„Debandada” de la Aeroportul din Cluj

Incidentul de joi de la aeroportul din Cluj, unde un avion cu 116 persoane la bord a ieșit de pe pistă, repune pe tapet gravele nereguli care s-ar înregistra aici, potrivit presei locale.

Iată cum descrie Cotidianul Transilvan situația:

„Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca, managementul defectuos realizat de directorul/preşedinte David Ciceo, investiţii îndoielnice, bani tocaţi sau dispăruţi în Găuri Negre, decizii ale Instanţelor care confirmă debandada de la Aeroport, Tunul numit pistă. O pistă realizată cu o tonă de bani publici (preţ licitat: 32,4 milioane euro, preţ la finalizare, după 24 de acte adiţionale – 42 milioane de euro) dar care a intrat pe ascuns în reparaţii la mai puţin de 15 luni de la finalizare. Seamănă cu blestemata porţiune din Autostrada Sibiu-Orăştie. Un aeroport cu un manager, care încalcă Legea, fiind şi preşedinte al CA şi director al aeroportului, David Ciceo, suspect într-un Dosar penal pentru infracţiunile de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod Penal raportat la art. 6 din legea nr. 78/2000, cu aplic. Art. 5 Cod Penal; abuz în serviciu contra intereselor publice ca infracţiune asimilată celor de corupţie prev. de art. 13 ^2 din legea 78/2000 cu aplic. Art. 297 Cod Penal şi art. 5 Cod penal; totul cu aplic. Art. 1 Cod Penal. Puzderie de angajaţi, majoritatea cunoştinţe, rubedenii, politruci şi sinecurişti, care taie frunză la câini. Restul, cei care muncesc, speriaţi de sistemul dictatorial şi de teroare al managerului Ciceo. O pistă cu recepţia lucrării realizată în mod nelegal în data de 09.09.2014, respectiv în lipsa reprezentanților Președintelui Consiliului Județean Cluj, a căror prezență era obligatorie având în vedere calitatea de finanțator și de emitent al autorizației de construire pentru această lucrare a acestei instituții. O pistă fără certificat de atestare. Şi, potrivit Vocea Transilvaniei, cu sistemul de balizaj o adevărată catastrofă. Subiecte care au fost prezentate pe larg în Cotidianul Transilvan pe parcursul anului trecut. La finele anului trecut mai multe persoane mă avertizau legat de iminenţa unei nenorociri pe aeroport având în vedere cele de mai sus. Nu am dorit să fim panicarzi. Sau să creăm vreun prejudiciu de imagine aeroportului anunţând aşa ceva.

Dar, ieri, pe o ninsoare puternică, un avion cu peste o sută de pasageri la bord a ieşit de pe pistă. Nici un rănit Slavă Domnului. Dar un incident grav, alarmant! Pista era plină de zăpadă, comunicarea Aeroportului cu piloţii ante şi post aterizare a fost deficitară. Pilotul spune că a ieşit de pe pistă, Turnul de Control îi urează bun venit. Certitudini. Pista însăşi, de 42 milioane euro şi practic nou nouţă, nu mai face faţă. Sistemele de securitate sunt la pământ. Bănuieli. Cert este că Ciceo a încercat să arunce pisica moartă spre Blue Air, căreia îi aparţinea avionul, spunând că…au rămas în pana prostului, fără kerosen şi au cerut aterizare de urgenţă. Comunicatul Blue Air şi logica, infirmă acest lucru. Cauzele incidentului aviatic rămân a fi stabilite. De specialişti.

Dar până atunci deja există o sumedenie de întrebări, unele din acestea găsindu-le mai jos.

De unde graba directorului preşedinte de a arunca vina pe Blue Air cu penibila minciună de pana prostului?! Ce se încearcă a se ascunde?! O eroare de management? O serie de acte de indisciplină sau lacune de comunicare? Fapte grave dar minore pe lângă…grave probleme de securitate privind sistemele de aterizare şi pista însăşi!

Mai este AICN un obiectiv care asigură operarea în siguranţă a aeronavelor?!

De unde graba Parchetului Curţii de Apel de a deschide un dosar penal şi a cerceta împrejurările? !?! Adică, OK, avem un dosar penal, cercetare IN REM…DAR PE CE FAPTE ?!?! De ce tocmai PCA şi nu..DNA?! Sau alt Parchet. De ce această urgentă închidere a unui cerc pe Cluj?! De ce nevoia de a nu lăsa nimic la voia vreunui alt Parchet?!

Şi…cum va fi ?! Subordonaţii procurorului adjunct Maghiar (liderul de facto al PCA) vor cerceta incidentul aviatic din curtea lui Ciceo ?! Ne pufneşte râsul. Păi cei doi sunt amici de şpriţ ! Sau să fi ajuns profesionalismul la cote nebănuite şi nemaiîntâlnite pe meleaguri mioritice ?!”

Mihai Petean

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.