Decizie a Consiliului European după tragediile din Mediterana

Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana, a anunțat joi seara cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles, după o reuniune extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali dinspre nordul Africii, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Astfel, operațiunea de supraveghere și salvare maritimă Triton va avea un buget anual de 120 de milioane de euro, față de 36 de milioane de euro în prezent.

”Vrem să ne mișcăm repede. Astfel, vom tripla resursele financiare pentru misiunile Frontex (Agenția UE pentru controlul frontierelor externe) din Mediterana. Din punctul de vedere al Germaniei, pot adăuga că, dacă se ajunge la concluzia că fondurile sunt insuficiente, va trebui să discutăm din nou. Banii nu trebuie să fie un obstacol în acest caz”, a adăugat Merkel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE va analiza mijloacele de găsire și distrugere a navelor folosite de traficanții de persoane, își va accelera eforturile de a stopa potențialii imigranți care încearcă să ajungă în Libia (dinspre Africa subsahariană) și va simplifica procedurile pentru viză și azil.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European a fost convocată de Donald Tusk.

„Am decis să convoc o reuniune extraordinară a Consiliului European, pentru joia aceasta, pentru abordarea situaţiei din Marea Mediterană”, a anunțat, la începutul săptămânii, pe Twitter, preşedintele Consiliului European.

Peste 1.000 de persoane s-au înecat, în ultima săptămână, în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge din nordul Africii în Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.