×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:23
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Premieră pentru Biserica Ortodoxă Română
Decizia Patriarhiei în cazul episcopului Huşilor

Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condiţiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru News.ro că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentinţă pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul îşi poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

"Episcopul riscă excluderea din clerul BOR dacă pe parcursul judecării sale de către Consistoriul arhieresc nu va prezenta niciun argument factual în apărarea sa. Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale. Dacă le contestă, el este dator să probeze lipsa lor de veridicitate. Excluderea sa din cler este cea mai aspră sentinţă care se poate da din partea Consistoriului. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. În fond, caterisire", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, precizând că este pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română când un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală şi disciplinară.

Întrebat ce se va întâmpla cu episcopul după caterisire, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că acesta îşi poate păstra statutul de monah.

"Îşi va putea păstra statutul de monah, întrucât astfel are şi şansa vindecării sale morale in spaţiul binefăcător al Bisericii. Orice ierarh este în mod fundamental monah, călugar. Acest statut evident şi-l păstrează pentru că este şi bine să rămână în Biserică un om care dă dovada de dorinţă de îndreptare. Episcopul de Husi nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri în Biserică. Este un om care a greşit'', a mai spus Bănescu, precizând că în acest moment episcopul de Huşi este suspendat de la slujire.

În cazul în care Sinodul va decide suspendarea sa totală din toate atribuţiile atunci va fi înlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Potrivit lui Vasile Bănescu, lucrurile ar fi fost mult simplificate dacă episcopul Huşilor ar fi solicitat retragerea, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Nu, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am fi aflat cu toţii dacă era cazul. Are posibilitatea să o facă în cursul zilei de astăzi (n.r. - joi) sau mâine (n.r. - vineri) pe parcursul derulării şedintelor Sfântului Sinod. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Este deja tardiv pentru că imaginea instituţiei noastre a fost afectată, evident, de un asemenea caz. El a fost sfătuit să se retragă. Personal, am transmis lucrul acesta. Nu a făcut-o până acum. Mai are timp s-o facă şi astăzi sau mâine, dar chiar dacă ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru că în filmul respectiv este implicată şi o a doua persoană şi mai ştim că există şi un caz foarte grav de şantaj - încă trei clerici din Episcopia Huşilor sunt în acest moment anchetaţi de DNA. Asadar, ancheta pentru o faptă de imoralitate va continua", a mai spus Bănescu.

Întrebat unde ar putea fi îndrumat să se retragă după caterisire, Vasile Bănescu a spus că nu ştie încă.

"Nu ştiu unde anume va fi îndrumat sa se retragă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Rareş ConstantinescuPublicat Joi, 17 august 2017
8303
 | 0
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pedofilu
0
cred că un „loc de retragere” foarte bun ar fi la Jilava...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
IUST
+2
DECIZIA despre care vorbiți în titlu și în articol e o NON-DECIZIE. B.O.R. este o organizație structurată pe principii CORPORATISTE (de corporație) – consiliu de administrație central (recte sinod), filiale regionale și locale. Principiile corporatiste au fost impuse imediat după 1989 și s-au consolidat alarmant în ultimii 10 ani, inclusiv copiind de la corporații funcția de responsabilitate socială (funcție prin care corporațiile, în fapt, „adorm” vigilența consumatorilor!!!). Această organizare, și organizație, a confiscat patrimoniul Bisericii (adică al comunității formate din creștini – deopotrivă cler și mireni) și îl folosește în interesul personal al funcționarilor din consiliu de administrație central, regional și local. Corporația B.O.R. nu are nici o legătură cu practicarea principiilor celor 4 Evanghelii, cu cele ale TRINITĂȚII etc. Dovadă fiind SURGHIUNUL la care sunt supuși și astăzi monahii cu dăruire și vocație din Biserică, dar care NU susțin mercantilismul și non-ortodoxia organizației B.O.R., sau mirenii care au devoalat (vădit, în limbaj eclesial) mizeriile din corporația B.O.R. Comparați fizionomia celor din consiliu de administrație central (recte sinod) cu cea a unor mari, excepționali oameni ai Bisericii – cum ar fi, ca să dau doar câteva exemple din multitudinea disponibilă, Daniil Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Benedict Ghiuș, Arsenie Papacioc. Este edificatoare diferența!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
van gogu
+2
Oricum, in ochii europenilor de la Bruxelles, ierarhii BOR au crescut, fiind considerati adevarati europeni. Acum vor avea voie sa intemeieze si familii: "se casatoreste robul lui D-zeu, preafericitul Sebastian, cu roaba lui D-zeu, preafericitul Mircea..."
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Conchita Cîrnat @ van gogu
+4
Da' parca si mai misto suna "Se casatoreste robul lui D-zeu, Nastratin, cu robul lui D-zeu, Crocodilul. Amindoi preafericiti, chiar exagerat de fericiti, dupa vorba "Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi Imparatia Cerurilor !" ... Da' ce zici si de varianta "Se casatoreste roaba lui D-zeu, Lily, cu roaba lui D-zeu, Mariuta !" ? ...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+8
Măăă,. Toată lumea știe, cunoaște de ce ”minuni” se petrec in sânul BOR,.. insă se fac că plouă. Mă intreb de ce ?? Are românul mereu nevoie de a fi mințit, furat, excrocat, scuipat in ochi, batjocorit ??
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Shark @ Santa Klaus
+2
Pentru că în Romania "toată lumea are la mână pe toată lumea". Neexistând un nucleu septic în jurul căruia să mai coaguleze oarece rătăciţi de bună-credinţă se pluteşte în această băltoacă. Care deja pute al dracului de rău.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
justinianus
+9
Afara,ce suspendare! Cum dati exemplu pentru altii, stiuti si nestiuti?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Themis
-4
Strănepotul lui Corneanul știe el ce știe , eu vă garantez un ajutor a lu Teoctist in '91 a fugit în Austria pt că preasfântul o avea prea GROASĂ. Am fost martor in momentului când sora omului de 40-42 de ani care pe toată viața a fost abuzat ia spus ori accepți sa fi curvă în haremul lu Teoctist ori te lăsăm să mori de foame în Austria . El a acceptat.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Pt.Citadin. Domnule, nu cred ca asta este o teaba ca sa o comentam si aici la gazeta, probabil ca in lumea asta a clericilor fie ei in catolicism , ortodoxie sau in alte zone religioase se intampla si treburi din astea deplasate sa le spunem ! Mai cred ca popii astia au fost dati in fapt si de unii cu '' ochii albastrii '' ca nu erau probail sensibili la o colaborare cu respectivii si atunci au rabufnit pe sticle oarece obiceiuri ale popilor astia batuti de soarta ! Este o soarta urata, amarata, a respectivilor sa fie asa pe invers, sau sa se dea la tot felul de perversiuni greu de comentat ! Sa ii lasam in suferinta, blestemul, lor si sa ne vedem de comentariile noastre despre cum se poate salva amarata nostra de tara sa nu fie faramta ca stat national unitar sub codosala dusmanilor sai, nu putini, interni si externi ! Sanatate maxima !
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Clerul si eclerul
+8
E clar ! Daca-l trimite la calugari sa se faca bine ... sa te tii taica acolo ce jocuri de-a capra si lapte-gros, cu chiuieli ! ...
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
lupascum
+3
- a uns bine
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Ion Br
+6
Să fie trimis la catolici sau mai degrabă la anglicani! Acolo ar pute fi chiar episcop!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
comentator @ Ion Br
+3
La ăia la care îl trimiți nu sunt icoane sau vânzări de luminări. Și este deja episcop.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 16 ore şi 54 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 12 ore şi 31 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 15 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 40 minute