De la muzica veche la Sonatele lui Enescu, Beethoven, Liszt şi rock alernativ

Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni

Radio România Muzical şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 26 februarie, la ora 19.00, în sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, un concert de muzică veche românească susţinut de ansamblul Imago Mundi.

Înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, Ziua muzicii vechi, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Imago Mundi în concert la Muzeul Cotroceni

Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie – este ziua când s-a născut cel mai reprezentativ compozitor pentru muzica pe care astăzi o numim generic muzica veche: Johann Sebastian Bach, venit pe lume în 1685. Ziua muzicii vechi este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) se subsumează acestei aniversări. În 2015, şapte radiodifuziuni europene, din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia şi Danemarca, propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

La iniţiativa Radio România Muzical, contratenorului Andreas Scholl, Orchestrei baroce a Uniunii Europene, Ansamblului Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producţie în care apare şi mezzosoprana Ruxandra Donose), li se alătură pentru acest important proiect ansamblul de muzică veche românească Imago Mundi. Repertoriul ales reflectă tradiţiile muzicale din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea – cântări create de autori anonimi, dar şi de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul deosebit şi datorită proiecţiilor video asociate muzicii live.

Mezzosoprana Ruxandra Donose va evolua într-un concert de muzică veche

Ansamblul Imago Mundi a fost înfiinţat în anul 2001 de Oana Ivaşcu şi Daniel Ivaşcu, devenind în scurt timp binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiţionale româneşti într-un spirit adaptat publicului secolului XXI. Pilgrim şi Isvor sunt două dintre aceste proiecte salutate de public şi de critică. În prezent, ansamblul Imago Mundi este compus din Oana Ivaşcu – oboi, Daniel Ivaşcu – percuţie, Adrian Buciu – flaut, Andreea Ţimiraş – violoncel, Cătălin Ştefănescu – chitară, cobză, mandolină şi Ştefan Barbu – vioară, toţi muzicieni recunoscuţi pentru activitatea lor muzicală naţională şi internaţională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc şi lansarea albumului Isvor semnat de ansamblul Imago Mundi, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Excelentul pianist Matei Rogoz, în recital la Viena

Matei Rogoz a încântat prin arta sunetelor lumea muzicală

Seria concertelor organizate la sediul Institutului Cultural Român de la Viena debutează joi, 5 martie, ora 19.00, cu recitalul pianistului Matei Rogoz. Repertoriul cuprinde lucrări de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Franz Liszt.

Matei Rogoz s-a născut în Bucureşti în 1973. Aabsolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“, la clasa Ligiei Pop şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Sandu Sandrin. Începând cu anul 1997, aurmat cursuri de perfecţionare la Şcoala Normală de Muzică din Paris sub îndrumarea lui Françoise Thinat. Matei Rogoz este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cu lucrarea Sonata pentru pian în secolele XVIII – XIX. Aspecte stilistice şi interpretative. Pianistul a susţinut recitaluri la Bucureşti, Viena, Paris şi în alte oraşe din Franţa.

În anul 2001 aorganizat un concert George Enescu la Fundaţia Statelor Unite de la Paris, iar în 2002, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Paris, a susţinut la Ambasada României din Franţa două concerte dedicate creaţiei enesciene, filmate şi difuzate ulterior de postul de televiziune TVR Cultural. Cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea compozitorului George Enescu, pianistul a colaborat din nou cu ICR Paris la organizarea unui concert special dedicat compozitorului.

Pianistul Matei Rogoz, într-un recital la Viena

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea compozitorului, dirijorului şi violonistului român George Enescu. Institutul Cultural Român de la Viena dedică memoriei acestuia seria de evenimente Enescu şi Viena.

În Recitalul pianistului Matei Rogoz la ICR de la Viena vor putea fi ascultate lucrările:

Suite no. 2 op. 10 în D Major de George Enescu (1881-1855)

Sonata no. 17 op. 31 no. 2 în D Major şi Sonata no. 14 op. 27 no. 2 în C-sharp Minor de Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Programul mai cuprinde şi După o lectură de Dante – Fantasia quasi Sonata de Franz Liszt (1811-1886)

Firma, Grimus şi Velosonics – alternativii eclectici

Firma, emblema unei generaţii

Firma, Grimus şi Velosonics este probabil una dintre cele mai bune combinaţii de trupe de rock alternativ pe care o veţi găsi primăvara asta în Bucureşti.

Eclectice acorduri şi pătrunzătoare versuri au să încânte auditorii. Încălzirea o va face Leo, cel care va asigura starea de visare până la răsărit.

Firma, trupă icon a rockului alternativ românesc

Ea spărgea tiparele şi redefinea standardele pieţei muzicale de la începutul anilor 2000, devenind emblema unei generaţii marcate de piese precum La Orbire, Nimeni şi Important.

Videoclipurile acestor piese au pus în evidenţă o nuanţă cinematografică a viziunii FIRMA, aprecierea lor la nivel internaţional şi naţional fiind dovedită de difuzarea lor pe VH1 şi Mtv Europe şi rulajul în heavy-rotation pe posturile televiziunilor autohtone (ATOMIC TV, MTV, TVR).

Firma a fost prima trupă românească nominalizată la o secţiune internaţională – “New Sounds of Europe” şi invitată să performeze la gala MTV European Music Awards, în 2007 la München, după ce în 2004 fusese nominalizată la MTV European Music Awards la categoria Best Romanian Act şi la Best Rock Band la MTV Romanian Music Awards în 2005.

În 2014, după o lungă perioadă de creaţie, Firma a revenit în forţă şi a dăruit publicului un prim volum al albumului Descântece.

Albumul Descântece – Vol. 1 şi piesa Tot ce va fi (este scris), primul single de pe următorul volum, inclus deja în setlist-urile celor mai recente concerte, au stârnit admiraţia fanilor care aşteptau de mult această revenire a trupei şi fascinaţia noilor generaţii care acum descoperă universul Firma. O dovadă a aprecierii trupei în noul context este şi premiul Most Wanted Comeback, pe care Firma l-a primit la Premiile Sunete 2014 (1 noiembrie).

Firma au lansat recent videoclipul pentru single-ul Două Suflete, o piesă cu un sound matur şi complex, ce combină ritmurile trip-hop cu o linie de bas hipnotizantă şi o lirică seducătoare şi deopotrivă meditative.

Trupa clujeană de rock alternativ Grimus

Grimus, trupa clujeană de rock alternativ

Când spui Transilvania, te gândesti automat la un loc misterios, dar care exercită un farmec aparte. Datorită poveştilor pe care le-am tot auzit, acest tărâm din inima României stârneşte mai multe emoţii decât oricare alt loc care îţi vine în minte. Iar dacă vrei să găseşti trupa ideală care să “interpreteze” coloana sonoră a unui astfel de loc, Grimus este alegerea potrivită!

Grimus este o trupă clujeană de rock alternativ, înfiinţată în 2005. Piesa lor de debut, Solitude, devine piesa anului la City FM, în 2006. În 2007 câştigă finala naţională a concursului Global Battle of the Bands şi participă la finala mondială de la Londra, iar în 2008 apare albumul de debut, Panikon, considerat albumul anului de către critica muzicală autohtonă. În 2009, patru piese extrase de pe album ajung pe locul 1 în clasamentele radio (In A Glimpse, Backseat Driver, Confused, Insanity).

Prima lor piesă oficială în limba română, Umbre, lansată în 2010, devine piesa anului la City FM iar piesa Started devine coloana sonoră a spotului de promovare Tuborg timp de un an de zile.

Cel de-al doilea album, Egretta (2011), produs de britanicul Adam Whittaker şi masterizat la Sterling Sound din NY de către Ue Nastasi are 5 piese ce ajung pe locul 1 în clasamentele Radio Guerrilla (Started, Face The Light, Vanity, In Your Eyes, Nature Falls).

În premieră pentru o trupă din România, în 2012 Grimus au fost invitaţi la 4 festivaluri majore europene: Rock For People din Cehia, Exit Festival din Serbia, Sziget Festival din Ungaria şi B’estfest Summercamp din România. De-a lungul timpului au împărţit scena cu Red Hot Chili Peppers, Moby, Motorhead, Kasabian, Prodigy, Eros Ramazzotti, Garbage, Placebo, Roxette, Hurts, Deep Purple, dar şi cu Sir Salman Rushdie, cel “care le-a dat nume”.

Grimus au participat în 2013 la cel mai mare Festival european de tip showcase, Eurosonic din Olanda, iar în consecinţă la Arezzo Wave din Italia şi Vienna Waves din Austria. Piesa In Your Eyes este inclusă pe coloana sonoră a filmului Love Building.

Grimus au cântat în premieră pe un alt continent, şi anume în India la Festivalul Saarang din Chennai, în ianuarie 2014, iar în luna martie a fost lansat cel de-al treilea album, intitulat Emergence. 4 dintre piese au fost deja lansate ca single (Priveste-ma, High, The Hell I’m In si Pale Hands) cu o mare priză la public. Emergence este albumul anului conform muzicisifaze.com.

O nouă piesă Grimus, Selfie, se află pe coloana sonoră a filmului de succes cu acelaşi nume. High a câştigat categoria “Best Alternative Song” la prestigioasele Independent Music Awards, secţiunea Vox Populi în competiţie cu trupe din USA, Marea Britanie, Canada şi Australia.

Political Animals a fost selectată de către Tudor Giurgiu pentru a face parte din coloana sonoră a noului său film De ce eu?

Velosonics, debut discografic spectaculos: Roundhouse

Velosonics, o trupă tânără

Este o formaţie bucureşteană de rock alternativ care, la frageda vârstă de un an, umblă deocamdată în interiorul graniţelor ţării, şi este formată din: Adrian Spier – voce, Marius Acsintoaie – chitară, Andrei Niculescu – chitară, Flavius Fabian – bass şi Cristian Prihotca – tobe.

Au fost “propunerea Guerrilla” în 10 oraşe, au fost “pariul Sunete” şi au ajuns chiar pe coperta revistei.

De curând au fost “Garantaţi 100%” de TVR şi au dovedit că “Votează: Contează” la Halele Carol. Au cântat în deschiderea trupei britanice Boxer Rebellion. Având în vedere că toate piesele lansate s-au bucurat de succes, s-au decis să-l cheme pe producătorul britanic Adam Whittaker şi să intre în studio “neînarmaţi”, doar pentru a ieşi câteva zile mai târziu cu 10 piese nou-nouţe şi un debut discografic spectaculos: Roundhouse.

Aşadar, sâmbătă, 28 februarie, sunteţi invitaţi la un concert extraordinar la Colectiv (Piaţa Bucur, în incinta fostei Fabrici Pionierul), după orele 21.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.