De la ritmurile de jazz cu violonistul Florin Niculescu la universul ludic al Muzicanților din Bremen

Partener principal pentru al treilea an consecutiv, ICR, anunță Festivalulul românesc EuRoCultura, manifestare inițiată de eurodeputatul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, care va avea loc la Palatul artelor frumoase din Bruxelles, în perioada 12-15 octombrie a.c. Festivalul este realizat sub direcția artistică a European Artists Management.

Institutul Cultural Român Bruxelles organizează concertul Jazz, swing…, interpretat de cvartetul violonistului Florin Niculescu, și spectacolul de teatru pentru copii Muzicanții din Bremen, o producție de succes a Teatrului de Animație „Țăndărică“ din București. Evenimentele au loc la Palatul artelor frumoase din Bruxelles în data de 13, respectiv 14 octombrie 2017.

„Iubesc Parisul, iubesc cultura Franței, dar înainte de toate sunt român…“ definește Florin Niculescu apartenența sa afectivă și muzicală.

Florin Niculescu (n. 1967, București) este un virtuoz violonist și un nume de referință al scenei internaționale de jazz. Recunoscut pentru sensibilitatea muzicală, artistul este considerat succesorul lui Stéphane Grappelli. Stabilit în anii ‘90 la Paris, Florin Niculescu a colaborat cu cei mai mari muzicieni francezi Charles Aznavour, Patrick Bruel, Roberto Alagna, și a întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate. În 2015, violonistul român a primit titlul de Cavaler în Arte şi Litere, una dintre cele mai importante distincţii culturale ale Franţei.

Florin Niculescu Cvartet este format din Florin Niculescu (vioară), lider muzical, Daniel Philipp Haider (chitară), Nicola Sabato (contrabas) și Bruno Ziarelli (baterie).

Cel de-al doilea eveniment din programul festivalului, Muzicanții din Bremen, este un spectacol de animație al Teatrului „Țăndărică“ din București, și o piesa de referință în literatura universală pentru copii.
În viziunea regizorală a lui Attila Vizauer, adaptarea celebrului basm scris de Frații Grimm prezintă într-un registru muzical și vizual plin de umor și voie bună, cunoscuta poveste a patru personaje îndrăgite (un cocoș, o pisică, un câine și un măgar), care devin muzicanți. Muzica foarte ritmată semnată de Ioan Gyuri Pascu și măiestria actorilor transformă povestea într-un cântec care dobândește treptat tonalități de baladă, marș și creație de jazz. Păpuși mari și colorate prind viață și îi invită pe micii spectatori să descopere puterea de seducție și posibilitățile nelimitate de expresie a teatrului de păpuși.

„Este o ocazie excepțională pentru Teatrul de Animație « Țăndărică » să participe în cadrul unui festival de anvergură care promovează valorile culturale autohtone. Ne bucurăm că putem reprezenta teatrul de animație din România cu spectacolul Muzicanții din Bremen, care și-a confirmat deja succesul pe plan internațional printr-un turneu de trei săptămâni în China, și pe plan național, prin nenumărate turnee în țară“, declară Călin Moncanu, directorul Teatrului Țăndărică, pentru ICR Bruxelles.

Muzicanții din Bremen, adaptare după Frații Grimm de Ema Stere, este o piesă de teatru dedicată copiilor de peste 3 ani, în regia lui Attila Vizauer, pe muzică originală de Ioan Gyuri Pascu și cu o coregrafie realizată de Vava Ștefănescu. Piesa este supratitrată în limba franceză.

Programul festivalului:

Concert de jazz Florin Niculescu Cvartet
Data: 13 octombrie 2017, ora 20:00

Spectacolul de teatru pentru copii Muzicanții din Bremen (supratitrat în limba franceză)
Data: 14 octombrie 2017, ora 11:30

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.