De Ziua Limbii Române

Pe 27 şi 28 august 2014, la Bari, în Italia, vor avea loc o serie de evenimente muzicale şi literare sub genericul Jazz şi poezie românească la Bari. Proiectul, organizat de Institutul Cultural Român, prin “Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română”, marchează Ziua Limbii Române, sărbătorită, începând din 2013, la finele lunii august.

Astfel, miercuri, 27 august, Adrian Naidin (violoncel şi voce), Irina Sârbu (voce) şi Ciprian Parghel (contrabass şi voce), reuniţi sub titulatura TRI, vor susţine un recital de jazz cu piese de Zavaidoc şi Anton Pan, melodii din Ardeal şi muzică lăutărească românească în interpretare modernă, alături de piese de inspiraţie folclorică semnate de Adrian Naidin.

Joi, 28 august, vor avea loc un concert de jazz susţinut de Paolo Profeti Quintet şi un recital de poezie românească. Din ansamblul instrumental italo-român fac parte Paolo Profeti, saxofonist şi compozitor italian stabilit în România, Florian Radu (trombon), Michael Acker (contrabas), Octavian Scurtu (baterie) şi Sorin Romanescu (chitară). Între piesele lui Paolo Profeti vor fi intercalate texte de Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Mircea Ivănescu, Leonid Dimov şi Răzvan Ţupa, în lectura actriţei Anda Saltelechi (în original) şi a traducătoarei Clara Mitola (în italiană). Programul a fost conceput special pentru acest eveniment, compoziţiile interpretate fiind armonizate cu sonorităţile textelor recitate.

„Poeziile pe care le-am ales pentru a acompania muzica lui Paolo Profeti sunt preţioase tablouri cu culori strălucite sau întunecate, onirice, realistice, imateriale… şi toate celelalte – foarte multe – cuvinte pe care am putea să le înşirăm pentru a descrie fiinţa umană cu visele, fricile, slăbiciunile, dorinţele şi curiozităţile ei. Am căutat cei mai jazz poeţi şi poezii cu putinţă, pe care am avut norocul să-i pescuiesc în extinsa mare a poeziei contemporane româneşti, pentru a răspunde cu imagini la imagini, cu muzică la muzicalitatea limbii române”, mărturisea Clara Mitola.

Ambele evenimente vor avea loc, de la ora 20.00, la Bar pizzeria Pane e Pomodoro, din Bari.

Miercuri, 27 august, la ora 20.00 este programat un Concert de jazz de inspiraţie folclorică: Proiectul TRI – Adrian Naidin (violoncel şi voce), Irina Sârbu (voce), Ciprian Parghel (contrabas şi voce).

Trei muzicieni cu istorii şi structuri diferite se întâlnesc pentru a se juca folosind sunetele într-un experiment acustic inedit, aplaudat pe marile scene bucureştene, şi ne oferă proiectul TRI, gândind, ca Wolfgang Amadeus Mozart odinioară, că „după tăcere, ceea ce s-ar putea apropia cel mai mult de exprimarea inexprimabilului este muzica”.

Adrian Naidin

Adrian Naidin, colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului The Necessary Death of Charlie Countryman, un proiect al americanului Shia LaBeouf, este un muzician complet, cu o experienţă care cuprinde jazz-ul, muzica clasică şi folclorul. Experimentele sale acustice inedite acoperă o arie extinsă, de la jazz-ul contemporan la world music sau pop-rock.

Irina Sârbu este absolventă a Liceului de muzică „George Enescu“, clasa pian principal şi a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, secţia actorie. În 2004 a primit “Premiul pentru debut” la Gala Premiilor Jazz din anul 2003. În scurt timp, a început să cânte cu instrumentişti renumiţi ai jazz-ului românesc, printre care Marius Mihalache, Marius Vernescu, Sorin Romanescu, Sorin Terinte, Mircea Tiberian şi Pedro Negrescu. A cântat pe numeroase scene din Bucureşti şi din ţară precum şi la numeroase Festivaluri Naţionale şi Internaţionale. În 2006 a înregistrat cu Marius Mihalache albumul World Symphony.

Ciprian Parghel, absolvent al secţiei de jazz de la Conservatorul Regal din Bruxelles, a concertat pe numeroase scene festivaliere şi de club. A colaborat cu artişti reputaţi, precum Archie Shepp, Puiu Pascu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Paolo Radoni şi, de nenumărate ori, în formula de trio-familie Anca Parghel şi fiii. Este apreciat ca unul dintre cei mai valoroşi contrabasişti ai generaţiei sale.

Joi, 28 august, la ora 20.00 – concert de jazz intercalat cu poezie contemporană.

Paolo Profeti

Paolo Profeti Quintet este format din Paolo Profeti (saxofon), Florian Radu (trombon), Michael Acker (contrabas), Octavian Scurtu (baterie), Sorin Romanescu (chitară).

Universul de referinţă al compoziţiilor lui Paolo Profeti este imposibil de etichetat ca aparţinând unui gen strict: inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din lumea latină şi din muzica europeană şi mediteraneană, dar şi cu nuanţe funky. Fiecare piesă are o componentă narativă care, într-o sinestezie naturală cu texte poetice româneşti contemporane, schiţează un voiaj geografic şi emoţional având ca principale repere România şi Italia, voiaj pe care din ce în ce mai multe persoane îl fac astăzi, într-un sens sau în celălalt.

Textele alese de traducătoarea Clara Mitola, semnate de Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Mircea Ivănescu, Leonid Dimov şi Răzvan Ţupa, ilustrează mai multe stiluri şi perioade din poezia românească a ultimei jumătăţi de secol.

Paolo Profeti, muzician italian, a absolvit summa cum laudae Conservatorul “Giuseppe Verdi” şi “Accademia Internazionale della Musica” din Milano, oraş unde s-a făcut remarcat în lumea jazzului ca saxofonist, compozitor şi profesor. În prezent, este primul alto al Artchipel Orchestra, recent câştigatoare a premiului Best Italian Band of the Year în Top Jazz 2012 (din revista din Italia Musica Jazz). Colaborează, de asemenea, cu Mamud Band (formaţie de afro-funk), iar în România cu muzicieni consacraţi precum Mihai Iordache, Nicolas Simion, Mircea Tiberian.

Solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio începând din 2008, gălăţeanul Florian Radu este absolvent la Universităţii de Muzică din Bucureşti. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu muzicieni de marcă precum Garbis Dedeian, Decebal Bădilă, Johnny Răducanu, Harry Tavitian.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, avându-l ca profesor şi mentor pe Mircea Tiberian, Michael Acker a devenit unul dintre primii basişti din România, având şansa să cânte la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri din ţară – Gărâna, Festivalul „George Enescu“, Sibiu Jazz Festival, ArCuB Live Open Air Jazz Blues&More – alături de nume precum Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Eduard Jak Neumann, Iordache, Luiza Zan, Tony Miceli sau John Betsch.

Cu o carieră de aproape 20 de ani ca baterist şi producător, Tavi Scurtu a fost implicat în nenumărate proiecte muzicale, ceea ce l-a adus atât pe scena de club, cât şi pe scenele unor festivaluri de jazz şi muzică electronică, din ţară şi din străinatate, între care TM Base, Gala Jazz-Blues din Timişora, Festivalul de Jazz de la Bucureşti sau Festivalul de la Gărâna. De-a lungul anilor, a putut fi ascultat alături de Jazz Credit, Brigada Artistică Urbană (BAU), Outernational Space Gipsy Consortium, Aievea, East Village, Iordache, MIDI Overdose sau The Egocentrics.

Experimentat muzician, compozitor şi producător de jazz, chitaristul Sorin Romanescu este un adept al limbajului de jazz modern, cerebral, dar şi un bun cunoscător al tradiţiei jazz-ului, capabil să dezvolte solo-uri antrenante, dominate de tonuri calde, ce amintesc de manierele lui Joe Pass sau Bill Frisell.

Clara Mitola, traducătoare, a absolvit Universitatea “Ateneo” (Facultatea de Litere şi Filozofie) din Bari. A tradus din limba română volume de Neagu Djuvara (Tra Oriente e Occidente, Editura Pavesiana, 2012), Mariana Marin (Zestrea de aur / La dote d’oro, ediţie bilingvă, Editura Pavesiana, 2013, carte distinsă cu Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“), Lucian Boia (Fine dell’Occidente? Verso il mondo di domani, Editura Ediesse, 2014) şi Virgil Mazilescu (Guillaume poetul şi administratorul/Guillaume il poeta e l’amministratore, ediţie bilingvă, Pavesiana, 2014), precum şi grupaje de poeme semnate de Octavian Soviany, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Sorin Gherguţ, Angela Marinescu, Dan Sociu, Denisa Comănescu, Magda Cârneci.

Anda Saltelechi, actriţă la Teatrul “Odeon” din Bucureşti, a participat, de asemenea, la producţiile independente Nostalgia 53 (după Mircea Cărtărescu), Mioriticele (în căutarea lui Dracula), Experimentul Hamlet, Poezisele (regia Crista Bîlciu). În prezent, joacă în spectacolul Titanic Vals, în regia lui Alexandru Dabija.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.