Decizia care a săltat prețul mondial al petrolului

Prețurile internaționale ale țițeiului au crescut, luni dimineața, după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Egiptul au anunțat că au întrerupt legăturile diplomatice cu Qatarul şi au luat măsuri de întrerupere a accesului în statul din Golful Persic, transmite Bloomberg.

Contractele futures au crescut cu până la 1,6% la bursă din New York, compensând cea mai mare pierdere săptămânală din ultima lună, de 4,3%. Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iulie, a fost cu până la 76 de cenţi, la 48,42 dolari pe baril, la bursa americană, fiind ulterior tranzacţionat la 48,28 dolari pe baril, la Hong Kong. Volumul tranzacţiilor este cu circa 33% peste media ultimelor 100 de zile. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în august, a crescut cu 66 de cenţi, la 50,61 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 4,2% săptămâna trecută.

Săptămâna trecută cotațiile petrolului au scăzut din pricina îngrijorărilor provocate de creşterea producţiei în Statele Unite, care poate anula efectul pozitiv al limitelor de producţie introduse de OPEC şi alţi producători mari, între care Rusia. Conflictul diplomatic nu a afectat livrările de petrol, dar creşte riscul perturbării acestora, inclusiv în cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudită, Iran şi Qatar. Ţările se vor folosi de strâmtoarea Urmuz, prin intermediul căreia au loc 30% din livrările maritime de petrol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.