Decizia oficială a UDMR privind moțiunea de cenzură

UDMR a anunţat că nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Astfel, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că parlamentarii formațiunii nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură.

„În unanimitate, colegii mei au decis să nu participăm la votarea moţiunii de cenzură. Nu vom fi în sală”, a spus Kelemen Hunor după ședința conducerii UDMR.

Moţiunea este „o problema internă a coaliţiei”, iar protocolul de colaborare parlamentară dintre UDMR şi coaliţia de guvernare „protocolul nu vorbeşte despre moţiuni de cenzură şi cum se rezolva problemele din interiorul PSD-ului”, a mai susținut Hunor.

Hunor a susţinut, de asemenea, că UDMR „nu a cerut niciodată ceva ce nu are corespondenţă în Europa” lucru „absolut firesc”, în condiţiile în care „am fost trimişi în Parlament să susținem în primul rând interesele comunităţii noastre şi în al doilea rând interesele societăţii româneşti”.

„UDMR nu se poziţionează în nici o tabăra, nu votează nici cu Grindeanu, nici cu Dragnea, nici împotriva lui Grindeanu, nici împotriva lui Dragnea. Nu ne-a convins nici o tabăra fiindcă nu ne aşezăm nici pe partea unuia, nici pe partea celuilalt. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discuţii. E o diferenţa uriaşă”, a mai spus Kelemen Hunor.

„Principiul e că nu ne amestecăm în treburile unui partid”, a afirmat liderul UDMR.

Decizia UDMR de a nu participa la votarea moţiunii de cenzură a fost luată după ce PSD şi UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, comisiile fiind anulate.

De altfel, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunțat marți, după eșecul negocierilor cu PSD, că formațiunea sa nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înțelegerile de luni cu social-democrații nu mai sunt valabile.

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR pentru susţinerea moţiunii de cenzură. Printre legile care trebuiau votate marți de senatori se numărau instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Kelemen a mai spus că în zilele următoare va avea discuţii „cu toţi colegii care doresc să discute” cu el, dar „asta nu înseamnă că vom lua o altă decizie decât decizia luată azi la grupurile reunite”.

„Traian Băsescu a făcut azi nişte declaraţii iresponsabile. El a cerşit de două ori voturile maghiarilor şi secuilor cât a fost preşedinte”, a mai spus preşedintele UDMR.

Citește și Eșec în negocierile PSD – UDMR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.