Decizia lui Trump privind modificarea „Obamacare”, contestată în instanță

Optsprezece state americane şi Districtul Columbia au intentat un proces la o instanţă federală pentru a contesta planul preşedintelui Donald Trump de modificare a Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”, informează site-ul agenţiei Bloomberg.

Iniţiativa, coordonată de procurorii generali din California şi New York, Xavier Becerra şi Eric Schneiderman, vizează obţinerea unei decizii judiciare federale prin care Administraţia Donald Trump să fie obligată să menţină subvenţiile prevăzute de Legea serviciilor medicale accesibile („Obamacare”).

Iniţiativa este semnată de procurorii generali din California, New York, Kentucky, Massachusetts, Connecticut, Delaware, Maryland, Oregon, Carolina de Nord, Illinois, Vermont, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia, Minnesota, New Mexico, Washington, Iowa şi Districtul Columbia.

„Pierderile de fonduri şi incertitudinea financiară generate de hotărârea preşedintelui Donald Trump vor conduce la creşterea costurilor asigurărilor de sănătate şi la retragerea de pe piaţă a unor companii de asigurări. Numărul americanilor fără asigurări medicale va creşte din nou, afectând persoanele vulnerabile”, se arată în dosarul depus la o instanţă federală din San Francisco.

Toţi procurorii care susţin iniţiativa judiciară sunt democraţi, deşi câţiva activează în state care au guvernatori republicani.

Acesta este unul dintre cele mai ample procese care vizează politicile preşedintelui Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a adoptat joi seară o ordonanţă executivă pentru modificarea Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”, în contextul în care planul de abrogare a acestor reglementări este blocat în Congres. „Iniţiem un proces de abrogare şi înlocuire a Obamacare. Acum, Casa Albă iniţiază acest proces. Oamenii vor primi servicii medicale la tarife foarte mici. Companiile de asigurări se vor lupta pentru a înscrie pe toată lumea”, a declarat Donald Trump.

Ordonanţa prevede elaborarea şi aplicarea de către Administraţia de la Washington a unor politici în sensul intensificării concurenţei în sistemul medical şi îmbunătăţirii serviciilor, în paralel cu reducerea tarifelor. Preşedintele Donald Trump susţine că modificările nu vor afecta bugetul federal. „În contextul în care Congresul nu reuşeşte să se mobilizeze în domeniul serviciilor medicale, voi recurge la puterea stiloului prezidenţial pentru a oferi servicii medicale multor oameni, rapid”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

„Costurile Obamacare au fost atât de revoltătoare încât efectele sunt absolut distrugătoare”, a afirmat Donald Trump, avertizând că va colabora în continuare cu membrii Congresului pentru a abroga „definitiv” Legea servicilor medicale accesibile.

Senatul Statelor Unite a decis la sfârşitul lunii septembrie să nu mai organizeze niciun vot pentru anularea Legii serviciilor medicale accesibile, numită „Obamacare”, renunţând astfel la o iniţiativă solicitată insistent de preşedintele Donald Trump.

Politicienii Partidului Republican contestă de şapte ani Legea serviciilor medicale accesibile adoptată de fosta Administraţie Barack Obama. Partidul Republican a considerat că obiectivul abrogării „Obamacare” va fi uşor de atins în contextul preluării postului de preşedinte al SUA şi controlului atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat. Camera Reprezentanţilor a adoptat în luna mai un proiect care prevede înlocuirea „Obamacare”, dar iniţiativa s-a blocat în Senat. Preşedintele Donald Trump a promis în campanie abrogarea „Obamacare”, iar ulterior a criticat frecvent tergiversările din Congres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.