„Decizie CSAT șocantă”

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut din nou vineri, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să desecretizeze deciziile CSAT din ultimii 15 ani care vizează Justiția, spunând că, în contextul ultimelor evenimente, a aflat că a existat inclusiv o decizie „șocantă” a Consiliului care a permis procurorilor să autorizeze ei înșiși interceptările, deși această competență trebuia să aparțină exclusiv judecătorilor.

„Răspunsul CSAT este cu atât mai necesar în acest moment, când lucrurile trebuie clarificate public, pentru a putea avea o analiză obiectivă a cauzelor care au condus la situația în care ne găsim azi. Problemele create de existența unor astfel de decizii secrete sunt relevate în mod acut acum, când constatăm că prin hotărâri CSAT au fost practic completate dispoziții legale în domenii ce vizează nu doar justitia, ci și drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean. În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înșiși interceptările, deși această competență trebuia să aparțină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător”, spun magistrații în scrisoare, făcând referire cel mai probabil la o decizie a CSAT adoptată când forul era condus de Traian Băsescu.

În aceeași scrisoare, UNJR critică reacția directorului SRI, Eduard Hellvig, la decizia CCR privind interceptările, potrivit căreia hotărârea Curții are „un impact cert asupra securităţii naţionale”.

„(…) Într-un stat de drept, orice formă de presiune publică – directă sau indirectă – asupra Curții Constituționale, cu atât mai mult venită de la instituții de forță, este inacceptabilă. În această lumină trebuie analizate și afirmațiile Directorului SRI Eduard Hellvig care, deși afirmă ca nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru. Afirmația directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituțională afectează siguranța națională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârnește panică în rândul populatiei, invocând afectarea securității cetățenilor ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale”, afirmă Uniunea.

Scrisoarea UNJR, integral:

„Scrisoare către Președintele Klaus Iohannis prin care UNJR îi cere din nou să desecretizeze și publice hotărârile CSAT care vizează justiția

Către Domnul Klaus Iohannis
Președintele României și Președintele CSAT

Stimate Domnule Președinte,

Având în vedere că azi, 11 martie 2016, va avea loc o ședință de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în contextul creat de declararea neconstituțională a articolului de lege folosit de SRI pentru a pune în executare mandate de interceptare ce nu privesc securitatea națională, vă solicităm să cereți desecretizarea și publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiția.

Situația actuală a fost cauzată și de faptul că prerogativele și competențele serviciilor secrete în raporturile cu justiția au fost extinse nu prin legi publice, previzibile și clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete.

Reamintim că încă din luna iunie 2015 UNJR a solicitat CSAT desecretizarea deciziilor care, direct sau indirect, au vizat justiția.

Răspunsul CSAT este cu atât mai necesar în acest moment, când lucrurile trebuie clarificate public, pentru a putea avea o analiză obiectivă a cauzelor care au condus la situația în care ne găsim azi.

Problemele create de existența unor astfel de decizii secrete sunt relevate în mod acut acum, când constatăm că prin hotărâri CSAT au fost practic completate dispoziții legale în domenii ce vizează nu doar justiția, ci și drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean.

În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înșiși interceptările, deși această competență trebuia să aparțină exclusiv judecătorilor.

Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător.

O astfel de decizie CSAT este șocantă pentru că, în paralel cu legislația specifică unui stat de drept, se adoptă în secret, în afara acestui cadru legislativ democratic, decizii care afectează și subminează în final însăși esența statului de drept.

Facem un apel acestei instituții fundamentale pentru securitatea națională să înțeleagă importanța desecretizării tuturor acestor decizii care au vizat sau vizează justiția, pentru a evita perpetuarea acestor consecințe nefaste și, în special, pentru a putea permite verificarea respectării de către acestea a cadrului legislativ în vigoare.

De asemenea, este important să se discute în CSAT și modul în care instituțiile statului reprezentate în acest for administrativ se raportează la deciziile Curții Constituționale.

Subliniem faptul că, într-un stat de drept, orice formă de presiune publică – directă sau indirectă – asupra Curții Constituționale, cu atât mai mult venită de la instituții de forță, este inacceptabilă.

În această lumină trebuie analizate și afirmațiile Directorului SRI Eduard Hellvig care, deși afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru.

Afirmația directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituțională afectează siguranța națională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept.

Grav este că nu e prima dată când SRI stârnește panică în rândul populației, invocând afectarea securității cetățenilor ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Exact acest tip de reacții din partea reprezentanților SRI stârnesc și mai multe îngrijorări vis a vis de implicarea SRI în justiție.

A venit momentul să se revină la normalitate și toate instituțiile, inclusiv cele parte din CSAT, să accepte regulile democratice, în respectul față de lege și Constitutie.

Reiterăm de aceea solicitarea de a desecretiza și publica toate hotărârile CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiția pentru a putea fiecare cetățean român să cunoască nivelul de implicare al serviciile secrete în justiție.

Cu stimă,

Dana Gîrbovan
Președinte UNJR”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.