului de divertisment se vor număra: Luiza Zan, Nightlosers, Cristi Minculescu, Jazzappella, Mike Godoroja & Blue Spirit, AG Weinberger, Nadia Trohin.

Big Band-ul Radio, ansamblul fondat în 1949, are la activ un număr considerabil de concerte, colaborări în emisiuni de televiziune şi participări la festivaluri (Cerbul de aur, Mamaia etc.), fiind dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.

Dirijorul Big Band-ului Radio este Ionel Tudor, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia Tell Me Why – Monica Anghel şi Marcel Pavel).

Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială: aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor şi soliştilor români. A compus de asemenea şi muzica pentru filme de lung metraj: Un studio în căutarea unei vedete– regia Nicolae Corjos, Expediţia– regia Mircea Moldovan, În fiecare zi mi-e dor de tine – regia Gh. Vitanidis etc. şi a conceput şi două musical-uri pentru copii – Elefănţelul Bimbo şi Unde este Bimbo.

Din 1991 s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional Cerbul de aur – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock. A încercat de asemenea să împrospăteze Big Band-ul cu noi instrumentişti, colaboratori din tânăra generaţie.

În calitate de compozitor şi orchestrator a obţinut aproximativ 60 de premii, printre care: Premiul I Mamaia – 1986, Premiul I Mamaia – 1988, Premiul I şi Trofeul Mamaia – 1993, Premiul de creaţie al UCMR (Uniunea Compozitorilor din România) – 1997, Diploma de Onoare în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc decernată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2002.

VALS sărind prin timp, în foaierul elegant al Filarmonicii sibiene

Pentru cel de al VI-lea an consecutiv, Concertul de Anul Nou în Sibiu de miercuri 31 Decembrie, la ora 19:00, le propune iubitorilor de cultură un program inedit de Revelion: VALSsărind prin timp. Sala Filarmonicii din Sibiu, un loc cu tradiţie în derularea de evenimente de înaltă ţinută, va găzdui de la partiturile vieneze ale secolului XVII la valsurile lui Strauss, ritmul nebunesc à deux temps din secolul IX sau paşii din competiţiile sportive până la un modern vals simfonic – rock, reinventând vechiul dans de societate prin diverse ipostaze interpretative. Pasageri în maşina timpului, publicul va păşi împreună peste ani într-o producţie complexă, cu costume, lumini şi apariţii spectaculoase, urmată de tradiţionalul toast cu şampanie în foaierul elegant al Filarmonicii sibiene.

Alături de Sibiu Youth Orchestra, condusă de dirijorul Gabriel Bebeşelea, pe scena sălii Thalia vor evolua, în cadrul ediţiei din acest an a Concertului de Anul Nou, dansatorii Alina Petre & Paolo Campigotto, campionii României la secţiunea Standard, câştigătorii Cupei României în repetate rânduri la aceeaşi secţiune, finalişti la Cupa Mondială şi la Cupa europeană şi câştigători ai mai multor competiţii internaţionale de dans. Alina Petre & Paolo Campigotto sunt cea mai bine clasată pereche din istoria dansului sportiv românesc în World Ranking, situându-se în primele 17 perechi ale lumii (clasament asemănător ATP-ului din tenis).

Va putea fi aplaudat, de asemenea, muzicianul român Matthew Damian – Perle

Coregrafia acestui spectacol este semnată de Mihai Petre, iar prezentarea va fi realizată de către Lorena Lupu.

Gabriel BebeşeleaAlina Petre şi Paolo Campigotto

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.