Decizia instanței de judecată în cazul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu

Completul 7 Judecător pentru Drepturi și Libertăți din cadrul Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, vineri seara, după aproape patru ore de audieri, să respingă cererea de arestare preventivă formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pe numele lui Bogdan Olteanu. Magistrații au dispus însă plasarea în arest la domiciliu a viceguvernatorului Băncii Naționale a României. Prin intermediul avocatului său, Olteanu a anunțase deja că își va prezenta, luni, demisia din funcția de la banca centrală a țării noastre, loc unde a fost numit de Parlamentul României la propunerea Partidului Național Liberal.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a precizat că a contestat deja măsura dispusă de acest prim complet de judecată. În opinia sa, citată de antena3.ro, ”măsura maximă preventivă pentru ce este în dosar este controlul judiciar”.

„Nu am cum să comentez această decizie. Se va comunica această încheiere Parchetului, care are posibilitatea de a formula contestație în 48 de ore. Și noi am contestat-o deja”, a explicat avocatul lui Bogdan Olteanu, conform b1TV.

„A primit (Bogdan Olteanu – n.r.) vestea cu bucurie, a adăugat avocatul. Nu ai cum să nu fii fericit, un om care, în mod surprinzător, este luat, este reținut, își petrece noaptea în arest preventiv, nu are cum să nu fie foarte mulțumit”, a adăugat apărătorul acestuia.

Update: Bogdan Olteanu, care a fost eliberat vineri noaptea din arestul Poliției Capitalei, a declarat că este „un moment greu” și „o perioadă foarte tristă pentru el”.

„Este un moment greu, este un moment trist și o perioadă foarte tristă. Sper să se termine cât mai repede. Doresc să obțin achitarea cât mai rapid, pentru a reîncepe o viață normală. Până la acel moment, voi face ceea ce onoarea și respectul față de instituția din care am făcut parte îmi cere, voi transmite cât mai rapid demisia mea din conducerea Băncii Naționale și voi urma să îmi susțin cauza în justiție”, a spus Bogdan Olteanu, într-o scurtă declarație dată în fața arestului Poliției Capitalei.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Olteanu a fost prezentat vineri Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Viceguvernatorul BNR este acuzat de procurorii DNA că, în perioada iulie – noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remiși la sediul unui partid politic.

Omul de afaceri care i-ar fi dat banii este Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova.

COMUNICAT DNA

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului

OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.