Decizia luată de Putere în cazul cererii privind demisia președintelui

Premierul Victor Ponta a anunțat luni, după ședința coaliției de guvernare, că parlamentarii PSD-UNPR vor vota, miercuri, în cadrul ședinței comune a plenului Parlamentului, în favoarea declarației politice prin care se va solicita președintelui Traian Băsescu demisia de onoare. Ponta a spus însă că forma declaraţiei trebuie „îmbunătăţită”.

„Am luat act de propunerea domnului Tăriceanu, inițiativă căreia i s-a alăturat și președintele Camerei Deputaților, privind convocarea unei ședințe comune a Parlamentului, miercuri, și adoptarea unei declarații politice. Nu am văzut decât proiectul propus de domnul Tăriceanu. Dacă va exista această ședință, și va exista, și dacă vom ajunge la un acord, ceea ce cu siguranță se va întâmpla, parlamentarii PSD-UNPR ai celor două grupuri de la Cameră și de la Senat vor vota în favoarea declarației politice care să ceară președintelui României asumarea politică a răspunderii pentru buna funcționare a Justiției și pentru imaginea internațională a României”, a spus Ponta.

În opinia sa, textul declarației comune pe care Parlamentul urmează să o asume la propunerea lui Tăriceanu și Zgonea trebuie însă îmbunătățit.

„Domnul Tăriceanu ne-a prezentat acel text. Noi am fost de acord cu ideea adoptării unei declarații politice a Parlamentului, dar forma trebuie îmbunătățită”, a spus Ponta, adăugând că reprezentanții UDMR vor lua o decizie cu privire la votul pe care îl vor exprima în plenul reunit după ce vor intra în posesia formei finale a declarației comune.

„Miercuri sau marți, când văd (cei de la UDMR—n.r.) textul declarației, se vor decide. Asta au spus în interior (la ședința coaliției de guvernare — nr.). Sunt convins că asta vor face”, a mai spus Ponta.

Ponta a vorbit doar de PSD, UNPR și UDMR, nu și de PC, partener de alianță cu cele două partide.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, că din punct de vedere politic nu se impune suspendarea din funcţie a lui Băsescu, ca urmare a problemelor cu Justiţia pe care le are fratele său, dar că partidul său va vota pentru cererea de demisie a acestuia.
”Cred că din punct de vedere politic nu se impune o suspendare. Repet, politic, nu cred că avem nevoie în momentul de faţă de instabilitate. Dar pe măsură ce evoluează ancheta, şi dacă apar elemente… În momentul de faţă eu cred că din punct de vedere politic nu este cazul, dar vom analiza pe măsură ce evoluează ancheta”, a spus Constantin.

El a aspus că parlamentarii PC vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea unei declaraţii politice a Parlamentului prin care să i se solicite preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la rândul său luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernarea, că Uniunea „analizează” opotunitatea unei declaraţii a Parlamentului privind demisia preşedintelui Traian Băsescu, urmând să ia o decizie miercuri dimineaţă.

”Vom analiza în cadrul grupurilor parlamentare, astăzi nu am dat un răspuns şi vom lua o decizie. În acest moment, din punctul meu de vedere, nu există nicio promisiune, nici da, nici ba”, a spus liderul UDMR, după şedinţa coaliţiei, referindu-se la propunerea de adoptare în plenul Parlamentului a unei declaraţii prin care să se ceară demisia lui Băsescu ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său.

El a spus că Uniunea aşteaptă şi concluziile comisiei parlamentare de control al SRI, care s-a sesizat în acest caz.

Liderul UDMR a precizat că are reţineri în acest moment în legătură cu adoptarea unei astfel de declaraţii pe motiv că pentru faptele fratelui preşedintelui nu poate fi acuzat preşedintele, până când nu există elementele necesare, iar în acest moment nu există aceste elemente.

„Eu pentru faptele fratelui preşedintelui nu pot să acuz preşedintele până când nu am elementele necesare. În acest moment, nu există elementele necesare şi aşteptăm să vedem şi declaraţia propriu-zisă de final şi să vedem dacă există şi alte elemente de care noi astăzi nu avem cunoştinţă”, a afirmat Kelemen.

El a spus că în acest moment UDMR nu a făcut nicio promisiune şi va analiza textul declaraţiei şi dacă vor exista elemente în acest sens va lua o decizie.

„Nu ne jucăm cu astfel de solicitări, cu astfel de cereri, până nu avem elementele necesare. În acest moment, există un draft al domnului Tăriceanu şi nu avem elementele necesare să dăm un răspuns la solicitarea domnului Tăriceanu. Miercuri dimineaţă vom lua decizia”, a mai spus liderul UDMR.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat luni că a înaintat Senatului o solicitare să adopte o declarație prin care să se solicite demisia de onoare a președintelui.

Textul declarației lui Tăriceanu

”Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat. Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.