×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 13 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 18:32
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Scrisoare deschisă despre Opera Română
De la Revoluție la un scandal tacit
Fostul director al Festivalului Internațional George Enescu pune întrebări
Fostul director al Festivalului Internațional George Enescu pune întrebări

Am primit pe adresa redacției un text semnat de Ioan Holender, directorul cu cel mai îndelungat mandat la conducerea Operei din Viena. Îl reproducem mai jos, adăugând numai intertitluri (n.r.).

După rușinoasa izgonire a cuplului Kobborg-Cojocaru de la conducerea baletului ONB, întărită apoi de răzvrătiri ultranaționaliste, de o grevă scandaloasă și neîntemeiată a orchestrei și culminând cu demisia ministrului Culturii de la acel moment – Vlad Alexandrescu –, Corina Șuteu – învestită ministru al Culturii în timpul fostul guvern tehnocrat – a numit-o în funcția de director interimar al prestigioasei instituții Opera Națională București pe fosta balerină și doamna director de la Iași, Beatrice Rancea.

Neștiind altceva în afară de ceea ce a făcut la Iași, Beatrice Rancea l-a adus și la București pe Andrei Șerban, odată cu producțiile pe care acesta le prezentase deja acolo, după ce în trecutul îndepărtat le regizase și în Occident, pentru a le pune acum în scenă, pentru a treia oară, pe malul Dâmboviței.

Specialistă într-ale cheltuirii

Dacă la Viena, deși nu tocmai cu ușurință, fanteziile domnului Șerban de a întinde proza vorbită peste partea muzicală în „Văduva veselă“ au fost frânate, năzbâtiile sale aberante și nemuzicale încercate întâi la Paris și mai târziu în „Lucia“ la București nu au mai putut fi stăvilite, Andrei Șerban fiind considerat de doamna director o somitate occidentală în regia de operă, chiar dacă de mai bine de zece ani acesta nu a mai fost angajat nicăieri în lume.

Dar cum doamnei Rancea îi place oricine vine din „lumea mare de afară“, a găsit prin intermediul unei modeste agenții de impresariat, care aparține fiicei fostei mezzosoprane Bruna Baglioni, un dirijor italian – ilustrul necunoscut Marcello Mottadelli, care, după conducerea muzicală a unicei premiere din stagiunea trecută de pe scena lirică din Craiova (!), a devenit „renumit“ și la noi. Deși în România activează dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Christian Badea, Gabriel Bebeşelea, Tiberiu Soare și Vlad Conta – solicitați și peste hotare –, fonetica răsunătoare a numelui italianului i-a fost suficientă doamnei director pentru a-i oferi acestuia poziția de consilier muzical, ceea ce a avut ca urmare invitarea soliștilor oaspeți din Italia, ba chiar și a unui regizor, cu toții aduși prin agenția lui Mottadelli. Iar cum fostele noastre adevărate vedete – de la Maria Slătinaru la Ileana Cotrubaș și de la Leontina Văduva până la Angela Gheorghiu – nu interesează nicicum, mămica agentei, madama Bruna, a fost invitată – desigur, plătită bine – să ţină un „curs de măiestrie artistică“, că doar bani are ONB mai mult ca niciodată, iar doamna Rancea este specialistă într-ale cheltuirii, având în vedere că a învățat acest lucru încă de la Iași.

Țara în care cam toate s-au pierdut

Am aflat că i-a plătit tenorului Roberto Alagna 80.000 euro pentru a cânta două arii la o aşa-zisă „Gală de Operă“, mai noua denumire a spectacolelor muzicale. La Staatsoper Wien, onorariul maxim este 12.400 euro, iar la Scala, unde Alagna nici nu mai este angajat după eșecul din „Aida“ – 15.000 euro. Nu știu cât i s-a plătit tenorului mexican Ramón Vargas – și acesta aflat în toamna târzie a carierei sale – pentru Edgardo în „Lucia“, însă trista prestație vocală s-a auzit.

Şi ca să nu se spună că fostul coreograf Kobborg a fost alungat pentru că nu vorbea românește, a fost angajat un italian pe nume Zanella, care acum zece ani fusese coreograful meu la Staatsoper și care în ultimii ani ai mandatului meu a și fost schimbat.

Iată cum, astfel, cei trei ­muschetari – Mottadelli, Zanella și Șerban –, sub egida binevoitoarei doamne director interimar Beatrice Rancea, conduc destinele fostei prestigioase instituții ale primei scene lirice ale unei ţări în care cam toate s-au pierdut și căreia, cumva, doar cultura îi mai rămăsese.

Oare fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, acum din nou înscăunat, ce părere are despre toate acestea, căci peştele știm de unde se împute?!

Ioan Holender

Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
4829
 | 19
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
FF
-5
Așa vorbește o relicvă depre marele Andrei Șerban. Apăcături comuniste, numai ăia nu-i suportau pe cei mult superiori lor.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Jean Valjean
-4
Dar d-ta dle Holender nu vii tot "din afară"? De ce eşti mai valoros decât alţii "din afară"?
Publicat Joi, 09 februarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+4
Am incredere in dl Ioan Holender si consider ca modul cel putin criticabil si dubios in care aceasta binevoitoare doamna director interimar Beatrice Rancea, conduce destinele primei scene lirice ale ţării,demonstrat prin modul de practicare de onorarii discrepant de mari si selectie arbitrara de artisti ce nu justifica asemenea masuri. Cine determina acestea, cine pune bete in roate ? Oare este posibila curatirea, Arta sa fie Arta si atat ? Suntem intr-adevar- soc si institutiile "impanati" de mentalitatea confuza creeata intentionat, nu suntem liberi in criterii de calitate, exercitate liber, tot timpul unii dispun in cel mai rau mod !
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Prof. Emil Aluas, Budapesta si Cluj
-2
Pentru Muc cel Mic. Incerc pe scurt sa raspund la "Securistii in Kultura" lui Muc cel Mic. Nu prea inteleg umorul, daca este umor. Eu sunt refugiat politic, ca si Andrei Serban. Diferenta este ca eu am vrut sa plec in SUA legal, cu Visa I-94. Si am plecat. Mi-am facut profesia de dirijor si in Romania, si in Europa, si in SUA. Subiectul interventiei mele este despre revendicarile romanilor mei, "artisti", fara sa ofere absolut NIMIC, dar NIMIC din ceea ce ar trebui sa ofere ca profesionisti. Nu am avut de a face cu Securistii. Si nu prea stiu daca felul meu liberal ar fi fost, sau este, compatibil cu SECURISMUL. Am fost in schimb oprit sa-mi fac profesia in strainatate inainte de 1989. Deci tot ce li se cere romanilor mei, ei raspund cu acuzatii de securism, PCR-ism, etc.. Coplesitoarea majoritate a rrrromansilor NU prea stiu cu ce se mananca Libertaea in Democratie. Dar ei o invoca la nesfarsit (vezi Madalin Voicu, tocmai numit din nou Secretar de Stat la Cultura. Grotesc. Ridicol). De aici si imensa diferenta de calitate Artei intre noi rrrromanii si a celei din Civilizatia Vestica. Da. Stiu. Imi veti enumera zeci de artisti romani care au facut cariera in Vest: M. Nicolesco, Virginia Zeani (in prezent in Florida), Angela Gheorghiu, pot sa enumar zeci. Pe multi ii cunosc personal. Este adevarat. La nivel individual, DA. Niciodata insa la nivel de natiune. Cu stima, Prof. Emil Aluas, Budapesta si Cluj, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj. Uniunea Ardelenilor Si Banatenilor, Cluj.
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Mihai Anton @ Prof. Emil Aluas, Budapesta si Cluj
0
Domnule mare dirijor Aluas, daca dumneavoastra ati uitat, noi, publicul, mai tinem minte concertele penibile pe care le-ati dirijat la Cluj, la AMGD. Era o usurare cand se ajungea, cu chiu cu vai, la sfarsit. Ca rrrroman, va recomand sa puneti mana pe parrrrtitura inainte de a dirrrrija!
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Prof. Emil Aluas, Cluj
-5
Total de acord cu D-l Holender. A fi artist pe cheltuiala Statului Roman, este o favoare. Romania merge inainte si fara Operele din Romania. Apropos: Ati ocupat posturile din aceste opere prin concurs ?. Prin concurs anuntat in toate buletinele de specialitate din lume ? Ati parcurs 4, 5, ani de proba pana sa vi se faca contract permanent ? Aveti verificari profesionale anual ?. Va raspund eu. NU. Prof. Emil Aluas, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj.
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Muc cel Mic @ Prof. Emil Aluas, Cluj
+3
Mda, am inteles : contestarea contestatarului, fa-l nepricopsit si mincinos pe cel ce ridica cearceaful de peste amorezii prinsi in flagrant , fa-l corupt pe cel ce demasca impostura. Domnule profesor Aluat, puteti sa creionati o explicatie plauzibila pentru abcesul ce coace la ONB? Noi, neprofesionistii artei avem una foarte simpla: Securistii din Kultura.
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
??????
+6
Domnul Andrei Șerban, de altfel un ilustru regizor de teatru, oare de ce s-o fi reorientat spre operă ?
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Constantin
+25
Corect stimate domnule Holender, traim intr-o ţară „în care cam toate s-au pierdut”. Atât timp cât noile generații (începând cu cei care au intrat în administrație și politică) se „închină”, fără discernământ străinătății, nu apreciază și nu respectă moștenirea noastră, lăsată de bunici și părinți, nu vor avea un viitor pe măsura talentului și capacității creative a poporului nostru.
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
DACIA
+19
Angela Gheorghiu, trebuie numita Director al OPEREI ROMANE, o merita, este o VEDETA, a facut CINSTE ROMANIEI, in toata lumea.
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+7
opera de 3 parale...
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
cu asemenea @ anado tauriga
+5
sefi alogeni...
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+10
DACA NICI LA OPERA NU E LINISTE MA INTREB UNDE E LINISTE SI FARA POLITICA IN TARA NOASTRA IUBITA DE CEI CARE MAI SUNT PE AICI SI DE MILIOANELE CARE AU PLECAT IN BEJENIE DE ORICE FEL DE SPECIALITATI DAR UN LUCRU MA DOARE AU PLECAT IN JUR DE 14000 DE MEDICI !!!!!!CONSECINTELE SUNT CATASTROFALE !!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 28 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Femei frumoase pe funcții superbănoase
Publicat acum 8 ore şi 31 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 11 ore şi 46 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 22 ore şi 2 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 11 ore şi 4 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 21 ore şi 45 minute