De unde provin puștile automate M70 folosite de teroriști la Paris

Armele de asalt folosite de teroriștii ISIS în atacurile de vineri 13 noiembrie de la Paris, și care au fost confiscate ulterior în raidurile poliției franceze din cartierul parizian Saint-Denis, au fost produse în fabrici aparținând arsenalului de stat al Serbiei.

Dezvăluirea a fost făcută de Miloiko Brâzakovici, directorul fabricii de arme Zastava Arms din orașul Kraguievaț, din centrul Serbiei. El a mai precizat că armele folosite de teroriști în atacurile de la Paris făceau parte dintr-un lot de puști de asalt M70, o copie îmbunătățită a puștii mitralieră sovietice AK47, produsă în Iugoslavia la sfârșitul anilor ‘80. «Am verificat în baza noastră de date șapte sau opt numere de serie primite prin Europol și am constatat că armele proveneau de fapt din loturi speciale trimise către depozitele militare din Slovenia, Bosnia și Macedonia», a spus Brâzakovici.

Fabrica Zastava Arms, redenumită ulterior Zavodi Crvena Zastava, a servit ca un arsenal de stat unic dotat cu arme de calibru mic pentru armata și poliția defunctului regim comunist ale fostei Iugoslavii. Fabrica mai produce încă arme pentru guvern sârb, dar și arme de vânătoare. Între anii 1970 și 1990 compania din Serbia a fost, de asemenea, un important exportator de arme pentru aliații de atunci ai Iugoslaviei din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, iar azi fabrica încă exportă către un număr semnificativ de piețe de armament, inclusiv din Statele Unite.

O bună parte din zona Balcanilor de Vest a fost inundată cu sute de mii de arme ilegale, care au rămas în mâini private și și la dispoziția unor bande de crimă organizată după războaiele care au avut loc în spațiul ex-iugoslav în anii ‘90. Contrabanda cu astfel de arme persistă și azi. «Nu există nici o îndoială că armele folosite de teroriști la Paris au fost produse la noi, la Zastava Arms. Noi am fost singurul producator al acestui tip de puști automate de asalt. În haosul din anii ‘90 ele au fost sustrase din depozitele armatei iugoslave. De atunci, situația s-a schimbat. Vânzările sunt acum bine controlate de guvern și fiecare bucată de arme programate pentru export trebuie să fie aprobate de către autoritățile», a spus directorul fabrici de armament.

Brâzakovici a mai precizat că oficiali ai Europol au întreba și despre proveniența unui pistol CZ99 de calibru 9mm, a cărui serie dovedește că a fost și el produs la fabrica Zastava în 1980. Directorul fabricii sârbe de armament a dezvăluit că seria pistolului a arătat că acesta a fost distribuit unei companii din Serbia care se ocupă cu vânzarea retail de arme. Urmează ca poliția sâtbă să ia urma cumpărătorului și să stabilească traseul acestor arme și să depisteze cum au putut ele ajunge pe mâna teroriștilor ISIS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.