Decizia PNL legat de formarea noului Guvern

Ludovic Orban a anunțat joi că PNL nu va purta negocieri cu PSD pentru formarea noului Guvern și nici nu va vota un Executiv din care social-democrații vor face parte.

„Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem orice fel de discuție cu cei care și-au bătut joc de România.

Dacă vom ajunge în situația de a vota, vom vota împotriva oricărei formule de Guvern care va conține PSD în ea”, a spus Orban, după ședința Biroului Politic Executiv al PNL.

Liberalii vor să formeze o majoritate parlamentară, așa că, în zilele următoare vor purta discuții cu toate formațiunile parlamentare, toate în afară de PSD, a mai declarat Orban.

„Dacă este posibil, vom încerca să formăm o majoritate parlamentară. Vom purta discuții exploratorii cu orice partener în afară de cei care și-au bătut joc de România (…) Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem categoric orice fel de discuție cu cei care și-au bătut joc de România. Doi: dacă vom ajunge în situația de vota, vom vota împotriva oricărei formule de Guvern care va conține PSD în ea”, a declarat Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al partidului.

Potrivit liderului PNL, discuțiile se vor purta inclusiv cu reprezentanții ALDE, deoarece fără formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu se poate construi o majoritate parlamentară. Liderii PNL își doresc alegerile anticipate, deoarece actuala configurație parlamentară este defavorabilă construcției unei majorități.

„Știm foarte bine că în România, datorită așezământuluiconstituțional, probabil la a doua nominalizare a Guvernului parlamentarii sunt în stare să voteze și un premier neobișnuit numai ca să nu-și încheie mandatul. E o variantă pe care nu putem să nu o luăm în calcul”, a adăugat Orban.
Totodată, liderul PNL a anunțat că pentru a se contura mandatul cu care liberalii se vor duce la consultările de luni cu președinteleIohannis, în weekend vor avea loc consultări și în organizațiilejudețene ale partidului.
„Consultăm organizațiilejudețene cu privire la posibilii parteneri care ar putea să ne ajute într-o eventuală majoritate parlamentară. Consultăm organizațiile privitor la situația de a formula sau de a nu formula o propunere de premier, consultarea făcându-se evident condiționată de capacitatea de a putea gestiona prin negocieri realizarea unei majorități parlamentare. Evident, PNL este pregătit în orice moment să își asume răspunderea guvernării, dar vrem să intrăm la guvernare pe ușa din față, fără compromisuri, având în spate o majoritate parlamentară solidă și stabilă”, a conchis Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.