Debandadă, jaf şi jale în TVR

De curând, nu ştiu ce m-a determinat ca, la ceas de seară târzie, să butonez televizorul pe TVR, prilej cu care m-am delectat cu o reluare antologică: celebrul cuplu Tanţa şi Costel, imaginat de Ion Băieşu şi transpus pe micul ecran în 1967, întruchipat extraordinar de regretaţii mari actori Coca Andronescu şi Octavian Cotescu. Ciudat sau nu, dar reluarea nu făcea parte dintr-o rubrică anume, lucru ce nu m-a surprins. Nu avea să fie singurul de acest fel, pentru că, ziua următoare, tot la ceas de seară târzie, reveneau îndrăgiţii Tanţa şi Costel. Pe urmă, pe programul II se reluase serialul din 1981 „Lumini şi umbre”, şi el cu mari actori: Ilarion Ciobanu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Florin Călinescu sau Margareta Pogonat. Cât priveşte actualitatea, în primul rând cea sportivă, care, de regulă, are mare rating după care aleargă televiziunile, noua conducere desantată în Calea Dorobanţilor de USL- aripa liberală nu s-a dezis deloc: pe lângă meciurile jucate de Rapid, o echipă cu destui simpatizanţi în ţară, TVR 1 transmite, sâmbăta, la ora 21.00 (în prime time), şi pe cele ale echipei Olguţei, clona stupidă a Craiovei Maxima, meciuri la care nu se uită nici măcar telespectatorii din Cetatea Banilor, din Dolj sau din Oltenia.

De aici se văd arbitrariul şi stupizenia celor ce conduc TVR, indivizi care, în afara relaţiei partinice, nu au habar de adevăratele coordonate ale unui post public de televiziune. Pe scurt: am înţeles că pentru un atare meci al echipei Olguţei se plătesc vreo 50.000 de euro, dar la cea mai banală şi rapidă socoteală se poate constata că o atare transmisie nu are nici măcar un telespectator de euro, căci pe cine din Suceava, Constanţa, Galaţi, Oradea, Bucureşti, Baia Mare, Cluj, Timişoara, Braşov etc. ar putea interesa un atare meci, care nu-i captivează nici măcar pe cei din oraşul de reşedinţă a echipei surogat? Din două una: fie mahării din TVR nu dau socoteală nimănui pentru felul cum cheltuiesc banii – mulţi sau puţini – întrucât sunt apăraţi de USL, unde traseista politică Olguţa are protecţie mare chiar şi când nu respectă legile ţării; fie ei sunt incompetenţi total. Ambele variante mi se par perfect plauzibile, fapt ilustrat la o recentă discuţie a Comisiei de Cultură a Senatului cu aceştia, conduşi de Claudiu Săftoiu, această figură devenită legendară ca gropar al TVR. Marea problemă cu care el şi cei din conducerea TVR au venit în Comisia de Cultură a Senatului este aceea că impasul actual al instituţiei poate fi depăşit doar dacă se măreşte taxa TV! Imediat, senatorul Georgică Severin, un individ mort după apariţiile pe sticlă, atât la particular, cât şi la oficial, a marşat din plin, uitând să-i întrebe, că de asta e plătit de contribuabili, cu ce drept profesional, moral şi economic au o atare cerere, în condiţiile în care, de pildă, vechea guvernare portocalie nu a îndrăznit niciodată să facă aşa ceva sau în condiţiile în care premierul de azi Victor Ponta declara tare de tot mai ieri, când era în opoziţie, că nu va achita nici măcar taxa actuală din cauza prestaţiei execrabile a TVR?

Cum am spus, mahării din TVR, prevalându-se în mod ordinar de majoritatea de 70% a puterii, s-au dus nonşalanţi la amintita comisie senatorială fără ca membrii acesteia să-i întrebe măcar în trecăt: „Băi, aceştia, cum vă permiteţi să cereţi mărirea taxei TV, dar achiziţionaţi maşini în valoare de 6,3 milioane de euro şi lansaţi grila de toamnă cu spectacole ce au costat sute de mii de euro, organizate la Las Vegas, Paris, Bruxelles, Viena?”. La una dintre aceste şuşe autentice ce nu au depăşit nivelul unora oraganizate la Balş, Huşi sau Iernut, a fost prezent, căci nu se putea altfel, Claudiu Săftoiu. Evident s-a sacrificat să meargă tocmai la Las Vegas, unde, culmea opţiunilor şi inspiraţiei profesionale!, TVR vrea să înfiinţeze unele subredacţii la Portland, Sacramento şi Phoenix, dat fiiind că „românii de acasă vor să afle cum trăiesc românii din SUA”! Mărturisesc că o aberaţie mai mare sau o şmecherie mai ordinară ca asta nu mi-a fost dat să aflu. O alta am aflat-o din presă: cică la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al TVR, unul Cristian Zgabercea a invocat orchestra simfonică şi corul Radio înfiinţate în 1928 – două instituţii culturale de referinţă în România ultimilor 85 de ani – şi a propus şi el crearea unui corp de balet al TVR! Tare de tot! Corp de „fetiţe” lipsea televiziunii naţionale, că în rest are de toate! Cum spuneam, aberaţii în serie, că doar au acoperirea coaliţiei USL, iar acea datorie de 150 milioane de euro, făcută de TVR în timpul guvernărilor precedente, nu interesează pe nimeni, sunt bani publici, iar Guvernul, şi nu ei, trebuie să se descurce.

Anul trecut, cam pe vremea asta, Claudiu Elwis Săftoiu, uns mahăr peste TVR din partea liberală a USL, se perinda pe la diferite televiziuni de ştiri şi prin redacţii de ziare, prezentându-se ca un adevărat Mesia al secolului 21 ce va salva postul naţional de televiziune şi-l va face să „prospiţeze” în doi timpi şi trei mişcări. Ca şi alţi mulţi confraţi nu i-am luat în seamă deloc ideile sau argumentele, dar asta nu m-a împiedicat să încerc să aflu ce are în cap. În scurtă vreme am constatat că el avea o singură idee lungă şi, deopotrivă, lată: reevaluarea tuturor angajaţilor TVR, operaţiune prin care, după cum clama el, această instituţie naţională se va „curăţa” de „nonvalori” şi va deveni şi… rentabilă! Idee caraghioasă, dacă nu aberantă, pentru că dovedea o lipsă crasă de luciditate şi realism din partea celui care, cum spuneau unii confraţi, ajunsese unde se afla întrucât fusese soţul soţiei sale. Şi atât!

Ulterior, în instituţie, ca şi în târg, lumea nu s-a sfiit să denunţe faptul că mult trâmbiţata evaluare s-a dovedit în final o cacealma, cu criterii ciudate, cu comisii compuse din inşi care, de pildă, la interviul cu angajaţi de la Ştiri puneau întrebări de genul: “Cum colaborezi cu corespondentul X din cutare loc?”; cu “juraţi” care nu ştiau să facă deosebirea între un raport de activitate a unui redactor la emisiunea “Mapamond” şi unul al unui producător la o emisiune de divertisment; cu menţinerea în locuri călduţe a unor pile partinice, rude, amante etc. Sunt reproşuri care nu au fost puţine şi care ulterior aveau să fie confirmate de realitatea din TVR, instituţie care, potrivit anunţurilor sale oficiale, a ajuns astfel la 2.395 de salariaţi, dar, care, în scurtă vreme, s-a trezit că nu are specialişti pentru realizarea unor emisiuni tradiţionale. Cum s-a rezolvat impasul? Simplu: surse din TVR susţin că s-au angajat cu contract de colaborare redactori proaspăt restructuraţi, care, ca urmare a acestui fapt, primeau salarii compensatorii, ceea ce, spun reglementările în vigoare, este total ilegal! Dar ce treabă au Săftoiu şi trupa lui cu legea?

Aberaţii în serie. Recent, într-un ziar central, cunoscuta realizatoare de emisiuni TV Sanda Vişan scria că, în urma restructurării, în TVR au rămas exact 80 (optzeci) de şoferi, dar că recent au fost achiziţionate 140 de maşini, ceea ce face ca un conducător auto să poată fi simultan la volanul a două autoturisme, de parcă am fi ţara lui Papură Vodă – recte Claudiu Elwis Săftoiu! Cred că, dacă ar mai trăi, vestitul mareşal ugandez Idi Amin Dada l-ar invidia din toţi rărunchii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.